22 Ноември, 2012 09:30 24 258 9

Едуард Тавитян: Фитнесът е начин на живот

  • фитнесът-
  • начин на живот-
  • сексът-
  • кардио-
  • фитнес зала-
  • протеин-
  • упражнения-
  • едуард тавитян

Сексът е едно от най-добрите кардио упражнения

Едуард Тавитян: Фитнесът е начин на живот - 1
Снимка: Едуард Тaвитян, Факти.бг

Едуард Тавитян работи като инструктор от 10 години и се занимава с фитнес почти през целия си живот.
 

В интервю за Факти.бг Еди, както го наричат всички в залата, говори за правилният начин на трениране и здравословният начин на живот
 

Как реши да се занимаваш с фитнес? Кога се запали по идеята?
 

Това се случи, когато бях на 17-18 години, още бях ученик в техникума по електроника „Ленин”. По онова време имаше три елитни техникума- „Киров” ,”Попов" и „Ленин”. Бях горд от това, че учех в единия от тях. Сега съм на 38 години, следователно вече почти 20 години се занимавам с фитнес.
 

Разкажи ни малко повече за себе си. 
 

Роден съм на 20 март 1974г. в София. Зодия Риби съм. След техникума по електроника, завърших с отличие политология в СУ.  Между двете учебни заведения бях в казармата, спортна рота. Определям се като позитивен и коректен човек, който обича да върши работата си добре.
 

Какво е да си фитнес инструктор в България? Доходоносно ли е?
 

Да си фитнес инструктор в България не е никак лесно, особено в момента. От една страна, след кризата пазара се сви. Фитнесът е в сферата на услугите и хората първо се лишават именно от тези неща.
От друга страна, и заплащането според мен не е на нужното ниво. В сравнение с нормалните западноевропейски държави, например като Холандия, една персонална тренировка с инструктор варира между 50 и 100 евро. У нас цените са много по-ниски. 
 

Какво точно прави 1 инструктор, какво влиза в задълженията му?
 

Много важно е инструкторът да познава психологията на клиентите си. Той трябва да може да разпознава хората, само с един поглед  да преценява кой е начинаещ и кой - не и от какви упражнения и тренировки има нужда. Инструкторът може да изготви персонална програма според нуждите на клиента, да го насочи към правилен режим на хранене и да го подкрепя и напътства по време на тренировъчния процес като цяло.
 

В България има сериозен проблем с масовия спорт. Има ли желаещи да се занимават с този вид дейност? Пълни ли се залата?
 

В последно време фитнес залите станаха доста и със задоволство мога да кажа, че хората, все повече имат желание да се занимават с този вид дейност и залата е пълна през по-голямата част от деня. Особено през есенно-зимния период, по това време на годината хората пътуват по-рядко и имат възможността да тренират редовно.
 

Фитнесът скъпо удоволствие ли е? Всеки ли може да си го позволи? Как вървят цените на тренировките и респективно картите?
 

Конкретно в България, фитнесът не може да бъде наречен скъпо удоволствие. Доста хора си го позволяват, а и различните зали предлагат различни условия и респективно различни цени на услугите.  В нашата зала има различни видове карти, но например в момента има промоция- за 55 лв. може да тренираш  7 дни в седмицата по всяко време, без ограничение за месец. Картата включва също безплатна сауна и шкафче в съблекалнята.
 

А колко трябва да плати човек за една персонална тренировка с инструктор?
 

Една персонална тренировка с мен струва 15 лв. При инструкторите, доколкото знам, тренировка под 10 лв. няма, а някои може да стигнат и до 200 лв. Това обаче е за по-специални клиенти, които нямат проблем да си го позволят. В момента заради кризата, такива почти няма откъде да дойдат, но като цяло цените варират в различните фитнеси.
 

Кога фитнесът се зароди и популяризира у нас?
 

