Last news in Fakti

1 Април, 2022 11:50 2 541 3

Какво става с футболните босове в Украйна? Един изнесе 17 млн. евро кеш, друг загуби милиарди..

  • футбол-
  • украйна-
  • ринат ахметов-
  • шахтьор донецк-
  • динамо киев-
  • игор суркис

Босът на Шахтьор (Донецк) заяви, че след края на войната ще съди Русия за изплащане на репарации в пълен размер

Какво става с футболните босове в Украйна? Един изнесе 17 млн. евро кеш, друг загуби милиарди.. - 1
Снимка:

Началото на руската военна инвазия на територията на Украйна сложи край на футболното първенство. Играчи доброволно се записаха в редиците на армията, а често се появяват информации, че някои футболисти са загинали в резултат на сраженията, припомня БЛИЦ. Мнозина обаче се питат какво става с едни от най-богатите хора в Украйна - собствениците на футболните клубове.

Още повече, че босът на Шахтьор (Донецк) Ринат Ахметов (на снимката) е №1 в списъка на богатите украинци. Личното му богатство през миналата есен беше оценено на 7,5 милиарда долара, а притежаваните от него компании оперираха със значително по-големи активи.

Според информациите, 55-годишният милиардер още в началото на военните действия е напуснал Украйна. В момента се е установил в Лондон. Още преди началото на конфликта той в повечето време живееше извън територията на родината си, но често се прибираше и посещаваше Киев и региона около Донецк. Броени дни преди старта на руската инвазия Ахметов също е бил в Украйна, но е заминал за Швейцария, където притежава имение в Женева.

Счита се, за месеца от началото на военните действия фирмите му са претърпели загуби за 9,5 милиарда долара. Пред „Bloomberg“ той заяви, че след края на войната ще съди Русия за изплащане на репарации в пълен размер. Въпреки понесените финансови удари неговата компания „SCM Group“ подпомага отбраната на Украйна. Тя е предоставила на армията 40 000 противотанкови таралежи и 10 000 вериги с шипове, които се използват за спиране на колесна военна техника. Дори са усвоили производството на бронирани жилетки и вече са предали 2000 бройки.

Братята Игор и Григорий Суркис са се установили в Унгария. Те са напуснали Украйна на 26 февруари късно вечерта. Техните коли са минали границата между двете държави на 26 февруари в периода 22:40-23:00 часа. Двамата Суркис бяха в списъка на 50-те най-богати украинци

По-малкият от братята – Игор, който е собственик на Динамо (Киев), е напуснал родината си с лимузина Maybach S650 (струваща около 700 000 долара). Той е бил заедно с руската гражданка Олга Романова, а в колата са били още Вячеслав Суркис и Яна Суркис. Григорий, президент на Украинския футболен съюз в периода 2000-2012 г., се е изнесъл от родината си с джип Mercedez-Benz ML-500 (цена около 100 000 долара), с него са пътували още четири човека.

Според информация на „Украинския правда“ братята Суркис са изнесли общо 17,6 милиона долара със своите автомобили. Сумата не е декларирана на граничния пункт Вилок, но пък присъства в митническите документи, които са попълнили на унгарската граница в Тисабеч.

Бившият президент на Днепър, а в момента негласен бос на новосъздадения Днипро-1, Игор Коломойский все още се намира на територията на родината си. Осмият най-богат украинец (притежава над 1 милиард долара) дори продължава да живее в Днипро (бившият Днепропетровск) и активно помага финансово на отбраната на града.

Счита се, че на територията на Украйна се намира и четвъртият в списъка на „Форбс“ на най-богатите украинци Константин Жеваго (богатство от 1,3 милиарда долара). Не е ясно местонахождението на почетния президент на Ворскла (Полтава), но се счита, че също помага финансово на войските.

Президентът и собственик на Металист (Харков) Александър Ярославский е в Лондон. Поставеният от „Форбс“ в топ 10 на най-богатите украинци живее в британската столица от няколко години. Той избяга там, след като неговият автомобилен кортеж предизвика смъртоносна катастрофа в Харков. От началото на военните действия той подпомага финансово болниците в града със сериозни финансови средства, а освен това дари и парите от продажбата на своята яхта за възстановяването на Харков.

Президентът на Ингулец Александър Поворознюк (на снимката вдясно) е единственият от футболните босове, който лично се включи в боевете. Влезе в редиците на отбранителната линия на град Петрово (Кировградска област). В свое лично обръщение към президента Зеленски той обяви: „Разполагаме с толкова много оръжие, че можем цяла година да издържим да обсада дори и срещу нас да използват танкове и самолети.“

Не се намира информация за това, къде се намират и каква дейност развиват в момента босовете на част от другите големи украински клубове Зоря (Луганск), Черноморец (Одеса), Александрия, Десна и Верес (Ровно).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    0 2 Отговор
    Александър Ярославский е брат на Ценко Чоков кмета на Галиче.....кмете баща ти да не ходил по Русия едно време.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.