Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 20:55 4 428 10

Стефан Данаилов на мач (Уникални снимки)

  • стефан данаилов-
  • мач-
  • цска-
  • етър

Актьорът бе известен като голям фен на ЦСКА

На 76-годишна възраст днес си отиде един от най-големите български актьори Стефан Данаилов. Сред спомените за него са и едни уникални снимки, правени във Велико Търново, които sport-vt.com публикува. На тях Стефан Данаилов гледа мач на “Етър” на стадион “Ивайло” от резервната скамейка на ЦСКА.

Снимките открива Ангел Ганцаров, който преди години намира на улицата изхвърлени кашони с архивни материали от ДФС “Етър” след неговото разформироване. Прибира ги и на практика ги спасява от унищожаване, а в тях открива филмови ленти, снимки, документи…

Сред находките е и черно-бяла фотографска лента с кадри от паметен мач между “Етър” и ЦСКА. Датата е 2 октомври 1973 г. Мачът се помни с това, че преди него официално сбогом на футбола казва легендарният вратар на етърци Николай Ноев, който поради контузия принудително прекратява кариерата си. Преди мача Ноев получава цветя от тогавашния шеф на “Етър” Веселин Василев, от капитана Стефан Чакъров. Почетен е и от гостите от ЦСКА – букети му връчват капитанът Димитър Пенев и вратарят Стоян Йорданов.

Стефан Данаилов на мач (Уникални снимки)

Колкото и да е изненадващо – на скамейката на “армейците” седи Стефан Данаилов. Млад и обаятелен, той гледа мача редом до шефовете на ЦСКА Никола Ковачев, Манол Манолов, д-р Стефан Божков и играчи като легендарния голмайстор Петър Жеков, Йордан Филипов и други. Стефан Данаилов винаги е бил обичан от публиката, но точно по онова време популярността му е в апогея си. Става известен през 1969 г. с “На всеки километър”, а две години преди тези снимки излиза втората част на сериала. В онези времена улиците са опустявали, когато се излъчва поредната серия, а всяка поява на Данаилов на публично място предизвиква фурор.

Стефан Данаилов на мач (Уникални снимки)

Как популярният актьор се е озовал на самия двубой медията не успява да разкрие, но очевидно е дошъл заради любимия си ЦСКА. “Помня мача с това, че преди него награждавахме Ноев за края на кариерата му. Присъствието на Стефан Данаилов съм забравил, но не е изненада, защото той беше горнооряховски зет. Покойната му жена Мария беше от Горна Оряховица”, пояснява тогавашният капитан на “Етър” Стефан Чакъров.

Въпросният мач е гледан на стадион “Ивайло” от 20 000 зрители! За “Етър” тогава играят имена като Стефан Грозданов, Петър Кирилов, Стефан Чакъров, Димитър Цеков, Стоян Коцев, а за “червените” – Димитър Пенев, Паро Никодимов, Петър Жеков, Божил Колев, Денев, Марашлиев, Й. Йорданов… В 37-ата минута “болярите” откриват с гол на Иван Петров, а 4 минути преди края на мача реферът Атанас Матеев свири дузпа за ЦСКА, от която Божил Колев измъква едната точка – 1:1.

Стефан Данаилов на мач (Уникални снимки)


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😥😥😥

    45 0 Отговор
    Днес е един много тъжен ден. Поклон!
  • 2 Умберто

    35 0 Отговор
    Симпатяга.
  • 3 зима иде пари нема

    33 2 Отговор
    Лека му път и дано е на по добро място.Поне поживя в едни прекрасни години на България,като звезда.Отърва се от тая пумия сегашната

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кака Гинка

    17 0 Отговор
    Поклон!
  • 8 vasik atanasova

    21 1 Отговор
    пич та дрънка
    дано е на по добро място
    прави ми впечетление че доста българи тъгуват за него
    значи е живял достойно
  • 9 стоян георгиев

    16 0 Отговор
    лека му пръст на ламбо.добър актьор беше и сериозен мъж,макар да не споделях политическите му идеи !
  • 10 Борислава

    10 0 Отговор
    Светът трепва от гласът му
    Трепват и женските сърца
    Еуфория предизвикана от
    Финес, красота и
    Ангелска душа
    На мъжът, за който дамите остават без слова

    Дано да знаеш колко много любов има за теб
    Ако не знаеш, тя е за теб на всеки километър.... От тук до края на света....
    Някъде там в рая,
    Ангелите чакат твоята усмивка
    Искат да ги стопли твоята душа,
    Любов да виждат в погледа на
    Очарователното и вечно
    Влюбено момче....