Както вече казах, аз се занимавам с фитнес от над 20 години. Мой идол беше Наско Джананов. Бивш културист, много добър за времето си. Когато бях на 17г. започнах да тренирам в неговата зала. За съжаление, тя изгоря средата на 90-те години, подпалена от неприятели. Във фитнеса на Джананов ходеха всички 80-те и 90-те , тя беше класа за онези времена. Киро Скалата, Румен Гайдев-Гаро, Ани Лозанова – всички тях ги познавам от там.
 

А Какви бяха първите фитнес зали? Сравни ги с тези сега.
 

Първите зали наблягаха на тежести, дъмбели, машините не бяха на това ниво. Фитнес уредите естествено сега са подобрени и модернизирани чисто технологично. Ако трябва обаче да бъда искрен, най-голямата промяна е в областта на кардио-аеробните машини. В тази насока фитнес оборудването наистина търпи сериозен прогрес, в сравнение с онези времена.
 

Кога е по добре да се тренира-сутрин или вечер?
 

Това е доста относително. Зависи изцяло от това как човек свиква и изгражда своя режим на трениране. Някои хора предпочитат да тренират сутрин, докато са по-свежи, а и след това са на работа и им е най-удобно естествено откъм време.
Други, предпочитат да идват вечер, след работа или училище, когато задълженията им за деня са приключили и могат да не бързат и да тренират по-спокойно. Но веднъж като се изгради някакъв режим у човек, той се запазва и напред във времето. Тялото и мозъкът свикват и просто се придържат към него.
 

Колко дни в седмицата е препоръчително да се ходи на фитнес?
 

Начинаещите трябва да тренират поне 2-3 пъти седмично, но не повече. По-напредналите могат да си позволят до 5 пъти седмично, но 3 е минимума. Ако вече говорим за състезатели и културисти, то те могат да тренират двуразово. Това е сплит система и се тренира разделно.
 

Най-важното обаче е да има и дни за почивка между различните тренировки. Мускулът расте в период на възстановяване. Без почивка няма хипертрофия (разтеж на мускулната маса).
 

Има ли разлика между бягането на пътека или степер и тичането в парка? Кое е по-доброто?
 

Със сигурност бягането на пътека е по-доброто. Най-вече, защото е по-безопасно и щади коленните стави.

Упражненията вкъщи, в домашни условия вършат ли работа, или трябва да се тренира във фитнес залата?

Упражненията вкъщи са алтернативен вариант за хората с по-малки финансови възможности, които не могат да си позволят да тренират в зала. Наистина има различни методи на трениране, създадени за домашни условия. Такъв е методът ТАБАТА. Той е идеален за бърза фитнес тренировка вкъщи. За да е ефективен този метод, се избира едно базово упражнение (пр. клек или лицеви опори) и се прилага в рамките на 20 секунди. След това 10 секунди се почива. Така общо за 4 минути се правят 8 серии. Това има ударен ефект. След 8-мата серия, пулсът се вдига неимоверно и за подобна експресна тренировка, резултатът е достатъчно добър.
 

Какво е задължително да имаш у дома за да може да тренираш ефективно?
 

Това е другото много важно нещо, за да се подобри тренировъчния процес в домашни условия- уредите, с които разполагаш.

Дори и при метода "табата", би било добре, трениращият да разполага поне с чифт-или два гирички, лост или ако има място и средства – комбиниран гладиатор.
 

Как се отразяват пушенето и алкохола на човек, който тренира редовно? Ти правиш ли го?
 

Аз съм пушил 1 цигара в живота си - на абитуриентския си бал и ми излезе буквално през носа. Беше разочароващо изживяване и така - 1 цигара за 38 години. Това което няма как да не споменем при тютюнопушенето е, че то потиска апетита. Затова, когато някой откаже цигарите, той се храни по-често и повече и е нужен контрол.
 

А ако тренираш редовно, но си позволяваш цигари и алкохол, как това се отразява на ефекта от тренировката? Той намалява ли?
 

