7 Февруари, 2014 18:40 3 283 0

Грандиозно начало на олимпиадата

  • сочи-
  • церемония-
  • откриване-
  • зимни олимпийски игри

Игрите в Сочи започнаха

Грандиозно начало на олимпиадата - 1
Снимки: БТА/ AP

В 18:14 часа българско време започна официалната церемония по откриването на 22-те зимни олимпийски игри в руския град Сочи. Тя продължи над 2 часа и половина, а във въздуха изгряха над 3 500 фойерверки с общо тегло 22 тона.

В шоуто участваха 3 хиляди изпълнители, а зрителите видяха над 6 хиляди костюма. Официален старт на олимпиадата даде президентът на Русия Владимир Путин. 

Русия се готви за събитието през последните шест години и половина, като това е най-скъпата олимпиада в историята. Подготовката й е оценена на над 51 млрд. долара.

Скиорката Мария Киркова бe знаменосец на българската делегация, която наброява 18 състезатели.

Началото на церемонията бе дадено с изобразяването на всяка една от буквите на азбуката – кирилицата, като и символ на руската наука и култура. Първата част е под надслов „Сънища – мечти за Русия“ и е посветена изцяло на страната-домакин на Игрите. Непосредствено след издигането на руското знаме от петима космонавти, започна традиционният парад на нациите. Всяка една страна делегира свой представител, който да носи националния флаг.

Главна героиня на церемонията бе 11-годишната Любов, която преведе зрителите през различните етапи от развитието на Русия.

Церемонията бе белязана от гаф в началото. Пет снежинки се спуснаха към стадиона, символизирайки кръговете на Олимпиадата. За съжаление, техническа неизправност не позволи на едната снежинка да се отвори.

Пред погледа на Владимир Путин и Томас Бах гръцката делегация излезе първа, тъй като там са проведени първите олимпийски игри в историята. Мария Киркова гордо вдигна българския флаг малко след това. 

Малко след българската делегация излезе тази на Германия, която изненада с шарените и колоритни костюми. „Това може би е най-яркият костюм, който ще видим тази вечер“, коментира коментаторът на Би Би Си Робин Къзинс.

Последни излязоха руснаците, които са домакини на олимпиадата. Най-голямата делегация бе аплодирана бурно от феновете по стадиона, а на заден фон звучеше песента на Тату „Нас не догонят“. 

Веднага след като спортистите заеха местата си, бяха представени и талисманите на игрите в Сочи. Полярна мечка, заек и леопард, дошли на стадиона върху ски, сноуборд и кънки. Те обиколиха пистата, бурно аплодирани от зрителите. Последваха пищни танц, ярки костюми, гимнастици и огромни мечки по средата на стадиона.

Малко след това стадионът се трансформира в имперска бална зала, на която излязоха някои от най-добрите балетни танцьори в света. Наред бе огромен влак, който представи Октомврийската революция от 1917 година, положила основите за създаването на Съветския съюз.

Руският боксьор Николай Валуев пък бе в ролята на милиционера чичо Стьопа в частта от церемонията, която разказва историята и развитието на столицата Москва.

„Скъпи приятели, нашият град е уникален, както и цяла Русия. Това е страна на големи постижения и победи. Горди сме, че приемаме олимпийските игри. МОК повярва заедно с нас в мечтата, че можем да приемем олимпиада. Нашите мисли и надежди са свързани с главните герои на този празник – спортистите. Те третнират с години за този момент. Игрите в Сочи са възможност да покажем да света нашата традиция и гостоприемство. Именно олимпийските игри обединяват различните народи – нашите игри ще бъдат и ваши!“, заяви президентът на организационния комитет Дмитрий Чернишенко.

„Добър вечер, Сочи! Тази вечер пишем нова страница в олимпийската история. Дойдохме тук с голямо уважение – към богата и разнообразна история в Русия. Русия и руснаците построиха най-добрата сцена за вас – олимпийските спортисти. Където и да се провеждат олимпийските игри, те дават пример и послание за мир. Олимпийските игри винаги са строили мостове, никога не са издигали стени!“, заяви по-късно президентът на Международния олимпийски  комитет Томас Бах. Германецът благодари и на всички работници и доброволци, трудили се усърдно за изграждането на спортните съоръжения в руския град. 

Секунди по-късно президентът Владимир Путин обяви зимните олимпийски игри в Сочи за открити

На стадиона бе внесено и олимпийското знаме от осем ключови руски фигури. Първата жена-космонавт Валентина Терешкова, актрисата Чулпан Хаматова, шесткратната олимпийска шампионка в кънките Лидия Скобликова, журналистката Анастасия Попова, хокеистът Вячеслав Фетисов, диригентът Валерий Гергиев, световния шампион на „Need for Speed" Алан Енилеев и големия филмов режисьор Никита Михалков имаха честта да внесат знамето.

В 20:54 часа българско време настъпи и кулминацията на откриването - запалването на олимпийския огън. Първият факлоносец бе тенисистката Мария Шарапова, а след нея се нареди легендарната Елена Исинбаева. Борецът Александър Каренин и гимнастичката Алина Кабаева също бяха факлоносци. Щафетата бе поета от фигуристката Ирина Раднина и хокеистът Владислав Третяк, които запалиха огъня.

Така бе дадено началото на най-скъпите олимпийски игри в историята, които ще продължат до 23 февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА