Last news in Fakti

13 Декември, 2021 09:34 5 363 0

Отиде си голяма легенда в спорта

  • ал ънсър-
  • рали-
  • автомобилизъм-
  • спорт

Четирикратният шампион на известното състезание „500-те мили на Индианаполис“ напусна този свят на 82-годишна възраст

Отиде си голяма легенда в спорта - 1
Снимка: БГНЕС

Една от най-големите легенди на автомобилния спорт Ал Ънсър-старши почина, след като в продължение на 17 години води битка с рак. Четирикратният шампион на известното състезание „500-те мили на Индианаполис“ напусна този свят на 82-годишна възраст.

„Сърцето ми е разбито заради смъртта на баща ми. Той беше велик мъж и още по-великолепен баща. Почивай в мир, татко“, обяви Ал Ънсър-младши, който също е легенда в автомобилизма.

Ънсър-старши започва състезателната си кариера през 1957 г., а през 1965 г. участва за първи път в „500-те мили на Индианаполис“. Впоследствие ще спечели надпреварата четири пъти (1970, 1971, 1978 и 1987 г.).

При последния си успех в състезанието той е на 47 години, което го прави най-възрастният победител в историята на „Инди 500“. Освен това Ал Ънсър-старши има три шампионски титли от Индикар сериите – 1970, 1983 и 1985 г.

Преди 17 години е диагностициран с рак на черния дроб и във всичките години до смъртта си водеше битка със заболяването.

През 1986 г. Ънсър-старши е приет в Залата на славата на пистата в Индианаполис, а пет години по-късно става част от Залата на славата на американския моторен спорт. През 1998 г. е обявен за член на Международната зала на славата на моторните спортове.

Ал Ънсър-старши не е единственият член на фамилията, който е успешен в автомобилния спорт. Неговият син Ал Ънсър-младши печели „500-те мили на Индианаполис“ два пъти, което ги прави единствената двойка баща и син, триумфирали в легендарната надпревара. Боби Ънсър – братът на Ал Ънсър-старши, път е трикратен шампион на „Инди 500“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА