Last news in Fakti

17 Август, 2023 19:00 1 937 24

Браво! Българка е на финал за Световната купа

  • нургюл салимова-
  • шах-
  • шахмат-
  • спорт

С това тя си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените

Браво! Българка е на финал за Световната купа - 1

Международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в Баку. С това тя си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка отстрани поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се проведе днес, тя се наложи с 2,5:1,5 точки, след като в предишните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по класически шахмат.

Салимова осъществи пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара много по-опитната Музичук да се предаде на 32-рия ход, два хода преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия списък, изигра срещата смело, а черешката на тортата бе на 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а световната шампионка в ускорения шахмат за 2014 година и двукратна световна шампионка в блица Музичук попадна в капана на българката, след който вече нямаше как да се измъкне от загубата.

Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше близо до него, но притисната и от времето българката направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се предаде на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход.

Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вариант на приет Дамски гамбит. Украинката обаче явно не беше подготвена за такова начало и още след дебюта българката получи много по-добра позиция. Салимова успя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход успя да накара Музичук да се предаде.

При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, макар и да имаше позиция, в която спокойно да търси и победата.

Във финала на Световната купа, който ще се проведе от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи срещу Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия списък и игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира. Ако спечели Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    32 1 Отговор
    Браво ! Успех !
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    Честито Браво Късмет
  • 3 Студопор

    21 1 Отговор
    Браво на Нургюл!
  • 4 Луциферплей

    9 1 Отговор
    Дано всичко завърши добре. Нургюл в повече от партиите (вкл. рапидите) изоставаше с10-15 минути във времето и в края за секунди виждаше почти гениални решения (истински хайвер от рибката). Разбира се, думата имат отдавна шах ченгетата.
    При мъжете беше май по- добре. Но и там Карлсен можеше рано да тръгне по покрива. В първата партия с 18 годишния германец Кеймер той го подцени и загуби, а във втората детето- чудо "не видя" лека комбинация, след която оставаше с две пешки повече ( а му трябваше реми) и по-късно загуби. Но стига- днес сме на футболни комбинации.
  • 5 Браво !

    13 1 Отговор
    Все така напред и нагоре ! Успех !
  • 6 Хасковски каунь

    16 2 Отговор
    КЕФ ми е! Аферим!
  • 7 ИВАН

    13 1 Отговор
    Браво
  • 8 Георги

    13 1 Отговор
    Браво на момичето
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво

    17 4 Отговор
    но не е Българка а туркиня!

    Коментиран от #14

  • 11 Хасковски каунь

    13 2 Отговор
    Акъл бате ! В България създаден.
    Не е пехливанлък, не е бокс, не е хрипкане, ... а шахмат. Акъл се иска. Бръз, комбинативен. Още един път. БРАВО!
  • 12 Нашийник

    17 1 Отговор
    Поздравления! Прави ми впечатление липсата (до момента) на негативни коментари (освен, може би, един), което дава искрица надежда, че не всичко е изгубено...
  • 13 681

    11 0 Отговор
    Браво добро умно и красиво момиче. Успех и късмет. Само напред. С теб сме.
  • 14 681

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Глупости, името няма значение. Бори се да издигне българското знаме най-високо. Българка е. Не бъркайте националната принадлежност с народността...Аз също съм с турско име. Но България ми е Родина.
  • 15 Перо

    11 0 Отговор
    Браво на момичето! Успех!
  • 16 Артилерист

    14 1 Отговор
    Браво! Поздравление за българското момиче. Днес изслушах почти цялото предаване на Томислав Русев по радиото и ми направи неприятно впечатление, че Ирина Русева, която обикновено съобщава новините извън футбола, каза, че Салимова е успяла да завърши реми двете редовни партии с Музичук и и пожела успех в тайбрека, при положение, че нашата Нургюл още вчера спечели-с черните-в първата партия от тайбрека. Не го казвам за заяждане, а, че такива големи, нали, спортни новинари, не знаеха за спечелената вече, и то по много забележителен начин, партия. Нургюл остави тапа си неохраняван, опитната Музичук се хвана, полакоми се и фактически остана в загубена позиция, която Нургюл показа, че е пресметнала и украинката веднага се предаде. Искрено пожелавам успех на нашето момиче и срещу рускинята Горячкина, която е втора в ранглистата, но, дето викаше Гришо, той самият ранкинг не играе. Навремето шефа на шахмата, преди мача на Топалов с Ананд в София, похвали БЪЛГАРИЯ, че е малка страна , но вече ИМА ДВАМА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ по шах-Антоанета Стефанова и Веселин Топалов. Дай боже и Нургюл Салимова да се присъедини към тях!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 всички ускорени партии

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    се играха днес.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Един

    6 0 Отговор
    Браво на девойчето. От безнадеждна позиция с липса на време и губещо разположение, се върна в играта по блестящ начин. Да видим финала. Успех!!! И момичето си е българче от Търговищко. Не си измисляте простотии, а се гордейте.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    БРАВО ,на Нургюл Салимова!!!Сега ще разгледам партиите да видя за що иде реч!Не коментирайте шахмат пред мен!!!!шахмат се коментира не с Безнадеждна и Фриц 12,а с Шахматна нотация!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Накарахте ме да гледам женски шах.Така и не разбрах защо нашето момиче да е било зле.Първия Каро-кан има тежка позиция но с тактика 25.....Кб6! стои по-добре минимум на равенство.За мен нашата девойка е размазала,Anna Muzychuk !Така и не разбрах защо играят във този вариант на Каро кан ,Кф3???Коня стои силно на е2!Дори и сега печеля маса партии в интернет.Без помощ на ИИ!При 1ва победна Оф5!!Двата офицера са ужасно силни.Следващата е тотален разгром.Нашата и е скрила фигурите.Предпоследната партия ,Салимова прави реми в Тотално спечелена позиция с фигура повече.А,последната дет я е загубила не съм я и гледал!Тотален разгром на тази ана.......Ено време тези украинците ми бяха по неприятни като противници от руснаците.Тази украинка е много мека.Нашата я е смазала.Само не разбрах защо е спряла да играе при предпоследната партия.тя просто е тотално спечелена!
  • 23 гост

    9 0 Отговор
    Нургюл е не само умна но и КРАСАВИЦА! ПОКЛОН пред момичето! Не е като онези джукли и силиконки кухи лейки - ИНФЛУЕНСЪРКИ - "красавици втора ръка!
  • 24 Артилерист

    1 1 Отговор
    До коментар 18 от "всички ускорени партии"
    Съжалявам, колега, но победата на Нургюл в първата 25-минутка беше на 16.8 или ден преди предаването, което цитирам. Това няма как да го сбъркам, защото гледах цялата партия и се молех нашето момиче да направи поне реми с белите във втората и мачът да приключи. Двете ускорени 10-минутки са играни в следобеда на 17.8...