30 Април, 2014 18:20 1 786 0

Регатата „Тол шипс“ бе открита във Варна

  • регата-
  • варна-
  • иван портних-
  • кораб

Организаторите очакват през тази година над 500 000 туристи да пристигнат във Варна

Регатата „Тол шипс“ бе открита във Варна - 1
Снимки: БТА

Ветроходната регата „Тол шипс“ 2014  бе открита днес в морската ни столица Варна. Олимпийската шампионка Румяна Нейкова даде старт на едно от най-големите събитие в света на морските спортове.

Кметът Иван Портних пожела на всички ветроходци успех и попътен вятър и най-вече на двата български кораба „Калиакра” и „Роял Хелена”, които са морските посланици на града в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

Правителството разреши пребиваването във вътрешните морски води на България в Черно море и посещенията в пристанище Варна в периода 30 април - 3 май т. г. на чуждестранните ветроходни държавни кораби, участващи в международната ветроходна регата. Със същото решение плавателните съдове бяха освободени от заплащане на тонажни корабни такси и такси за приемане и обработване на отпадъци, резултат от корабоплавателна дейност.

„Благодаря на организаторите на регатата, че избраха Варна да бъде домакин на това престижно събитие за втори път. Регатата отново ще се превърне в истински празник както за жителите, така и за гостите на града”, каза кметът.

Регатата ще продължи до 3 май и ще премине в отделните си етапи през пристанищата Констанца, Сочи и Новорусийск. Тя се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни.

През 2010 година във Варна за първи път гостуваха ветроходите, участващи в регатата – „Тол шипс - Исторически морета”, което се превърна в събитие на годината за града и привлече над 300 000 посетители. Организаторите очакват през тази година над 500 000 туристи да пристигнат във Варна, за да станат свидетели на грандиозното събитие. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА