Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 23:05 31 340 43

Впечатляващо! Вижте колко заработи Григор Димитров само за година

  • григор димитров-
  • atp-
  • наградни фондове-
  • ранглиста

По спечелени средства от тениса през тази необичайна година Димитров заема 20-та позиция със заработени 1 014 862 долара в класацията на АТP

Впечатляващо! Вижте колко заработи Григор Димитров само за година - 1
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров е в елита на тениса не само като място в ранглистата с 19-ата си позиция, но и по спечелени пари от наградни фондове. В две от трите характеристики за това кои състезатели са водещи в тениса, българската първа ракета намира място в Топ 20 по заработени пари и в ранглистата на водещите състезатели, пише mediapool.bg. Отсъства единствено по спечелени турнири в кариерата си, където има само 9 титли, като последната му е от преди близо 3 години.

По спечелени средства от тениса през тази необичайна година Димитров заема 20-та позиция със заработени 1 014 862 долара в класацията на АТP. От тях 990 115 долара са заработени от сингъли, а участията на двойки са му донесли останалите. В класацията влизат само сумите от награден фонд и не се броят приходите от рекламни договори. Григор Димитров е лице на Nike, Wilson, Rolex и други световни компании. Според данните на АТP от награден фонд в кариерата си досега най-добрият български тенисист е изкарал 19 059 827 долара и ако запази темпото догодина вече ще има заработени над 20 млн. долара.

2020 година беше необичайна и за тура, защото около пет месеца нямаше турнири заради коронавируса. По тази причина приходите на всички в елита, включително и за Димитров, са значително по-малки от тези през 2019 г. Тогава Димитров беше 18-и в класацията със спечелени 2 117 523 долара.

На върха по спечелени пари от награден фонд през тази шантава година е Новак Джокович с 6 511 233 долара. През миналата той бе втори с 13 372 355 долара. Втори този сезон е Доминик Тийм с 6 030 756 долара, който през миналата заемаше 4-та позиция с малко над 8 млн. долара. Топ три се затваря от Рафаел Надал с 3 881 202 млн. долара. През миналата година "Матадорът" оглавяваше тази класация със заработени 16 349 586 долара. След тях се нареждат шампионът от Лондон Даниил Медведев, Александър Зверев, Андрей Рубльов, Стефанос Циципас, Пабло Карено Буста, Диего Шварцман и Роберто Баутиста-Агут затваря Топ 10. Изненадата е отсъствието на Роджър Федерер сред първите. Швейцарецът заема нетипично за него 35-о място със скромните 714 792 долара за годината. Това е така, защото Федерер игра само в няколко турнира през януари и февруари. През 2019 г. той беше трети със заработени 8 716 975 долара.

В класацията на АТP за заработени средства в цялата си спортна кариера безспорният номер едно е Новак Джокович със 145 656 177 долара. Втори е Федерер с 129 946 683 долара, а трети – Надал със 123 482 764 долара. Втората българска ракета Димитър Кузманов през тази година е заработил 107 089 долара, което му отрежда 216-а позиция по спечелени пари от наградни фондове.

Григор Димитров е и в Топ 10, но в една негативна класация на АТP. Той е 7-и по допуснати двойни грешки през годината с общо 124. Води Александър Зверев с 211,следван от Денис Шаповалов (189), Феликс Оже-Алиасим (175), Беноа Пер (151), Александър Бублик (142) и водачът в ранглистата Новак Джокович.

Най-добрият български тенисист попадна и в историята с проклятието на шампионите от финалите на АТP в Лондон за последните четири години, които нямат успехи през следващия сезон, описана от Sports.ru. През 2016 г. Анди Мъри спечели турнира в зала О2 и завърши сезона като №1 в световната ранглиста. После обаче взе титла само в Дубай и получи тежка контузия - шотландецът смени тазобедрена става. Последва титла в Антверпен, но през последните години определено не е във форма. Шампион през 2017 г. в Лондон стана Григор Димитров. Това беше четвъртата му титла за сезона, който завърши като №3 в света. През 2018 г. обаче стигна само един финал - в Ротердам, където загуби от Роджър Федерер. Не можа да се класира за финалите на АТP, а титлата му от Лондон за момента си остава последна.

Александър Зверев вдигна купата във финалите през 2018 г. Малко по-късно се скара с мениджъра си и това се отрази на формата му. Стана шампион на сравнително малкия турнир в Женева и изпадна от топ 5. Допълнителен проблем са новите обвинения в насилие от бившата му приятелка, която дори мислела за самоубийство. Стефанос Циципас печели в Лондон при дебюта си през 2019 г., като влиза в топ 5 на най-младите шампиони. После се появи коронавирусът и половината сезон пропадна. И без пандемията обаче гръцкият тенисист взе титла на турнира в Марсилия, който е от по-ниска категория, претърпя провал на Откритото първенство на САЩ, загуби финала в Хамбург, а на всичко отгоре получи и контузия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    66 2 Отговор
    Стани 20-тия най-добър в занаята си в света и ти ще ги заработваш-без проблем

    Коментиран от #4, #24, #32

  • 2 Уескър

    27 64 Отговор
    И затова се овърта като жиголо около едната сестра Хадит. С това 1 милионче в Монако е кръгла нула! Да се връща у Асково да блести там!