В случая, бих казал, че пиенето е по-вредно. Алкохолът доставя бързи въглехидрати, които постъпват в кръвта и се трупат в масните депа, без да се усвояват правилно. Те се наричат още празни калории. Точно затова концентратът трябва да се избягва или да се намали до минимум.
Полезните за организма въглехидрати са сложните. Те дават енергия на тялото за по-дълъг период от време.
 

А в случая с шоколада?
 

В този случай пак говорим за прости въглехидрати, прости захари, които се трупат и също не водят до положителен фитнес ефект.

Но от друга страна, особено при жените, шоколадът отделя хормони на щастието-серотонини и ендорфини, които правят половинките ни щастливи.
 

Сексът брои ли се за фитнес?
 

Сексът не само е удоволствие, но се явява и едно от най-добрите кардио упражнения. Пулсът по време на акт стига до аеробен. Сексът определено е неизменна част от здравословния начин на живот.

Какъв е оптималният пулс при кардио-аеробно натоварване и от какво зависи темпа на изгаряне на мазнините?

Има специална формула, по която се изчислява пулса. Взимаме числото 220, от него вадим възрастта на трениращия и по този начин намираме максималния пулс. Считан за оптимален при кардио-аеробно натоварване, е пулсът, който е 70%-75% от максималния. Например за 20г. младеж, оптималният пулс за горене на мазнини е 140-150. 

Може ли да се извае хубаво тяло само с усърдни тренировки? Или има още нещо в рецептата? Здравословното хранене и сънят също са много важни, нали?
 

Точно така. Фитнес тренировките не са достатъчни. Важно е да се дава почивка на организма и да се храним правилно. Има една приказка – „по-добре хубава диета и лоша тренировка, отколкото добра тренировка и лоша диета”.  Аз казвам най-добре и двете да са на ниво. Като добавим и добрия сън , това за мен са трите основни компонента на здравословния начин на живот- тренировки, добра храна и добър сън.
 

Колко часа на ден е препоръчително да спи човек? В колко часа е най-добре да си ляга и става? Има ли някакво значение това?
 

Трябва да се спи между 7-9 часа, 8 е идеален вариант според мен. Сънят в интервалът между 22ч.- 6ч. е най-ползотворен, но едва ли в наше време някой може да го спазва стриктно. Ако се легне до полунощ е ок.

А ако се злоупотребява със съня?

Преспиването води до недоспиване, остатъчна преумора, силата също пада и резултатите не са добри. Определено е минус.
 

Какво е отношението ти относно строгите диети? Те здравословно хранене ли са?
 

Има много различни коментари и теории относно диетите. Имаме разделно хранене, имаме зоново...
Но, човешкото тяло е устроено така, че да може да преработва едновременно и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати. От тук, разделното хранене не е сред моето разбиране за правилно и здравословно хранене.
Определено не съм фен на строгите диети, по простата причина, че твърде често те водят до тъй нар. „йо-йо” ефект. Рано или късно всяка диета свършва. Когато тя се прекъсне има бързо възвръщане на килограми ако захранването не е правилно. Според различните диетолози и теории на храненето, това захранване вече е специфично. Но, колкото е по-строг режима, толкова по-стриктно трябва да се спазват стъпките на захранването. В противен случай диетата може да излезе много солена, не само защото ще доведе до „йо-йо” ефект, но и защото може да причини сериозни стомашни увреждания и да удари по вече отслабената имунна система.
 

Колко време преди и след тренировка трябва да се храни човек?  В колко часа да са първото и последното хранене?
 

Хубаво е да има 5-6 захранвания за деня- трябва да има добра първа закуска (7ч.-8ч.), втора закуска(9ч.-10ч.) стабилен обяд (12ч.-13ч. ), следобедна закуска (16ч.-17ч.), лека вечеря(19-20ч.), а след вечеря (преди лягане) дори може да се пие и протеинов шейк. Уточнявам, че това се отнася не само за мъже, но и за жените.
Не е препоръчително, човек да се храни след 20ч. Твърдият алкохол вечерно време също е вреден. 
 

А колко време преди и след тренировка не трябва да се храни човек?
 

