Last news in Fakti

6 Юни, 2021 17:37 3 040 5

Фамозна драма в Баку: Перес №1, последен Хамилтън, Верстапен катастрофира сериозно

  • серхио перес-
  • red bull-
  • формула 1-
  • макс верстапен-
  • луис хамилтън

Мексиканецът трябваше да изстрада успеха си

Фамозна драма в Баку: Перес №1, последен Хамилтън, Верстапен катастрофира сериозно - 1
Снимка: БГНЕС

За втори път в своята кариера Серхио Перес спечели Гран при във Формула 1. Този път пилотът на Red Bull Рейсинг, който стартира от шеста позиция на старта, финишира на върха в шеметното състезание по време на Гран при на Азербайджан. Мексиканецът трябваше да изстрада успеха си, след като получи шанса да поведе колоната, тъй като пет обиколки преди края съотборникът му Макс Верстапен катастрофира сериозно, но за щастие се размина без физически проблеми.

Тази катастрофа принуди рейс-контрола да възобнови надпреварата две обиколки преди края със старт от решетката. След него вторият Люис Хамилтън задмина Перес на правата, но англичанинът не успя да завие в първия завой, разчитайки на късно спиране и така се срина до последното място в крайното класиране.

Надпреварата край Каспийско море стартира безпроблемно за водещото трио, което запази позициите си след силните стартове на Льоклер, Хамилтън и Верстапен. Изключително потегляне пък направи Серхио Перес, който в рамките на първата обиколка достигна четвъртото място и бе на едно зад съотборника си в Red Bull Макс Верстапен.

В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS. В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS. В седмата обиколка и Макс Верстапен задмина Льоклер, след като Red Bull имаше нужната скорост, за да изпревари болида на „черните кончета”, а в последвалата обиколка и Серхи Перес изпревари Льоклер, който продължи от четвърта позиция.

След само девет обиколки в Баку отборите решиха да започнат със своите спирания в питстоповете, като пръв това стори Шарл Льоклер от Ferrari. Донякъде логично пилотът на италианския отбор пръв се реши, след като изборът на отбора за твърди гуми определено не сработи и бе нужно да се предприеме различно решение. След 12 тура същото стори и Люис Хамилтън, но в бокса на "сребърните стрели" не обслужиха колата на британеца по възможно най-бързият начин и той загуби лидерската си позиция, а колоната бе поведена от Верстапен.

В 31-ата обиколка пилотът на Астън Мартин Ланс Строл се удар жестоко и направи тежък инцидент, след като направи добро представяне в Баку, макар да тръгна от последната позиция. Така на трасето влезе сейфти-кар, което е "подарък" за Мерцедес поради факта, че отборът ще има едно допълнително спиране в борбата си за първото място с Верстапен. Иначе, Строл се удар в бетонната стена с над 280 км/ч, след като задна дясна гума на пилота се спука и болидът му продължи в незнайна за него посока и всичко приключи с тежкия удар.

Макс Верстапен водеше спокойно в състезанието, но пет обиколки преди края се удари. Нидерландецът караше с над 300 км/ч в правата, но заради карбонови отломки по пистата спука задна лява гума, след което последва забиване в бетонните блокове встрани и надпреварата за Макс приключи преди самия край. Заради катастрофата от рейс-контрола прецениха да преустановят надпреварата при две оставащи обиколки. Последва решение състезанието да се възобнови от... стартовата решетка. Серхио Перес бе лидер, а Люис Хамитлън втори, докато Топ 3 бе запълнен от Себастиан Фетел от Астън Мартин.

Рестартът бе шеметен, а Люис изпревари Перес при старта, но не успя да завие на първия завой и продължи напред, след което се свлече до 16-ото място. Също така при подновяването имаше контакт между Пиер Гасли и Фернандо Алонсо, а Шарл Льоклер остана четвърти.

Стартова решетка за Гран при на Азербайджан:

1. Шарл Льоклер (Монако, Ferrari) - 1.41,218 минута
2. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - на 0,232 секунди
3. Макс Верстапен Нидерландия, (Red Bull) - на 0,345
4. Пиер Гасли (Франция, Алфа Таури) - на 0,347
5. Карлос Сайнс (Испания, Феррари) - на 0,358
6. Ландо Норис (Великобритания, Макларън) - на 0,529
7. Серхио Перес (Мексико, Red Bull) - на 0,669
8. Юки Цунода (Япония, Алфа Таури) - на 0,993
9. Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) - на 1,109
10. Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) - на 1,441
11. Себастиан Фетел (Германия, Астън Мартин)
12. Естебан Окон (Франция, Алпин)
13. Даниел Рикардо (Австралия, Макларън)
14. Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео)
15. Джордж Ръсел (Великобритания, Уилямс)
16. Николас Латифи (Канада, Уилямс)
17. Мик Шумахер (Германия, Хаас)
18. Никита Мазепин (Русия, Хаас)
19. Антонио Джовинаци (Италия, Алфа Ромео)
20. Ланс Строл (Канада, Астън Мартин).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    10 8 Отговор
    Я, Формула 1 още съществувала! А кога ще има кръг в Столипиново?
  • 2 3.14К

    5 3 Отговор
    Правдата победи! БЛМ загуби.
  • 3 тарикату

    4 2 Отговор
    тия палячовци ще ги пръсна с голфу

    Коментиран от #5

  • 4 Snake

    1 0 Отговор
    Авторе, почивай си някой път, като пишеш някоя статия, от 5 минути за кафе нищо няма да се обърка, чети си статиите, преди да ги пускаш:
    "...В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS. В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS...".
  • 5 Snake

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "тарикату":

    Тарикату, ти ако отидеш на F1, ще катастрофираш, пич.
    Твоя голф няма и да го усетят и са те изпреварили още на старта, а и там не пускат с трошки от селУ да карат по пистите, има си коли, наричащи се болиди, пригодени за каране по такива писти.