17 Януари, 2022 20:30 2 209 5

Днес легендата Мохамед Али щеше да навърши 80 години

  • мохамед али

Считаният за най-великия боксьор на всички времена, почина през 2016 г.

Днес легендата Мохамед Али щеше да навърши 80 години - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 януари 1942 г. в Кентъки се ражда Касиус Марселъс Клей-младши, който през 60-те години в знак на протест настоява всички да го наричат Касиус Х, а малко след това приема исляма и официално променя името си на Мохамед Али. През 2016 г. обаче светът се наложи да го изпрати в последния му път, но днес и по всяка вероятност за десетилетия напред ще бъде считан за най-великия боксьор на всички времена.

Али вдига първата си шампионска титла в тежка категория, когато е едва на 22 години. Той детронира Сони Листън, за когото се твърди, че е храненик на мафията в средата на миналия век.

Касиус бързо поляризира мненията за себе си, въпреки безспорния си талант, защото превръща боксовите мачове в нещо повече от двубой на ринга. Той не само налага стандартите на психологическата война преди мачовете, но и заема силна политическа позиция. Той се превръща в активист на човешките права, като използва юмруците си по законен начин, за да доказва тезата си.

Двамата с Джо Фрейзър през 1971 г. чупят рекорда за гледаемост на спортно събитие и неслучайно срещата им е определена за „Битката на века“. Двубоят се предава в 36 държави, а 760 журналисти отразяват събитията от „Медисън Скуеър Гардън“.

Той завършва кариерата си с 56 победи, 37 от които с нокаут, и само 5 загуби.

Но спортният успех носи със себе си и своите последствия. Статистици изчисляват след края на кариерата му, че той е понесъл над 200 000 удара. Това е и официалното становище на лекарите, които през 1984 г. го диагностицират с Паркинсон

През 1998 г. основава дарителски фонд в партньорство с актьора Майкъл Джей Фокс, за да събират средства за подкрепа на хора с Паркинсон.

През 2013 г. брат му Раман Али споделя пред пресата, че Мохамед е изгубил способността си да чува и говори, като дори казва, че „по всяка вероятност е загинал вътре в тялото си“. Дъщеря му Мей Мей Али отрича твърденията в последствие, но година по-късно баща ѝ се превръща в редовен пациент на местните болници в Аризона. На 3 юни 2016 г. след поредната интервенция на медиците Мохамед Али издъхва в следствие на сепсис.

6 години по-късно светът все още си спомня за него и най-вероятно никога няма да бъде забравен, защото той не бе просто велик спортист, но и огромен човек, който прекара живота си, водейки битките на околните, наред със своите собствени.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зангиев

    9 0 Отговор
    Касиус Клей - знам го още от комиските "ДЪГА"! А Мохамед Али си е название на мюсулманското въздействие над човека повлиян от исляма - сякаш не можеш да си имаш вяра без да си сменяш името - безсмислено!
  • 2 Лека

    3 0 Отговор
    му пръст, най-велик боец в истински двубои!
  • 3 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА

    2 2 Отговор
    МОХАМЕД АЛИ ЧОВЕКА СЧУКОВЕТЕ.... ПАРКИНСОН,ШУМАХЕР НЕ МОЖЕ ДА КАРА...СКИ,МАРАДОНА ПИИЕ ЛИТРИ АЛКОХОЛ,НО НЕМОЖЕ ДА ИЗПИЕ ЕДНО ХАПЧЕ........
  • 4 Сатана

    0 2 Отговор
    Толкова атлетичен боксьор едва ли ще има ,и заедно с техниката на въжетата правеше чудеса на ринга.И мачът на века не беше в МСГ а на стадиона в Киншаса.Не пишете глупости и лъжи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.