    Коментиран от #15, #39

  • 3 Митю

    94 15 Отговор
    Човека си ги е изкарал с честен труд. Даже релкамира и България.

    Коментиран от #5

  • 4 Юпин

    33 60 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    20 и 120 е без значение топ 5 е истината! А такива където се правят, че са забравили родния си език са палячовци.
  • 5 Шаолина

    18 54 Отговор

    До коментар #3 от "Митю":

    И кво рекламира бе мислиш, че някой го интересува България заради гришко с детското тяло на 14 годишен? Омръзнало ми е от такива нг спортисти които тамн да бият и мал шан отново паднали!

    Коментиран от #16

  • 6 Гришко

    6 33 Отговор
    Ииии шше ии скам дъ дъ дъъъ балгодаряя ии ии на на вв вси всички бъ бъ българиии че че ме поо по подд ддкрепят ии ффф..
  • 7 доктора

    53 30 Отговор
    Ще ми се да уточним нещо важно, професионалните спортисти, като Григор, не се състезават за Родината си, за Националният флаг или за нещо касаещо в случая България. Той е чудесен играч в професионалният тенис, печели само и единствено за собствена сметка и е гражданин на Монако, което го е задължило да се откаже от българското гражданство. Каквото и да постигне, с която и звездна девойка да бъде, той не представлява България, а себе си независимо от произхода. Чудя се за за какво някои хора се гордеят. Той на практика не е българин.

    Коментиран от #18, #19, #37

  • 8 CFC

    9 33 Отговор
    Аз не уважавам пари от честен труд...много повече харесвам хора, които заработват тези пари в София на седмица от дрога и хазарт, отколкото да бяга из корта кат грешник...

    Коментиран от #9

  • 9 Психиатъра

    42 3 Отговор

    До коментар #8 от "CFC":

    Не ти си типичния българин където се прави че се радва на успехите на другите, а вътешно зависта те изяжда. Като си купи комшията по хубава кола от твойта му казваш честито, а вътршно се надяваш да му я откраднат или да се омаже някъде с нея и да разправяш :аз затова си карам вехтото опелче, дори не го заключвам вечерта!

    Коментиран от #11, #27

  • 10 Типично беге черта колко заработил

    25 2 Отговор
    И кво щел да ги прави тез пари ако били на ганя😂😂😂😂😂😂и всички други са тъпи щото не са ги изхарчили както мислел ганя да направи😂😂😂😂
  • 11 CFC

    4 24 Отговор

    До коментар #9 от "Психиатъра":

    Ти нещо превъртя или си глупав...аз НЕ се радвам на успехите му, няма нужда да се правя...
  • 12 Plamen

    30 5 Отговор
    Пич е Григор нека води висок стандарт заслужава го За него е по ценна победата и уважението от милионите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Браво, на момчето

    30 1 Отговор
    Пожелавам на всички ни така да ни се наредят в скоро бъдеще нещата, че да започнем да печелим добре, да не ни грабят и лъжат и всеки от нас да успее да заработи в живота си една четвъртинка от това което той е заработил в момента само от турнири до момента.
    Оставка на гадовете, Искаме нови лица. Старите муцуни в затвора.
  • 15 Много

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Уескър":

    точно, милиона - евала, ама защо в Монако бе?

    Коментиран от #31

  • 16 Световна звезда

    36 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шаолина":

    От 2014 всяка година получава около 5-6 милиона от реклама. Никой не се интересува от БГ пазара. Григор е харизматичен, красавец и световна звезда и рекламира за световните пазари. Единственият бг спортист, рекламно лице на световни марки.
  • 17 Стефан

    18 11 Отговор
    Какво е заработил бе, чак впечатляващи, няколко мутри окрадоха КТБ с над 2 милиарда евро, само пачките и златото на Бойко в шкафчето са колкото Гришо изкарва за пет години, били впечатляващи.
  • 18 животновъд

    35 3 Отговор

    До коментар #7 от "доктора":

    Семейството на Григор си е продало единият апартамент за да може да обезпечи тренировките , точно тогава когато подраства , и има най-голяма нужда от качествени пълноценни тренировки . Не го е направила държавата. Така , че дали Григор и се чувства длъжен.

