Last news in Fakti

10 Май, 2022 21:32 1 805 1

УЕФА потвърди голяма промяна за Шампионската лига

  • уефа-
  • шампионска лига

Промените влизат в сила от сезон 2024/25

УЕФА потвърди голяма промяна за Шампионската лига - 1
Снимка: БГНЕС

УЕФА днес официално обяви, че приема голяма промяна, касаеща формата на Шампионската лига през сезон 2024/25. Участниците в турнира вече ще бъдат 36, което е с 4 повече от досегашния регламент.

Надпреварата вече ще се състои от един голям шампионат, като първоначалната подредба ще бъде от коефициента в ранглистата на УЕФА. Предвиждат се в първата фаза да се изиграят по 8 мача, след които ще бъде обявено финално класиране. Най-добрите 8 отбора ще се класират за фазата на 1/8-финалите. Техните съперници ще бъдат определени от следващите 16 тима, които ще премерят сили в бараж. Следващите 6 клуба ще се насочат към Лига Европа, а последните ще играят в Лигата на конференциите.

Следващата фаза вече ще премине в добре познатите директни елиминации и така до самия финал.

Фазата на самата квалификация за Шампионската лига ще бъде малко по-сложна, защото ще се взема националния коефициент на елитните първенства. Едно от местата ще бъде запазено за третия тим от страната, класирана на пето място в ранкинга. Едно място е за един от националните шампиони по-слабите надпревари. Останалите две пък ще са за отборите, чийто сънародници са успели в предходния сезон да съберат най-много точки в предходната кампания.

Ако се чувствате объркани, не се притеснявайте, защото наистина УЕФА реши да усложни излишно една добре сработена схема, която трябваше просто да се погрижи за по-реален шанс за участие в най-престижния клубен турнир за страните извън топ 5 на „стария континент“. По-реална представа се очаква да придобием, когато промените влязат официално в сила, а до тогава остават три години.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненския

    3 0 Отговор
    Пълна простотия пак от УЕФА