Last news in Fakti

2 Юли, 2013 09:50 1 672 0

Студентският спорт - мит или реалност (II част)

  • студентски-
  • спорт-
  • универститети

Навсякъде по света университетският спорт е водещ за спорта на цялата нация. Екипът на Факти.бг реши да попита студентите дали са доволни от базите, методите и обучението по физическа култура и спорт в ВУЗ-овете. 

Росен Дачев, IV-ти курс, Финанси, учещ в УНСС: 

Как ще определите спортните бази на университета си ?

По мое мнение УНСС е един от университетите с най-добра спортна база. Мултифункционалната спортна зала е сравнително нова и предоставя условия за практикуването на голям набор от спортове. Освен за редовните спортни занимания, които са задължителни за студентите залата се използва и за провеждането на някои спортни мероприятия и състезания.

Прави ли достатъчно университетът, за да спортуват студентите редовно?

Според мен спортът, като задължителен предмет в университета, е добра практика, но не мисля, че ръководството трябва да се задоволява само с това. Истина е, че УНСС е един от най-активните университети откъм организиране и участия в спортни състезания. И въпреки, че осъзнавам ограничения бюджет на ръководството, считам че то би могло да отделя значително повече средства и внимание за насърчаването и развитието на спортните таланти на университета. Лично аз съм привърженик на американския модел на университетски спорт.

Задължително ли е посещаването на спортните часове ?

Доколкото съм запознат спортът е задължителен предмет за студентите от първи и втори курс. Практикуването му в следващите курсове на обучение има доброволен характер

Какви видове спорт може да се практикуват във вашия университет?

Наборът от предлагани спортове за практикуване е доста широк. Предлагат се както най-разпространените в България спортове като футбол, баскетбол, волейбол, тенис и плуване, така и по-слабо известни такива като каланетика, спортно катерене, пешеходен туризъм и др.

Кой е най-желаният спорт от студентите ?

От моите наблюдения сред колегите определено считам, че футболът е най-желаният за практикуване спорт от мъжката част от студентите. Сред нежния пол най-разпространени са тенисът, каланетика и аеробика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА