Last news in Fakti

11 Септември, 2019 20:05 2 446 4

САЩ на колене! Франция детронира световните шампиони

  • сащ-
  • загуба от франция-
  • световно по баскетбол

Французите успяха да надвият колегите си от САЩ с 10 точки разлика

САЩ на колене! Франция детронира световните шампиони - 1
Източник: БГНЕС

Франция ще играе за втори пореден път на полуфинал на Световно първенство, след като спря САЩ и победи с 89:79, съобщи Bgbasket.com.

Така американските стремежи за историческа трета поредна световна титла приключиха, а това е един от редките пъти, в които САЩ не достига Топ 4. За последно това се случи през 2002-а на домашния им шампионат в Индианаполис, когато триумфира Югославия.

Франция игра полуфинал и през 2014-а, но тогава отстъпи на Сърбия. Сега за място във финала Франция ще спори с Аржентина, а ако чехите загубят от Австралия в последния четвъртфинал, французите ще имат и квота за Олимпиада 2020.

Това е първа победа на Франция над САЩ на голям турнир, а и първо поражение на американците в официален мач от 13 години насам.

Двубоят започна очаквано равностойно, като само в първия период имаше дузина равенства и размени на водачеството, без някой да вземе преднина. Огромният залог даде отражение и в резултатността - 18:18 след 10 минути.

И втората четвърт бе подобна, но на два пъти Франция успя да вземе крехък аванс. Еван Фурние и Донован Мичъл бяха двамата играчи от противоположните страни, които водеха своите отбори. Баскетболистите на САЩ оставаха малко сковани, а играта на европейците определено спореше повече. В самия край на първото полувреме французите стигнаха до 8 преднина, но почивката дойде при 45:39.

Освен Фурние, Руди Гобер се справяше отлично и в двете фази, добре познаващ американския стил. САЩ изостана в борбата, а натрупа и нарушения през първото полувреме.

Франция дръпна вече с 10 точки в началото на третата част, но най-после американците реагираха в този момент. Страхотни изяви на Донован Мичъл, подпомогнат и от съотборниците си, не само изравниха до 60:60, но и дадоха преднина на САЩ след 30 минути игра - 66:63. Мичъл вкара 14 точки само в тази трета четвърт.

Американският тим настъпи още по-сериозно на старта на последната част, усещайки колебанията на противника и бързо с добрa защита и нападение Харисън Барнс нанесе нов удар.

Франция навакса изоставането си от 7 точки, а тройка на Франк Нтиликина с 4 минути и половина до края върна нещата до пълен паритет - 76:76.

Европейският тим се окопити и пак си върна инициативата в следващите 90 секунди с ефектни изпълнения на Фурние, Гобер, а отново Нтиликина буквално шамароса САЩ.

В последната минута от мача Франция влезе със шест преднина, а американците не успяха по никакъв начин да реагират, въпреки възможностите.

Страхотният Гобер завърши с 21 точки и 16 борби, Фурние добави 22, Нандо Дьо Коло - 18. Венсан Коле не пусна изобщо в игра Венсан Поарие, но това в крайна сметка не се отрази.


29-е точки на Донован Мичъл пък се оказаха недостатъчни за САЩ. Сега за американците предстои битка за 5-8 място със Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тренер

    14 3 Отговор
    Френските патладжани надвиха американския кюмюр...Пуснаха си бившите роби на арената(демокрации)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 2002

    1 0 Отговор
    ?? Каква Югославия 2002?
  • 4 Баш бащицата

    2 1 Отговор
    Да напомним, че преди 2-3години българските баскетболисти победиха французите на наша земя след страхотен мач. Квалификация за европейско първенство. Това е за всички, които обичат да се принизяват като българи.