25 Май, 2014 12:00 1 412 0

Рекордното 10 за големия Реал (М)

  • реал-
  • шампионска лига-
  • роналдо-
  • десетата-
  • ла децима-
  • карло анчелоти-
  • атлетико-
  • серхио рамос

Финалът, историята и рекордите

Рекордното 10 за големия Реал (М) - 1
Снимки: АП/БТА

Фанстастично, но факт. Испанският супергранд Реал (М) е 10-кратен носител на трофей от най-престижния клубен турнир Шампионската лига.

Така след 12 години пауза, "кралският клуб" си върна короната на №1 в Европа.

Историята говори...

1956 г.

Реал М е шампион на Испания за 1954/55 и това му позволява да се включи в новосформирания турнир КЕШ. В първото издание участват 16 тима. Реал отстранява Сервет Женева с общ резултат 7:0, а на 1/4-финалите идва първото предизвикателство. В снежния Белград тимът на Хосе Виялонга губи с 0:3 от Партизан, но е спечелил първия мач с 4:0. След като Реал се справя и с Милан, се класира на финал срещу френския шампион Реймс. В Париж на "Парк де Пренс" играчите на Реймс се чувстват домакини. Мачът изглежда загубен в десетата минута, когато французите повеждат с 2:0, но белите реагират бързо и обръщат до 4:3 с голове на Ди Стефано и Маркитос и два на Ектор Риал.

1957 г.


Втората титла е далеч по-трудна. След като печели първия турнир, Реал М добива право да приеме следващия финал. В състава е привлечен Реймон Копа. Той е най-добрият от Реймс в мача за трофея през 1956-а. Реал обаче е на крачка да отпадне още на старта. С Рапид Виена си разменят по една победа с два гола разлика и идва ред на трети мач. Той се играе в Мадрид, тъй като през декември във Виена щяло да бъде прекалено студено. Австрийците се съгласяват и Кралския клуб печели с 2:0.
Ница не го затруднява в ¼-финалите, но след това е ред на класиката срещу английския шампион Манчестър Ю на Мат Бъзби, който година по-късно ще претърпи самолетната катастрофа в Мюнхен. При нея живота си губят 23-ма души (осем футболисти). Срещу червените дяволи Реал М (според хрониките на епохата) изиграва най-силните си мачове. На "Бернабеу" голеадата може да е унизителна, но печели само с 3:1. Англичаните се заричат, че в Манчестър ще е различно. Шумът на „Олд Трафорд“ е оглушителен, но Реал блокира надеждите им за обрат с два бързи гола на Копа и Риал.
На финала срещу Фиорентина на "Бернабеу" идват 120 хиляди фенове. Гостите от Италия удържат 0:0 до средата на второто полувреме, но Белия балет печели чрез Ди Стефано (70) и Хенто (76).

1958 г.


Треньорска рокада - Луис Карнилия (Ар) сменя Виялонга. Привлечени са уругвайският централен защитник Хосе Емилио Сантамария и халфът Хуан Сантистебан, който е наследник на Мигел Муньос. В четвъртфиналите Реал се изправя в изцяло испански сблъсък срещу Севиля, който е вицешампион в Примера. Реал громи с 8:0 в първия мач! 4 пъти бележи Ди Стефано. Никой не очаква такъв резултат, тъй като преди това севилци са спечелили директния сблъсък във вътрешното първенство с 3:0.
На полуфиналите Вашаш (Унг) не оказва съпротива. Третият пореден финал е в Брюксел срещу Милан. Голям мач! Най-равностойният в сравнение с предишните два, защото Милан разполага със страхотен отбор. Два пъти повежда Милан, но Реал два пъти изравнява. След това Хенто вкарва най-важния си гол за 3:2 в 107-ата минута на продълженията. "Милан игра по-добре. Това бе най-трудният ни мач в Европа до онзи момент", признава героят.

1959 г.


Реал М се превръща в отбора, който всички в Европа мечтаят да победят. Срещу австрийския Винер мадридчани изнасят поредния си спектакъл - 7:1! Първият сериозен тест е полуфиналът срещу градския враг Атлетико М. Получават се зебележителни дербита. След разменени минимални победи се стига до трети мач в Сарагоса. Ди Стефано открива, Атлетико изравнява, но Пушкаш носи победата на Реал още преди почивката.
Финалът в Щутгарт срещу Реймс е повторение на този от 1956-а. Французите се готвят за реванш, но класата на Белия балет е по-голяма. Реал играе с човек по-малко заради контузия на Копа. Дори това обаче не пречи да победят - 2:0 (Матеос 2, Ди Стефано 47).

1960 г.