Добре е да е минал поне час след последното хранене преди тренировката. И поне 30 мин след нея преди пак да се захрани човек. Това е периодът, в който сърдечният ритъм се успокоява.
 

Да вземем за пример някой, който има желание да свали килограми. Какъв режим би му направил  каква храна и какви тренировки?
 

Трябва пак да тръгнем от това дали този човек е начинаещ. Ако се предполага, че е така, 3 тренировки на седмица е добро начало. Те трябва да включват първоначално общи упражнения, с 10-15 минути кардио в началото на тренировката и 15-25 мин., след приключването й. Цялата тренировка се равнява на не повече от 1ч. и половина.
 

Оносто режима на хранене, няма как да се мине без определени граници. Човек, който иска да сваля килограми, трябва да бъде на високопротеинов режим или нисковъглехидратен. Това означава, че трябва задължително да се избягват алкохола, шоколада и други прости захари. Трябва да се яде повече месо-основно риба и пилешко, може заешко, пуешко. От рибите бих препоръчал тон, хек и пастърва. Тя ми е любимата и освен това е изключително лека и чиста храна.
 

Човек на такъв режим трябва да поема поне по 2 грама протеин на килограм телесно тегло. Например 70 кг мъж трябва да приема 140 гр протеин. В 100-грамова пилешка пържола има около 30гр., вече всеки може сам да си прави сметка. Зеленчуците могат да се ядат по всяко време, но не в огромни количества. Плодовете трябва да се консумират само до ранния следобед. Те наистина съдържат витамини и минерали, но също така и фруктоза, тя е плодова захар, която трябва също да бъде в по-умерени количества.
 

Каква е ролята на минералната вода при хранителен режим?
 

Водата може да бъде приемана в неограничени количества. Тя е полезна не само при режимите, но и като цяло. Препоръчително е лятото да не пада под 4-5 литра на ден. Зимата е важно да не е по-малко от 2 литра дневно.
 

Когато става въпрос за хранителни добавки мненията на масата са противоречиви? Колко вредни са те и не може ли да се мине и без тях?
 

Самото понятие „хранителни добавки” предполага, че това е добавка към храната. Това са протеинът, аминокиселините, фет-бърнърите, ел-карнитина, гейнърите (протеинмаса) и др.

Добавките са част от добрата тренировка, аз съм „за” тях. Това не са химии, нито пък стероиди.
 

А именно към кое хората се обръщат с „химии” или „зоб”? Какво точно означава да „зобиш” и различно ли е от това да ползваш добавки?
 

Това са две коренно различни неща и несъмнено е важно хората винаги да са добре осведомени какво ще пият. Много жени, а и доста младежи не правят разлика и това ги кара да избягват добавките, от предрасъдъци или непознание.
 

Към тъй наречените вредни химии спадат анаболните стероиди и хормоналните препарати.
Протеиновият шейк, ако е суроватъчен, е извлечен от млечни продукти, обезмаслен, с 22-23 грама протеин средно в него, 1-2 грама захар и съвсем малко въглехидрати. Има и яйчен и соев, но млечният е най-популярен и предпочитан от хората. Протеиновият шейк НЕ Е ХИМИЯ. В нашта зала не се предлагат опасни за здравето продукти, нито аз бих ги препоръчвал на клиентите си.
 

Здравословен спорт. Спорт без химия”. Това е нашето мото в залата.
 

Кое е по-доброто– да изпиеш протеинов шейк или да изядеш една протеинова вафла? Има ли разлика?
 

Основната разлика е в калориите. А понякога и в самото съдържание на протеина. Зависи от вафлата, но повечето съдържат около 17 грама протеин и повече въглехидрати от протеиновия шейк. Най-скъпите протеинови вафли съдържат между 30-50 грама протеин, но дори и те са доста по-калорични от протеинов шейк. Вафлите са твърда храна и усвояват малко по-бавно от организма.
 

А като цени?
 

1 доза протеин е 3-4 лева, докато протеинови вафли има от 4 лв. и нагоре.
 

