Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 10:24 1 419 6

Къде се скриха българите? В други времена това пък щеше да е абсурдно...

  • спорт

Нищо еуфорично не виждам в първите 2 категории при мъжете, въпреки 4-те медала в двубоя! Потенциал има, но...

Къде се скриха българите? В други времена това пък щеше да е абсурдно... - 1
Снимка: БГНЕС

Чета, голяма еуфория покрай вдигането ни на тежести. Еуфорията обаче май е само в спортни медии. Aнгел Русев е новият-стар европейски шампион в категория до 55 кг, младокът Джан Зарков взе бронзов медал в двубоя. При 61-килограмовите сборното злато е за Габриел Маринов, а среброто за Иван Димов.

Браво на спортистите! Но 55 кг не е олимпийска категория, а и на последното Световно златото се затвори на 269 кг от виетнамец. Русев събра 244 кг в "Арена София", а Зарков 235.

61 кг е олимпийска категория. Там новият европейски шампион Маринов реално не е фактор за Игрите това лято в Париж, а Димов, който е претърпял контузия ще има много тежка задача. Те събраха 281 кг и 280 кг в София, олимпийският шампион Ли Фабин от Китай вдигна общо 308 кг на Световното миналата есен. Италианец събра 302 кг, а вчера американец разгроми нашите в изтласкването извън класирането. Иван Димов събра 293 кг на Световното, той има голям потенциал, ако е здрав, но конкуренцията му за Париж е огромна.

Хемпдън Морис събра двубой от 297 кг в София. Като знаем, че борбата за първата позиция по медали най-вероятно ще е ожесточена и между САЩ и Китай, може да си представим колко здраво ще се подготви Морис и как ще отговори Ли. При традиционни геройства на италианци на олимпиади, няма да е изненада, ако Серджо Масида ги шокира и двамата.

Реалността е такава, че в златните години на българското вдигане на тежести, нямаше как българин да стане европейски шампион с двубой, който е с 27 килограма по-слаб от този на световния шампион от миналата година в категория, която е от най-леките като тегло. 27 кг при категория 61 килограма е спортна вечност. Димов пък и в най-добра спортна форма, май не е фаворит дори за бронз в Париж.

Относно публиката в голямата зала "Арена София", по около 50 човека май проследиха на живо от трибуните двете български европейски титли, съчетани с още 2 медала в двубоя.

По принцип за 2-милионен град се създава впечатление, че все едно има масова зараза и хората се крият. В събота ще вдига Карлос Насар, звезда на световното вдигане на тежести. Ако пак има 50 човека публика общо с приятели и роднини ще е неловко.

А как нито едно училище в София не се сети да заведе масово свои ученици да гледат почти ясния успех на Русев в първата категория в 14:00 часа българско време, ме учудва? Би било възпитателно децата да станат свидетели на български триумф. За работниците, сигурно много работят, няма как. Но повечето пенсионери в София нямат оправдание, според мен.

Някъде на около 40 хиляди човека един удостои с внимание шампионите ни. Макар и те май да са далеч от най-добрите в света, нищо, че ликуваха в Европа...

Успехите на Карлос Насар и слабата конкуренция на европейското в първите категории за мъже няма какво да ни залъгват. Българското вдигане на тежести не е в най-добрите си дни като възможности за най-високи постижения на атлетите ни (извън Херкулес).

А 50-ина човека публика на състезание, което е в България, в огромна София, и наши спортисти доминират е голямо отстъпление за обществото ни, според мен.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алоуу

    12 1 Отговор
    от 9 милиона станахме 5,питай за липсващите 4
  • 2 Селянин

    14 1 Отговор
    Общество и нация няма отдавна. Има маТрял и територия. Това е.

    Коментиран от #6

  • 3 честен ционист

    11 3 Отговор
    Скрили са се от срам. Да мяташ байрака и да се радваш на успеха на някакъв си талибан с БГ паспорт е за срамотите.
  • 4 чайййееее

    6 0 Отговор
    Чайурие....шукариеее....
  • 5 Къпан пор

    3 0 Отговор
    Щом няма публика,за чий х@й го развиват този спорт?
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    ...защото в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ...Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!