Реал М отново стига лесно до полуфинал, където се изправя отново срещу испански отбор - Барселона. Налага се треньорска смяна. Мигел Муньос повежда мадридчани на пожар. В същия сезон Барса печели титлата в Примера, но Реал М успява да отстрани каталунците в сблъсъка им за КЕШ. За първи път в историята обаче Белия балет не започва полуфиналите в турнира като фаворит, защото Барса на Херера съдържа велики имена като Рамалетс, Луис Суарес, Кочиш, Еулохио Мартинес, Еваристо и Кубала, който е контузен. Хрониките разказват за отворена игра, в която и двата тима залагат на атаката. Реал М триумфира и в двата мача с по 3:1.
Финалът срещу Айнтрахт Фр дълго време е определян като №1 в историята. В Глазгоу мадридчани громят със 7:3!

1966 г.


След като първите 5 титли са в поредни сезони, Реал трябва да чака няколко години за шестата. През 1961 г. Барса си отмъщава за отпадането година по-рано. Следват загубени финали от Бенфика на Еузебио (1962) и Интер (1964). През 1966 г. отново удря часът на мадридския колос. Тимът е в реконструкция, но успява да отстрани на полуфинал големия фаворит Интер. Гросо вече е наследил Ди Стефано, Веласкес и Де Фелипе са се наложили на местата на Пушкаш и Сантамария. Реал надиграва Интер и в двата мача. Това на практика е финал преди финала, но и сблъсъкът за трофея срещу Партизан не е толкова лесен. Белградският тим показва, че не е за отписване. Повежда чрез Васович (55), но Реал прави късен обрат в Брюксел за 2:1 чрез Амансио (70) и Серена (76). Амансио е лидерът на новия отбор, съставен изцяло от испанци.

1998 г.


Реал М прави слаб сезон и завършва четвърти в Примера - на 11 т. зад Барса. Записва позорно отпадане от Алавес за домашната купа. В ШЛ отборът е по-постоянен, но европейската слава е твърде далечен спомен. Единствените проблясъци са трите поредни полуфинала в периода 1987-1989.
През 1998 г. е последното "натурално" издание на ШЛ, тъй като участват само шампиони на страните. Преди големия мач в Амстердам съперникът Ювентус е абсолютен фаворит, тъй като се е класирал на финал в предишните 2 сезона. Вече е ясно, че Юп Хайнкес напуска Реал М. Педжа Миятович няма гол в турнира цял сезон, но пък бележи единственото попадение на финала. Реал е №1 след 32 г. чакане.

2000 г.


Дел Боске сменя Тошак на кормилото, а Реал елиминира финалистите от предишната година - Манчестър Ю и Байерн. Съперник в спора за трофея е Валенсия, който е отборът в най-силна форма в Европа. Сезонът се помни с уникалната пета на Редондо, след която тръгва ситуацията за един от головете срещу Ман Ю. Касияс също се превръща в герой. Реал завършва пети в Примера и се концентрира изцяло в ШЛ. Във финала Валенсия е достоен съперник, но по-големият опит натежава в полза на Реал - 3:0 (Мориентес 38, Макманамън 66, Раул 71).

2002 г.


За втори път (след 1960 г.) Реал М печели КЕШ/ШЛ в Глазгоу. На финала белите побеждават Леверкузен. Победният гол за 2:1 в 44-ата мин. е шедьовър на Зинедин Зидан. Карлос центрира, а французинът бележи с уникално воле от границата на пеналта. Никакви шансове за Бут! Зизу пише златна страница в историята на клуба. В края резервният вратар Касияс прави три паметни спасявания (включително срещу Бербатов).

А сега Ла Децима стана факт

Вчера Реал Мадрид сбъдна мечтата си и спечели така бленуваната десета европейска титла.

На финала на Шампионската Лига в Лисабон Кралския клуб победих с 4:1 Атлетико Мадрид и грабнаха "Ла Децима".

Истината е, че отборът на Карло Анчелоти си заслужи този престижен трофей, след като изстрада 93 минути, преди давкара мача в продълженията.

Реал бе по-добрият на терена почти през целия мач, но Атлетико показа защо е на финал и защо е новият шампион в Ла Лига.

Тимът на Диего Симеоне игра на финал за втори път в историята си, след 40 години, и хвърли всички сили до последно, но без голмайстора си Диего Коща, и срещу мощта на Реал, не успя да издържи и се сгромоляса в края на срещата.

Серхио Рамос пък се превърна в герой за своя отбор за пореден път през този сезон, изравянавайки резултата в 93-ата минута на финалния сблъсък. Защитникът вкара с глава след центриране от корнер на Лука Модрич и прати мача в продължения. 

Преди това попадение "рохибланкос" предвкусваха победата и първата си титла от Шампионската лига, след като дълго време удържаха аванс от един гол. Диего Годин прати топката в мрежата за 0:1 в 36-ата минута след грешка на Икер Касийяс, който излезе неразчетено и позволи да бъде прехвърлен от топката.