Колко често се случва добавките да са с лошо качество? Колко опасни са „прецаканите” добавки?
 

Нашият пазар наистина се наводни с различни фирми, предлагащи хранителни добавки. Ние работим с няколко, за които качеството е гарантирано.
Опасни са до толкова, колкото всяко друго нещо, което се предозира. Както основния закон в химията „Количествените  промени водят до качествени измения”. Това важи и за добавките. Ако се предозира, може да се натоварят бъбреците и черния дроб. Стига да се спазват правилата, нито са вредни, нито опасни.
 

А има ли противопоказания?
 

Най-вече срещани са при фет-бърнърите, особено при тези с термогенен ефект. При тях се вдига телесната температура с 0,5-1 градус изкуствено. Те съдържат и кофеин, аспирин, в комбинация с ел-карнитин и доста други диоретични растителни екстракти. Те не се препоръчват  за бременни жени и деца до 18 години. Иначе след 18-годишна възраст добавки могат да се приемат по-свободно.
 

Каква е средната годност на добавките след отваряне?
 

Като всяко друго нещо,трябва да се гледа срока за годност. Средно, протеиновата кутия издържа около 2 години след отваряне. При аминокиселините е подобна годността. При фет-бърнърите – около година и т. н. Трябва да се проверява всичко. То и вафлите имат срок.
 

Какво може да ни кажете за стероидите? Много често, известни спортисти са замесвани в допинг скандали?

За съжаление в големия спорт, големи резултати без „химия” трудно се поистигат. За разлика от по-развитите държави, стероидите у нас са с много по-ниско качество, някои даже са забранени и са в допинг листите. Ако за пример вземем САЩ или Германия, там има цели лаборатории, които развиват продукти и препарати, които дори още ги няма в листата. Част от тях след това биват добавяни към забранените. За това и България е хващана често на големи първенства,  защото качеството на нашите продукти е на много по-ниско ниво.
 

Коя е оптималната възраст, ако има такава,  да започнеш да се занимаваш с фитнес? На колко години е най-старият ти клиент? А най-младият?
 

Предполага се , че след пубертета може да почнеш да се занимаваш активно и с фитнес- 17-18 години. 20-22 може да се нарече оптимална. За фитнеса, като цяло, възрастови ограничения обаче няма.
„Фитнесът дава живот на годините, но не дава години на живота”. Съгласявам се с това твърдение на 100%.
В моята богата практика съм имал както 9, така и 80-годишни клиенти.
 

Тренирал ли си знаменитости или тъй наречените VIP-ове?
 

За годините, в които практикувам като инструктор съм срещал различни хора и различни характери. От първите ми клиенти е режисьорът на най-старата театрална пиеса, която се играе и в момента- „Секс, наркотици и рокендрол”. Казва се Николай Ламбрев-Михайловски.
Тренирал съм служители от френското посолство, холандският посланник , жената на италианския дипломат №1.
От чужденците съм тренирал доминиканци, холандци и др.
Имам също клиенти от музикалния бизнес, адреналинки, актьори и много други.
 

Страната разполага ли с достатъчно фитнес зали? На какво ниво са те?
 

Напоследък фитнес залите наистина станаха доста. Бройката им непрекъснато расте. За страната не мога да кажа, но в София станаха много. Има зали с абонамент за 15-20 лв, има такива и за над 100 лв. Естествено, качеството и предлаганите услуги също доста се различават в различните зали.
Например, в залите, където цената на абонамента е над 50 лв. обикновено предлагат екстри, като сауна, климатици, кардиото е по-ново, пътеките разполагат с монитори с тъчскрийн, душ кабини, а и хигиената е на друго ниво. Това са глезотиики, които обаче определено улесняват тренировъчния процес.  Има ги и в другите зали-водят се по-мъжки, там обаче и условията са силно занижени.
 

Каква роля играят сауната и останалите спа-услуги в тренировъчния процес? Важни ли са те за ползотворното трениране?
 

В спа процедурите влизат сауна, парна баня, басейн и джакузи.
 

