Last news in Fakti

8 Юни, 2024 23:20 1 188 2

Хърватия с първа историческа победа над Португалия по пътя към ЕВРО 2024

  • хърватия-
  • първа-
  • победа-
  • португалия-
  • евро 2024-
  • подготовка-
  • футбол-
  • модрич

До момента световните вицешампиони от 2018 бяха с едно реми и шест поражения в седем мача с този съперник

Хърватия с първа историческа победа над Португалия по пътя към ЕВРО 2024 - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Хърватия завърши успешно подготовката си за европейското първенство по футбол, след като записа първата си историческа победа срещу Португалия с 2:1 в контрола. До момента световните вицешампиони от 2018 бяха с едно реми и шест поражения в седем мача с този съперник, предава БТА.

Хърватите взеха рано преднина в срeщата на португалска земя, след като гостите получиха дузпа за нарушение на Витиня срещу Матео Ковачич. Лука Модрич застана зад бялата точка и изпрати топката в долния ляв ъгъл на Диого Коща, преодолявайки го за 1:0.

Хърватия с първа историческа победа над Португалия по пътя към ЕВРО 2024
Снимка: БГНЕС/EПA

Модрич се размина с още един гол, Йошко Гвардиол стреля на сантиметри от горния ъгъл с глава, а Коща отрази удар на Андрей Крамарич при ситуация един на един. Португалците отговориха с няколко промени на почивката и това даде резултат, тъй като Диого Жота изравни резултата в 48-та минута.

Равенството обаче се запази само няколко минути, защото Анте Будимир възстанови преднината на хърватите на добавка след топовен шут на Марко Пашалич, отбит в горната греда от португалския страж.

Хърватите започват еврофиналите срещу Испания на 15 юни, а португалците ще срещнат Чехия три дни по-късно.

Сергей Миликович-Савич, Александър Митрович и Душан Тадич вкараха головете при победа на Сърбия с 3:0 срещу Швеция в последната контрола на отбора преди еврофиналите в Германия. Златан Ибрахимович пък изгледа мача от трибуните в очакване на специална церемония в негова чест след мача.

Милинкович-Савич откри резултата в 18-ата минута след удар с глава, а шведите се пробудиха едва през второто полувреме след влизането в игра на Александър Исак. Те обаче така и не вкараха гол, а вместо това Митрович покачи преднината на сърбите след час игра. Той бе заменен от Тадич, който пък се разписа за крайното 3:0.

Сърбия започва Евро 2024 с двубой от група С срещу Англия в Гелзенкирхен. Мачът е насрочен за 16 юни.

Швейцария и Австрия направиха равенство 1:1 в последната контрола и за двата отбора преди европейското първенство. Кристоф Баумгартнер бе точен за австрийците в петата минута, а домакините изравниха чрез Силван Видмер в 26-ата.

Първият мач за Швейцария е срещу Унгария на 15 юни, докато Австрия ще срещне фаворита за титлата Франция на 17 юни.

Унгарците ще потеглят в добро настроение за еврофиналите, след като забиха три бързи гола на Израел и спечелиха с 3:0. Роланд Шалай бе точен в 11-ата минута, а Барнабас Варга вкара два пъти в рамките на следващите 11.

Хърватия с първа историческа победа над Португалия по пътя към ЕВРО 2024
Снимка: БГНЕС/EПA


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    Браво
  • 2 Локо-Сф

    0 1 Отговор
    Нека разбиращите играта футбол да коментират това беше ли нещо свързано с дузпа при 1-0.