Last news in Fakti

23 Май, 2014 15:00 2 671 2

На 100 години Левски се преражда

  • левски-
  • юбилей-
  • празник

100-годишният юбилей символизира новия път към величието за синия клуб

На 100 години Левски се преражда - 1
Снимка: БТА/AP

Левски става на 100 години. Тази година беше ужасна за „синия“ клуб. Той направи най-слабия сезон в своята история, регистрира много загуби, бе разкъсван от скандали, но въпреки това той става на сто.

Точно преди 100 години на 24-ти май група от ученици от Втора мъжка гимназия, начело с Борис Василев Боркиша, основават футболния клуб, който ще се превърне в душата на българския футбол. Едва ли тези младежи са съзнавали какво велико дело правят и от какво значение ще е то за тяхната родина. Боркиша предлага клубът да се нарече Левски, на името на вечния Васил Иванов Кунчев, който е изображението на славата и свободата за нашата родина. От тогава до днес Левски е символът на родния футбол. ЦСКА може и да е по-титулуваният и успешен на вън отбор, но Левски винаги е имал в себе си онази душа, превърнала го във въплъщението на играта в България.

Този факт ще се докаже и днес, когато над 40 000 души ще препълнят стадион „Васил Левски“, за да отпразнуват своя рожден ден. Защото това е рожден ден на всеки един човек, имащ щастието да се нарича левскар. Тези хора преглътнаха трагичното представяне на отбора през годината, за да се обединят и да припомнят, че именно синята марка е марката на българския футбол. Още повече, че самите фенове събраха парите за този рожден ден. По-богатите от тях дадоха солидни дарения, по-бедните просто си купиха билети, но е факт, че те събраха тези 600 000 лева, нужни за отбелязването на юбилея.

Тук трябва да се отдаде заслуженото на Константин Папазов, който във възможно най-тежкия момент, тогава когато Левски бе на абсолютното дъно след отпадането от турнира за Купата на България и загубата от Ботев Пловдив, се изправи и сплоти синята публика. Той и хората около него напомниха на феновете, че Левски не е само отборът от този сезон. Левски е отборът достигал четвъртфинали за Купата на Уефа, влизал в групите на Шампионската лига, отстранявал от европейските клубни турнири отбори като Щутгарт, Удинезе, Аякс и Глазгоу Рейнджърс. Именно рожденият ден на този Левски ще празнуват феновете.

Много хейтъри се оплакаха, за това, че тържеството било излишно, че нямало смисъл да се кани „второразряден“ отбор като Лацио и да се дават излишни пари, като има нужда от средства за все още непостроения стадион „Георги Аспарухов“. Да, Лацио може да не е Реал Мадрид, Милан или Барселона, но хората от Лацио са приятели на „сините“, а рожден ден се празнува с приятели. Надали има много привърженици на други западни отбори, които биха отишли на мач на български отбор в своята родина, за да викат за него. Е, привържениците на „римските орли“ са точно такива. Освен това  носителят на Купата на носителите на национали купи от 1999 г., едва ли може да бъде наречен анонимник.

Хубавото е, че „сините“ фенове ще напълнят стадион „Васил Левски“, не заради противника на отбора, а заради самия отбор. За разлика от едни други фенове, които пак бяха напълнили стадион „Васил Левски“ за един друг мач, в който отново участва Лацио. Най-голямата награда е, че стадионът ще бъде претъпкан в точно най-тежката година за „синия“ клуб. Тържествата през тази вечер ще са своеобразното прераждане за Левски. Феновете отново ще се сплотят, а играчите ще си припомнят смисъла на „синята“ идея.

В дните преди мача станаха някои чудодейни неща, като това, че Наско Сираков и Георги Иванов най-сетне се помириха след години на открита война. Като това, че „сините“ легенди най-сетне се сплотиха в името на клуба. Като това, че феновете забравиха горчилката от последните години и заделиха с мъка заработените си пари, за да могат да празнуват. Билетите за мача с Лацио бяха разпродадени за отрицателно време, а клубът отдавна не е изживявал такъв бум в продажбата на фен артиукули.

Днес „сините“ фенове ще покажат, че обичат своя отбор и, че могат да се грижат за него. На своята 100-годишнина Левски ще се прероди, за да поеме по повторния път към величието. Този път ще е дълъг и трънлив, но несъмнено ще върне отбора към върха. Георги Иванов се завърна като спортен директор, този път помъдрял и много по-опитен. Той вече обяви, че иска да върне клуба към неговите корени, с български играчи и футболисти излезли от школата. Така и след няколко години отново ще видим „синьото“ величие в действие.

Днес сините фланелки отново ще облекат легенди на клуба като Христо Йовов, Георги Иванов, Даниел Боримиров и Елин Топузаков. От трибуните пък ще гледат Наско Сираков, Иван Вуцов, Божидар Искренов и Руси Гочев. От небето ще гледат Георги Аспарухов, Никола Котков и Георги Соколов.  Хората ще си спомнят минало и ще помечтаят за бъдещето. Днес те ще си спомнят „синьото“ величие и ще разберат, че в неговия смисъл са залегнали самите те. Нека еуфорията от стадион „Васил Левски“ да се пренесе и на стадион „Георги Аспарухов“, за да могат сините надежди като Владислав Мисяк, Стивън Петков, Мики Орачев, Борислав Цонев и Радослав Цонев да се заразят от „синята“ магия и да поемат по своя път към величието. Така, че празнувайте сини фенове. Празнувайте със спомените за златните години на Наско Сираков, Мариан Христов, Георги Аспарухов, Даниел Боримиров, Георги Иванов и Божидар Искренов. Така ще се докоснете и до светлото бъдеще, за което всички знаят, че ще дойде. С други думи празнувайте смисъла на „синята“ идея.

Честит 100-годишен юбилей на  синя България!
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gorski

    1 1 Отговор
    Само Левски!Ти ще бъдеш вечно в нашите сърца!
  • 2 Петър Петров

    1 1 Отговор
    Пълни глупости! Левски беше отбор до към 2000 година, сега е НИЩО. Също както и ЦСКА. Играчите играят само в Sin City, на терена са пълна нула. "отстранявал от европейските клубни турнири отбори като Щутгарт, Удинезе, Аякс и Глазгоу Рейнджърс" - кои са тия пак? Освен Аякс който си е средностатистически отбор от всякъде с изключение на един кратък период тия отбори никога не са постигали нещо значимо, само случайни попадения тук-там. Лацио са същите. Абе трагедия. И стадиона взривиха преди да имат пари да го оправят, сега ще седи така една развалина 10 години. Глупавите собственици на Левски и ЦСКА унищожиха футбола в България! Жалко.