Сауната има роля за след тренировката. Тя помага за изчистване на токсините. Но, както казвам на клиентите си, НЕ помага за отслабване. Кожата се пречиства и мускулатурата се отпуска, което е хубаво за възстановителния процес след тренировка.
 

Все пак не се препоръчва за хора със сърдечно-съдови проблеми, високо или ниско кръвно, аритмия, кожни заболявания.
 

Идват всякакви хора, но е много важно да се внимава. Това също е част от задълженията на инструктора- да може да отговаря на подобни въпроси и да даде адекватни съвети.
 

Занимаваш ли се и с други спортове или фитнесът е достатъчен за теб?
 

Спотувам от малък. Почнах с лека атлетика. Бил съм на републикански на 100 метра бягане и на скок на дължина. Печелил съм медали от градски първенства. Искаха ме от няколко спортни училища, но тогава родителите ме спряха.
 

Фитнесът ми беше хоби, а впоследствие стана и професия.
 

В свободното си време играя още футбол, тенис на маса и др.
Като бях студент, за 5 г. бях и футболен съдия. С това обаче приключих и сега играя само за удоволствие.
 

На кой български отбор си фен?

Ботев ПД, много се радвам, че се намират в подем и са в челото на българската „А” група.
 

Любопитен факт е, че си арменец по произход. Ще ни разкажеш ли нещо повече за Армения?
 

Наистина името ми е международно, фамилията ми е арменска. Не съм бил досега в Армения, но имам желание да ида. Ереван не е толкова далеч.
 

Интересен факт е , че Армения е най-древната християнска държава. 301г. тя приема християнството.
 

Друга историческа дата е 405г. когато се създава арменската писментост от Месроб Мащоц, арменският аналог на Кирил и Методий. Арменската азбука е съставена от 38 букви, един от най-древните езици. И само в арменския език се радваме на три”Х” –твърдо, меко и средно.
 

Отборите на България и Армения са в една група за квалификациите за СП. В първата среща България победи с 1:0. За кой викаше ти в този мач?
 

Освен че играя футбол, съм и футболен запалянко. Симпатизирам и на двата отбора. Исках по-добрият да победи. В случая това беше България.

 

Ако имате въпроси към Еди, използвайте мястото за коментар и при първа възможност, той ще Ви даде отговора си.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ANIMAL

    1 0 Отговор
    какви добавки да си взема за да кача килограми тренирам 3 пъти седмично храня се по 4-5 пъти на ден и си стоя на едни килограми искам за 4-5 месеца тренировки да кача към 10 килограма ако е възможно :).
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Малко ме смущават знанията на "Инструктура" относно разликата между тичането на пътека и бягане в парка. Отговорът му в полза на тичането върху пътека смущава аудиторията и задава въпроса доколко всички тези инструктури всъщност имат необходимата кбалификация и умения да консултират хората, посещаващи фитнесите.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Човекът е прав за бягането на пътека. Най-важното при бягането е постоянно да се редува ритъма на натоварването - ходене, тичане, бягане - с наклон или без - трябва да не се позволява на организма да се адаптира към един вид натоварване. Това мисля, че е по-лесно да се постигне с една модерна бягаща пътека отколкото с тичането навън. Другото е вече комфорта.
  • 4 Маниака

    1 0 Отговор
    Много полезно ми беше това интервю :) Бравооооооо :)
  • 5 Zliq bandit idva

    1 0 Отговор
    Още едно добро интервю на г-н Николов!
  • 6 Зоб

    1 0 Отговор
    Зоб на макс и мачкаш секи :Д
  • 7 Lyubs

    1 0 Отговор
    Не съм фен на фитнеса, но Еди си разбира от работата ;)
  • 8 treniram kat boooor

    0 0 Отговор
    Pozdravleniq za Edi , a I za reportera, koito e naravil statiqtq. Beshe mn polezna.
  • 9 Svetla

    0 0 Отговор
    Еди е изключителен професионалист и човек! Щастлива съм, че работи с мен :))