    Коментиран от #20, #28, #34

  • 19 Пацо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "доктора":

    Съгласявам се с вас. Точно това щях да напиша.
  • 20 Пацо

    11 5 Отговор

    До коментар #18 от "животновъд":

    Ми не и длъжен на държавата и затова не и плаща данъци никакви. Пито и платено. Но и ние не сме му длъжни за нищо. Джокович и Сърбия и Григор и България? Има ли разлика някаква или няма?!

    Коментиран от #26, #41, #43

  • 21 Къртев 💬

    29 1 Отговор
    Евала, спечелил е, има! Да е здрав и да печели, още повече!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1234

    15 10 Отговор
    Най-големият му актив през 2020 ще бъде това, че набутал лаааа...йната на Екатерина Усманова на обратно. Страхотен nuчok е тази!!!
  • 24 Тенисексперт

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    От Три години нашият " бейби" Федерер не е печелил турнир!!! Ами тийнейджърите го задминаха!! Отсега нататък ПАКПАДНАЛОВ ще спечели турнир,когато 🦎 гущерът пръдне!!! Язък за претенциите и самочувствието му!!!
  • 25 Тенис фен

    7 12 Отговор
    Какво ни го пробутвате ПАКПАДНАЛОВ като информирате колко пари е спечелил!! Я го питайте защо не участва в АТП - СОФИЯ?? Ако " не знаете",аз ще ви кажа: СТРАХ от тийнейджъра ЯНИК СИНЕР,който спечели турнира!! Ясно???
  • 26 Тенисексперт

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "Пацо":

    Ало, не си наясно със ситуацията!! В ранните си години ПАКПАДНАЛОВ беше спонсориран от БЪЛГАРСКАТА федерация по тенис,т.е. с парите на българския данъкоплатец!! А тоя наглец отказваше да играе за купа " Дейвис за България!! Докато великите Федерер и Джокович играеха за родината си!! Сега стана ли ви ясно що за стока е нашият???
  • 27 Боко Тиквата

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Психиатъра":

    Завиждам на Гришо!! Ама и аз не се оплаквам!! Имам шкафче,чекмедже и гардероб!! Ха ха ха ха!!
  • 28 Тенисексперт

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "животновъд":

    Ало, " животновъда"!! Сигурно си го спонсорирал с животновъдни парички?? Продали ЕДИНИЯ апартамент! Ха ха ха!! А колко апартамента са имали родителите му- БКП номенклатурчици???
  • 29 PE6OGOLF4E

    8 1 Отговор
    мдааа..,така е момци в тениса...5 мача 2 победи,малко реклама = 1мил...
  • 30 йокин

    4 1 Отговор
    Лошо нема,щом загубите,те правят,милионер.
  • 31 чети

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много":

    Защото тук в България , Хунтата щеше да ги прибара веднага ,
    в някой" Пеевски проект"?
    Да, си стои там , и тука да не идва," не сме народ, а мърша"!
  • 32 Каун

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Добре го е спонсорирал тъст Усманов!! Вероятно добре мъндросва дъщеричката?? Иначе нашият Пакпадналов,който едва се докопва до 2ри кръг на всеки турнир откъде ще ги " заработва" ?? Ха ха ха!!
  • 33 Из страх ма й да отворя чикмиджето

    0 5 Отговор
    Чи някой пк ША ма види.... Дано някой ден свободно си харча,, за работеното,,.....
  • 34 Пенчо

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "животновъд":

    Един милион за цяла година. Тлъстата мутра, любимецът на българските седерунгели, го слага в малкото си джобче (чекмедже).
  • 35 цани

    3 1 Отговор
    Бе павел40,
    ти завиждаш ли. ти кво правиш-пишеш глупости и искаш да си заплатен .МНихвани се да ба4каш.
  • 36 Разум

    4 4 Отговор
    Браво!

    А Винетуркото колко чекмеджета е напълнил през тази "тежка" за него година?
  • 37 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "доктора":

    Докторе май не правиш разлика между -постоянно пребиваване и гражданство-Монако не е България и да продава гражданство

    Коментиран от #42

  • 38 Лелее

    0 1 Отговор
    ама той работел, демек бизнес правел, пък аз си мислех, че неграмотно защитава спортната чест на страната. Много съм бил прост.
  • 39 дфтрхйк

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уескър":

    За година приятелю.Човека е в бранша доста години.Със здраве да си ги харчи.А при кого се увърта не е моя работа.Личния живот,затова е личен.
  • 40 Брях брях

    1 0 Отговор
    Много заработва наш Дришо, "третият" в света ръйш ли
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ггг

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пацо":

    да, не е длъжен, много известни спортисти не плащат, вземи себе си: ти изкарваш милион на година, в монако ще платиш 50х., а у нас 250х., къде ще отидеш?