Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 11:45 4 770 10

Млада българка оглавява световния шахмат

  • шахмат-
  • нургюл салимова
Млада българка оглавява световния шахмат - 1
Снимка: БГНЕС

15-годишната Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е - първа в света по шах, предава Нова телввизия. Вече втори месец тя е на върха в световната ранглиста по шахмат до 16 години.

Страстта ѝ към черно-бялата дъска идва още в детската градина. „Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, споделя момичето.

Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник – дори не е навършила 6 години. „Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени. Да се приближа максимално до Антоанета Стефанова, защото тя ми е любимата шахматистка”, разказва Нургюл Салимова.

След като става републикански шампион е поканнена в националния отбор и с нея се заема треньор. Младата шахматистка има вече девет титли и една републиканска за жени. Има и една световна титла за момичета до 12 години и една европейска за момичета до 8 години. Шампионска е на Европейският съюз сред момчетата и момичетата до 12 години за 2015г.

За да тренира ѝ се налага да пътува и в чужбина, тъй като у нас не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. Подготвя се и дистанционно за състезанията, заедно с треньора си Живко Жеков от Бургас. Специалистът признава, че момичето от село Крепча е явление за този спорт. „Вече десет години сме заедно. През тези години и други хора са работили с нея. Това, което я отличава е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея шахът не е временно занимание”, споделя треньорът.

Челната позиция в световната ранглиста за жени на Нургюл ще трябва да бъде защитена още този април. Тогава ѝ предстои Европейско първенство за жени, а в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    7 37 Отговор
    Хубаво ама не е българка!

    Коментиран от #3

  • 2 Ккк

    29 1 Отговор
    Българка е стига вече. Едно хубаво нещо да стане и вие веднага да го охулите. Браво на детето.
  • 3 Вмро

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кълвач":

    Ти като си Българин,та някаква полза от тебе!
  • 4 Браво

    18 0 Отговор
    Супер!!!
  • 5 hmhmhm

    24 0 Отговор
    Поздравления - дано и отпуснат финансиране поне колкото на някой спънат кон от футболистите !
  • 6 без аналог

    1 4 Отговор
    защо има ранклиста за мъже и за жени ?
  • 7 Ботев

    10 4 Отговор
    Знаете ли, че...В североизточна България няма мюсюлманско преселение по време на османското владичество. Австрийски хроникьор описва през 17 в. минавайки там вижда български говорещи да се поддават на облекченията на властта и се вписват в турски говорещия сектор, включително и превключват от християнството към исляма. Там има население с един и същ генетичен код (българския) в две езиково оформили се общности. В Родопите помохамеданчването е ставала принудително, а в Североизточната част - доброволно, примамено от облекченията на властта!!!
  • 8 Batushka

    3 5 Отговор
    Слабо, друго си е Сузанита...тая даже червило няма и сигурно е девствена...
  • 9 Марияна

    19 2 Отговор
    Браво на момичето,гордея се с такива българи
  • 10 Чичо Тони

    9 0 Отговор
    Браво.