Last news in Fakti

15 Април, 2014 16:12 1 230 0

Атлетико и Борусия спасиха романтиката във футбола

  • атлетико мадрид-
  • борусия дортмунд-
  • футбол

Двата отбора постигат големи успехи, без за това да харчат големи пари

Атлетико и Борусия спасиха романтиката във футбола - 1
Снимки: БТА/AP

Всички футболни фенове трябва да благодарят на отборите на  Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд за това, че показаха, че е възможно да се постигат големи успехи, без за това да трябва да бъдат похарчени огромни суми пари.

Диего Симеоне и Юрген Клоп са един вид футболни бунтари, които разбиха системата на богатите.  Клоп започна това през 2008 г., когато пое един разбит тим на Борусия Дортмунд, завършил на 13-то място в Бундеслигата и спасил се на косъм от фалит. Лудият германец направи няколко значителни промени, които промениха Борусия завинаги. Той започна да привлича изгряващи звезди от по-непопулярни шампионати, за малки трансферни суми и ниски заплати.

Такъв бе случаят с Роберт Левандовски, който бе привлечен от полския Лех Познан за 4.5 млн. евро. В последствие той се превърна в най-успешния нападател в Бундеслигата. В основата на своята стратегия за отбора, Клоп бе поставил привличането на изключително талантливи млади футболисти, незабелязани от големи клубове. Така и Матс Хумелс бе привлечен от Байерн Мюнхен, на който бе юноша, но нямаше как да бъде наложен. В Борусия той се превърна в един от най-добрите защитници в света. Илкай Гюндоган пък бе дръпнат от Нюрнберг, докато бе едва на 21 години, за да се превърне в най-добрия опорен халф на немското първенство. 

Академията на клуба също заработи с пълни сили, за да даде таланти като Марио Гьотце,  Марсел Шмелцер и Роман Вайденфелер. Така с минимален ресурс, Клоп успя да създаде една Борусия, която спечели две поредни титли на Германия и игра финал на Шампионската лига, отстранявайки на полуфиналите многомилионния и звезден Реал Мадрид. Германският отбор от Вестфалия и днес е кошмар за европейските гиганти, блестейки с изключителната си отборна игра и железен характер.

Едва ли има много отбори в света, които след като са загубили от Реал Мадрид с 3:0 в четвъртфинал на Шампионската лига, могат да се съберат и в реванша да ударят за 2:0, изпускайки още една дузина голови положения. Този Реал, който през лятото даде 100 млн. евро за Гарет Бейл и тази Борусия, чийто най-скъп играч е Марко Ройс, който струва малко над 17 млн. евро. Същият този Ройс вкара и двата гола във вратата на кралския клуб. Борусия произвежда звезди, но не може да ги задържи, основно заради невъзможността си да им предложи високите заплати, които им дават големите грандове. За това и Байерн Мюнхен редовно си краде играчи от своя враг, търсещи шанс за повече пари.

Миналата година си тръгна Гьотце, а през тази към Мюнхен ще тръгне и Левандовски. Но това не плаши Юрген Клоп, който постоянно успява да изнамери някоя друга перла от източна Европа или някой неоткрит от Байерн диамант в Бундеслигата. Отборът от Дортмунд ще има своите спадове и възходи, но ако продължава този си курс на развитие, няма как рано или късно да не усети сладостта на европейския триумф. През  изминалата седмица тима от Вестфалия хвърли здрав бой на двата фаворита в Шампионската лига - Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Едните паднаха с 2:0, а другите с 3:0. Той победи многомилионните гиганти без скъпи футболисти, а със свои собствени открития и таланти, които показаха, че европейският трон им отива. А седнат ли на него веднъж, светът ще види, че футболът не е само пари.

Диего Симеоне от своя страна вдигна от прахта един позабравен гигант. Алтетико Мадрид се изправи, за да се опълчи на вечните испански колоси Реал Мадрид и Барселона. Отбори генериращи бюджети от стотици милиони и прибиращи най-добрите футболисти в целия свят. Направи го, разчитайки на момчета от школата като Коке и трансфери като този на Арда Туран за 12 млн. евро от Галатасарай, Диего Годин за 8 млн. евро от Малага и преминаването като свободен агент на Адриан Лопес. И това във време, в което Реал и Барса харчиха стотици милиони, за най-големите звезди в световния футбол. Да, през 2011 Атлетико си позволи да привлече супер нападател като Фалкао за 40 млн. евро. Тези пари обаче се изплатиха, като с негова помощ отборът успя да спечели Лига Европа и Суперкупата на Европа през 2012 г.

През миналото лято, обаче той си тръгна по посока Монако и бе заменен от застаряващия Давид Вия, дошъл от Барселона за 5 млн. евро. В това време Реал Мадрид купи Бейл за 100 млн евро, а Барселона, оказа се, похарчи дори повече за  Неймар. И тук изгря звездата на Диего Коща, който пристигна в тима през 2010 г. за мижава сума и не бе блеснал до  тогава. От ръководството, обаче го изтърпяха през последните 4 години и сега имат най-добрия централен нападател в света. Диего Симеоне създаде един отбор, играещ с идеята за отборния дух. Отбор, в който всяка звезда жертва егото си в името на колективното благо. Отбор, който е на път да измъкне титлата на Испания из под носа на Реал Мадрдид и Барселона, и който като нищо ще иде на финал на Шампионската лига. Този Атлетико отстрани могъщата Барселона на Лионел Меси, надигравайки я тотално на четвъртфиналите на най-престижната клубна надпревара. Този Атлетико през миналата година взе купата на Испания, побеждавайки на финала Реал на Кристиано Роналдо.  Диего Симеоне създаде един отбор обичан от всички. Какво повече от това.

Футболните фенове трябва да ценят страшно много отборите на Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд. Тези два отбора съживиха романтиката на тази игра наричана футбол. Една игра, в която можеш да печелиш трофеи без да харчиш големи пари, на базата на ентусиазъм, желание и умна клубна политика. Така, че да живеят Диего Симеоне и Юрген Клоп, любимите бунтари на модерния футбол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА