Last news in Fakti

4 Юни, 2013 18:37 5 618 0

Студентският спорт - мит или реалност (I част)

  • университет-
  • спорт-
  • бази
Студентският спорт - мит или реалност (I част) - 1
На снимката: Нов Български Университет

Навсякъде по света университетският спорт е водещ за спорта на цялата нация. Екипът на Факти.бг реши да попита студентите дали са доволни от базите, методите и обучението по физическа култура и спорт в ВУЗ-овете. 

Стоян Сакарски, III-ти курс Политология, учещ в Нов Български Университет:

Как ще определите  спортните бази на университета си ? 

Много добри. Липсата на свои спортни зали не прави университета слаб в това отношение. Той се е постарал да наема много зали и игрища, за да се чувстват комфортно студентите и да се забавляват с това, което спортуват.

Прави ли достатъчно университетът, за да спортуват студентите редовно?

В НБУ е приоритет  популяризирането на спорта и спортните активности. Спортът в НБУ започва като инициатива на Студентската организация – след проведена анкета, чрез която се проучва студентското мнение за предпочитаните спортове. Университетът предлага достатъчно голям набор от спортове на своите студенти, карайки ги да спортуват повече от редовно.

Задължително ли е посещаването на спортните часове ?

Да, посещаването е задължително. Както във всеки друг университет и тук има определен брой присъствия, които трябва да се изпълнят към дадения спорт.

Какви видове спорт може да се практикуват във вашия университет?

НБУ предлага огромен набор от спортове като футбол, баскетбол, волейбол, тенис, плуване, фехтовка, кънки, ски, бокс, айкидо и много много други.

Кой е най-желаният спорт от студентите ?

Мисля, че определно, както и по цял свят, и тук най-желаният спорт е футболът. Всяка година желаещите да се запишат за футбол са все повече и повече. Определено това е спортът номер едно в университета.

 

 

Калоян Анастасов, IV-ти курс, Балканистика, Софийски Университет "Св.Климент Охридски":

Как ще определите  спортните бази на университета си ?

Спортната база в СУ „ Св. Климент Охридски” покрива всички видове спортове – футбол, волейбол, баскетбол, туризъм, спортно катерене, аеробика, фитнес, джудо и други. Базите са поддържани, но трябва за голяма част от залите, които се ползват, да има основен ремонт. 

Прави ли достатъчно университетът, за да спортуват студентите редовно?

В частност, ръководството на Университета не. Студенстки съвет на СУ подпомага организирането на различни турнири по футбол, волейбол. Последният организиран турнир беше Коледният турнир по волейбол. Като цяло тук водеща роля имат инициативните студенти, които организират турнири по най-масовите спортове.

Задължително ли е посещаването на спортните часове ?

За взимане на заверка – да. Моята специалност изисква присъствие на Спорт по избор и в първи курс аз се бях записал на футбол и там всеки имаше определен брой минимални присъствия на съответните часове. Мои колеги, обаче, които са запълнили програмата си с фитнес са коментирали, че там положението е по-благосклонно. Изводът за мен е, че зависи от спорта и съответния асистент или треньор, който води упражненията. Положителното е, че в крайна сметка всеки трябва да има присъствия, за да му бъде признат спорта. 

Какви видове спорт може да се практикуват във вашия университет?

Както споменах и по-горе – абсолютно всички. Освен основните отборни спортове има – тенис, карате, лека атлетика, народни танци, самоотбрана, фехтовка, а  в департамента съм срещал и обяви за ски-алпийски дисциплини. Общо взето има за всекиго по нещо, а дори и за неспортните натури има туризъм, който се практикува най-вече на Витоша.

Кой е най-желаният спорт от студентите ?

Мои колеги, които искаха волейбол преди години не успяха да се запишат, заради изчерпване на местата, което говори за наплива, който има към спорта волейбол. Другите желани спортове са популярните – футбол, баскетбол, фитнес, лека атлетика, а дори и за неспортуващите туризмът е достатъчно популярен. 
 

 

Очаквайте втората част на материала, с мненията на студенти от УНСС и Медицинската Академия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА