Last news in Fakti

24 Ноември, 2018 10:42 2 624 7

Серхио Рамос е дал положителна допинг проба, УЕФА реагира бурно

  • серхио рамос-
  • уефа-
  • допинг-
  • допинг проба-
  • реакция-
  • спорт-
  • футбол-
  • мач-
  • скандал

Капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос е дал положителна допинг проба в Шампионската лига, информират Der Spiegel и L'Espresso, позовавайки се на разкрития на Football Leaks. Това се е случило със сигурност след финала в турнира през пролетта на 2017 г., когато испанците надвиха Ювентус с 4:1. Защитникът обаче не е бил санкциониран по никакъв начин и провалът му е бил запазен в тайна.

Според Football Leaks това не е първия път, в който това се случва на Рамос.

Резултатите от пробата на Рамос след мача на 3 юни 2017 г. са показали наличието на Dexamethasone - кортикостероид, който помага при възпаление. Лекарството му е било инжектирано на два пъти в деня преди финала заради болки в коляното и рамото. Пробата е била изследвана в лаборатория в австрийския град Зайберсдорф. По принцип УЕФА разрешава употребата на Dexamethasone, но само ако предварително клубът е информирал за използването му. Оказва се обаче, че лекарите на Реал са подали информация, че Рамос е взимал съвсем друго лекарство - Celestone Chronodose. Ето защо докторът на “белите” е поел пълна отговорност за издънката, а от УЕФА са приели просто едно извинение.

Още през февруари 2017 г., в базата на Реал в Мадрид пристигат агенти за извънреден допинг тест, което е нормалната практика. Появата им обаче предизвикала напрежение сред играчите. Тогава от Реал са настояли, че въпросните агенти не са достатъчно професионални в своята работа и затова в крайна сметка лекарите на клуба взели пробите. Това е грубо погазване на правилника, но и в този случай от УЕФА са приели резултатите.

Странното е, че Рамос е трябвало да даде проба след мач в Испания през април 2018 г. - след победата на Реал с 2:1 над Малага. Веднага след двубоя обаче той първо си е взел душ, независимо че изрично му е било казано, че не трябва да го прави. Служителите в Испанската Антидопингова агенция са се нуждаели от цели пет месеца, за да обвинят официално футболиста с писмо до Реал Мадрид. Писмен отговор обаче така и не е получен.

От УЕФА категорично отрекоха да са нарушили правилата за допинг контрола при взимането и изследването на проби от Серхио Рамос.

Ето каква е официалната позиция на централата:
„УЕФА категорично отхвърля неоснователните обвинения, че е прикрила положителна допинг проба. При всички случаи, когато се извършва допинг контрол, УЕФА спазва Кодекса на Световната антидопингова агенция. УЕФА е информирала Световната антидопингова агенция и ФИФА за всички случаи, съобразно изискванията на Кодекса на Световната антидопингова агенция и УЕФА е предоставяла детайлна информация, експертни доклади и доказателства при разглеждане на такива случаи“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    12 0 Отговор
    хахаха ама и тия са си забъркали едни манджи...кой от кой по-корумпирани
  • 2 yty

    14 0 Отговор
    вие как мислите че бягат в 90та минута сякаш са почнали преди 15 мин..това важи за всички...всички вземат допинг
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помнещ

    2 0 Отговор
    Само една ли?
  • 5 11ап

    4 3 Отговор
    Бял балет + бял прах = Франковиско- фашиско отборче? Докога ще ги толерират тия! То не бяха съдии, УЕФА , правителството , а сега са хванали и ,,бялата пътека"
  • 6 Професора

    4 1 Отговор
    Още като му видя физиономията и познавам че е дрогиран.
  • 7 Ало ,ало

    3 0 Отговор
    А какво стана с Амстронг Шарапова , Оти и т.н ? Значи помазаните UEFA мърши могат даже да си избират и докторите за пробите!