17 Януари, 2022 21:30 1 440 1

Левандовски отново е най-добрият футболист в света

  • роберт левандовски-
  • фифа-
  • кристияно роналдо-
  • алексия путеяс

Полякът получи приза на ФИФА за втори пореден сезон

Робърт Левандовски получи голямата награда на ФИФА за №1 в света. Полякът не спира да чупи рекорди с Байерн Мюнхен. Той вдига приза за втора поредна година. Той благодари на покойния вече Герд Мюлер, който го е предизвикал, за да преследва именно неговите рекорди в Германия. Междувременно той изпревари Лионел Меси и Мохамед Салах.

Кристияно Роналдо пък получи специален приз от ФИФА. Той счупи рекорда за най-много попадения в международния футбол с екипа на Португалия. Звездата на Манчестър Юнайтед вдигна летвата до 115 с попаденията си през 2021 г.

Наградата за най-добър футболист при жените бе връчена на Алексия Путеяс, която получи по-рано и „Златната топка“ от France Football. Испанката е голямата звезда, както на родината, така и на клубния си Барселона. Ти се поздрави с титлите от Примера Дивизион, Шампионската лига и Купата на краля. При получаването на наградата си тя пожела за себе си и съотборничките си това да е само крачка в развитието им, като футболисти.

Най-добрите 11 при мъжете станаха Джанлуиджи Донарума, Давид Алаба, Рубен Диаш, Леонардо Бонучи, Жоржиньо, Н'Голо Канте, Кевин де Бройне, Кристияно Роналдо, Ерлинг Холанд, Роберт Левандовски и Лионел Меси. Схемата този път е особено интересна, защото имаме 3 защитни, 3 халфове и цели 4 нападатели. Имаме и парадокс при вратарите, който ще видите малко по-долу.

Идеалната единайсеторка при жените е съставена от Кристиан Ендлер, Люси Бронз, Уенди Ренар, Мили Брайт, Магдалена Ериксон, Естефаня Банини, Карли Лойд, Барбара Бонансеа, Вивиан Миедема, Марта и Алекс Морган.

Канадката Кристин Синклер бе избрана за специалната награда на ФИФА при жените, след като поведе своя тим на олимпийското злато през лятото. Тя постави рекорд от 185 гола в кариерата си, а към момента те са дори 188.

Наградата за най-добър вратар при жените бе връчена на Кристиан Ендлер. Чилийката е първата представителка на Южна Америка, която печели наградата.

Едуар Менди бе избран междувременно за най-добър вратар през изминалата година, благодарение на фантастичните си изяви с екипа на Челси. Той се превърна в несменяем титуляр за Томас Тухел, а с екипа на Сенегал в момента преследва успех в Купата на африканските нации, но това би било отнесено към успехите му за 2022 г. Странното обаче при него е, че не попадна в идеалните 11, а вместо него попадна Джанлуиджи Донарума.

Бившият нападател на Тотнъм Ерик Ламела спечели приза за „Гола на сезона“ с рабоната си срещу Арсенал през миналия сезон в английската Висша лига. Аржентинецът обра овациите на фенове и специалисти. При получаването на наградата той сподели, че никога не тренира тези изпълнения, макар не за пръв път да бележи по този начин. Единствената му идея е винаги да търси начин, за да вкарва голове.

Наградата за феърплей очаквано отиде в ръцете на националния отбор на Дания. Футболистите направиха жива верига около Кристиан Ериксен, когато плеймейкърът изпадна в безсъзнание на терена по време на мач от Европейското първенство. Капитанът Симон Кяер поведе колегите си, за да попречи на камерите да снимат драмата около техния съотборник и приятел, като в същото време така изразиха безрезервната си подкрепа към него.

Най-добър треньор в женския футбол е Ема Хейс. Тя е наставник на Челси за десета поредна година. Тимът ѝ спечели Суперлигата, ФА Къп и Купата на лигата, като единствено ѝ се изплъзна Шампионската лига.

В мъжкия футбол наградата отиде при Томас Тухел, благодарение на трансформацията в Челси, която сътвори за прекалено кратко време. Той донесе Шампионската лига на „сините от Стамфорд Бридж“. Арсен Венгер обяви наградата, като обяви също така, че Хосеп Гуардиола и Роберто Манчини заслужават не по-малко приза, защото са невероятни специалисти със сериозни успехи съответно в Манчестър Сити и Италия.

Наградата на феновете бе връчена от бразилската легенда на Интер Жулио Сезар на феновете на Дания и Финландия. Те трябваше да станат свидетели на ужаса около Кристиан Ериксен на Евро 2020, но вместо духът им да бъде сломен, те започнаха да скандират дружно името на халфа, за да го окуражат в битката му за живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники

    3 0 Отговор
    Нов провал за Меси.