Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:00 939 4

Д-р Володя Златев пред ФАКТИ: Станахме една от най-силните бадминтон нации на стария континент и първа сила на Балканите

  • д-р володя златев-
  • председател на бф бадминтон-
  • спорт-
  • бадминтон

През последните години имаме забележителни успехи: от трайната тенденция девет поредни Олимпиади да класираме наши бадминтонисти на Олимпийски игри, до призовите места. отборно нашата страна е вицешампион на Европа и също с бронзов отборен медал в сметката си

Д-р Володя Златев пред ФАКТИ: Станахме една от най-силните бадминтон нации на стария континент и първа сила на Балканите - 1
Снимки: Володя Златев / личен архив

Д-р Володя Златев е председател на БФ Бадминтон. Володя Златев е повече от 30 години в бадминтона. Бивш състезател, международен съдия и изпълнителен директор на централата той изминава всички стъпала на развитието в този спорт. През 2016-а е избран за един от 12-те членове на Апелативния съвет на Световната федерация. Получава и високото отличие на Международната централа диплома и медал за „За заслуги“.Дългогодишен член е и на Апелативната комисия на Българския футболен съюз (БФС)

- Г-н Златев, Българската Федерация по Бадминтон има 55 годишна история. Как се разви Федерацията за тези години?
- През този повече от половин вековен период БФ Бадминтон постепенно придоби статут на една от водещите спортни федерации по олимпийски спортове в страната. Тръгнахме от любителски спорт и стигнахме до една от най-силните бадминтон нации на стария континент и първа сила на Балканите.

- Какви са най-ключовите постижения в бадминтона?
- През последните години имаме забележителни успехи: от трайната тенденция девет поредни Олимпиади да класираме наши бадминтонисти на Олимпийски игри, до призовите места на Дина Колева, Михаил Попов, Светослав Стоянов, Нели Ботева, Петя Неделчева. В последните години истински бум направиха Стефани и Габриела Стоеви с двете си титли на Европейски олимпийски игри и трите поредни титли на стария континент при жените. Също така отборно нашата страна е вицешампион на Европа и също с бронзов отборен медал в сметката си. От новото поколения с основание изтъкваме Калояна Налбантова вече двукратна европейска шампионка при девойките и наша надежда за Олимпийските игри в Париж 2024 година.

- Бадминтона вече спокойно може да се похвали с доказано високото спортно майсторство. Как се постига това майсторство в този спорт?
- С много работа от страна на бадминтон клубовете през годините и работа в националния тренировъчен център в София, който регулярно събира на лагери най-добрите състезатели от цялата страна. Наистина без работата на нашите утвърдени центрове в градове като Хасково, Първомай, Стара Загора, Пазарджик, Русе, Варна, Оряхово, Дупница и по-нови такива не може да имаме постигане на желаното високо спортно майсторство. Тези центрове не са случайни тъй като получават подкрепата както от нас така и от общинските ръководства в съответните населени места. Например клубът в Първомай през годините усилено се подпомагаше и от г-н Ангел Папазов в качеството му на градоначалник и спортен деятел. Такива са и уважаваните от нас кметове като г-н Тодор Попов на Пазарджик, г-н Росен Добрев на Оряхово, г-н Живко Тодоров на Стара Загора и много други, за което им благодарим.

- Бадминтонът има големи успехи сред масовия и ученическия бадминтон, както и сред хората в неравностойно положение. Кой ви помага през годините за това развитие?
- Безспорен успех е нашата дейност в масовизацията на бадминтона и репутацията му на един от шестте социално значими спорта за Европейския съюз със своята достъпност за всички възрасти и отлично медико-социални показатели. Тук специално искам да благодарим на Министерство на младежта и спорта и провежданата благодарение на ведомството национална програма „Децата и бадминтона“, както и програмата на БФ Бадминтон за развитие на бадминтона в училищата.

- През последните години БФ Бадминтон се утвърди трайно сред най-развитите бадминтон федерации в Европа. Как гледа Европа на българските състезатели?
- Ние сме от отличени от Бадминтон Европейската Конфедерация като страна от групата Г-8 на най-развитите нации, което предоставя възможност на наши състезатели да участват в съвместни лагери за високо спортно майсторство с водещите състезатели в Европа. Също така това предоставя възможност за множество успешно реализирани европейски проекти в областта на спорта и младежта.


БФ Бадминтон е домакин на много международни състезания. Кои са последните такива?

Да, през годините сме били домакини и на Световно отборно първенство, на Европейски шампионати, на Световно ученическо първенство, но през последните години безспорно Международният шампионат Бадминтон България Интернешънъл кръг от световния тур в бадминтона, а сега и Олимпийска квалификация получи заслужено място в нашия календар. През месец декември сме водачи в група и ще сме домакини на Европейски отборен шампионат – групова квалификационна фаза, на което състезание ще преследваме първото място.

- И в края на нашето интервю – Какво още може да се пожелае за българския бадминтон? Върху какво трябва да се работи?
- Винаги има неща за подобряване и надграждане в спорта и в частност бадминтона. Основна цел освен масовизирането и акцента върху детско-юношеския спорт е увеличаване на медийната популярност на спорта ни. В тази връзка използваме всички модерни канали за комуникация и съответните дигитални и социални мрежи.

- Какво ще пожелаете на състезателите и новите попълнения в този интересен и динамичен спорт?
- Желая им преди всичко здраве, целеустременост и постигане на поставените им спортно-състезателни цели.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    4 1 Отговор
    🤣🤣🤣.....на федербал сме супер !
  • 2 Кралю – Порталю

    0 2 Отговор
    А в играта на жмичка на кое световно място сме, щом по федербал никой не мож ни събори.
  • 3 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    Браво! Номер едно сме на федербал. Остават още непокорени върхове във фризбито и народната топка

    Коментиран от #4

  • 4 Ветеран от Протеста

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Иронията ти подсказва колко си Ограничен и Елементарен....Имах приятел като теб,аз съм бивш състезател по Бадминтон първа ракета,та накрая пълзеше по игрището докато го млатех с перото по тъпата глава ,за да разбере ,че този спорт е най- натоварващия след тениса на корт..Браво на всички и цялата Федерация!!