В допълнителното време Реал бе безкомпромисен и отбеляза цели три гола във вратата на своя опонент. Техни автори станаха Гарет Бейл, записал решителен гол по подобие на попадението си в мрежата на Барселона на финала за Купата на Краля, Марсело Виейра, разписал се за 3:1 в 117-ата минута и звездата Кристиано Роналдо, реализирал рекордното 17-о попадение на сметката си за тазгодишното издание на ШЛ от дузпа в последната 120-а минута.

Мачът завърши и с неприятни сцени, след като Диего Симеоне влезе в разпра с Рафаел Варан, и нахлу на терена, търсейки справедливост. Оказа се, че младият французин е изритал топката по посока пейката на Атлетико, което е запалило искрата на треньора.

Секунди по-късно прозвуча и последният съдийски сигнал, и Реал отново бе шампион на Европа! Отново, и за десети път!

Редица рекорди бяха счупени от Кралския клуб

Головете

Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо постави рекорд в Шампионската лига (включително и Купата на европейските шампиони). Португалецът стана футболистът с най-много голове в един сезон в най-силния европейски клубен турнир.

Роналдо отбеляза 17-ото си попадение за състезателната година в шампионския мач и стана абсолютен рекордьор по този показател

Досегашният рекорд от 14 гола се държеше от Жозе Алтафини ("Милан", 1962-63), Рууд ван Нистелрой (2002-02) и Лионел Меси (2011-12).

Треньорът

Наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти стана едва вторият треньор, който е успявал да спечели европейската клубна титла три пъти.

Преди него това беше правил единствено легендарният мениджър на Ливърпул Боб Пейсли, който триумфира в турнира за Купата на европейските шампиони през 1977, 1978 и 1981 г.

"Много съм щастлив. Успяхме да спечелим титлата, която е много важна за Реал. Всички работихме много усилено този сезон. Горди сме от този резултат. Лично аз се чувствам много щастлив заради феновете", заяви след успеха италианецът.

Радостта

Пресконференцията в песни

Когато спечелиш Шампионската лига, имаш право да си на седмото небе от щастие.

Футболистите на Реал Мадрид тепърва ще празнуват с дни успеха си във финала.

Те обаче започнаха купона още на терена, а след това го пренесоха в съблекалните, та чак до залата за пресконференции.

Групичка, предвождана от Марсело и Серхио Рамос нахлу по време на пресконференцията на своя треньор Карло Анчелоти, и зарази с настроение италианския спец, и всички присъстващи. Анчелоти се включи охотно, а накрая получи и по целувка от Рамос и Пепе, преди да продължи разговора си с медиите.

Тореадорът Рамос

Сърцатият Серхио Рамос отново изигра танца на тореадор след триумфа.

Прочутата "вероника", с която тореадорът дразни бика, беше за първи път изпълнена от митичният голмайстор Раул след триумфа през 1998 г. и след това многократно повтарян при успехите на Реал. За радост на феновете традицията беше продължена от СерхиоРамос, който макар и защитник по собствени думи "носи душа на централен нападател".

Шоуто на Рамос не се изчерпа с бикоборските стъпки. Преди това покачен на раменете на свой съотборник и въоръжен с ножичка, той отряза част от мрежата на "Луш" като символ на победата.

За първи път Рамос изпълни танца през 2012 г. след спечелването на европейското с националния отбор, но го направи разсеяно и не му се получи. Тази пролет обаче след спечелването на Купата на краля вложи повече старание.

Звездите споделиха

Бейл: Дойдох за да печеля трофей с Реал

Рекордната покупка на Реал (Мадрид) Гарет Бейл бе в еуфория след спечелването на Шампионската лига. Именно невгово попадение в продълженията на финала срещу Атлетико пречупи съперника.

"Именно затова дойдох в Реал - да играя във важни мачове и да печеля трофеи. Сега искаме да постигнем още повече. Тази купа е заслужен триумф за Реал. През целия сезон играхме тежки мачове, но в нито един миг не изпадахме в паника. Знаем, че атакуваме ли, победата няма да ни се изплъзне", коментира Бейл.

Ди Мария бе избран за Играч на мача, награди го Сър Алекс

Офанзивният халф на Реал Анхел ди Мария бе избран за Играч на мача.

Той получи наградата си от ръцете на самиясър Алекс Фъргюсън след победата в Лисабон.

"За мен всичко това е сбъдната мечта. Постигнах я и съм много щастлив. Работихме много здраво през целия сезон, загубихме само титлата, иначе щяхме да сме с требъл. Направихме своите саможертви и успяхме. В Лисабон се чувствах като у дома си, оттук тръгнах към Реал и затова за мен е още по-голямо удоволствие да спечеля Шампионската лига точно тук", каза Ди Мария.

Марсело: Заслугата е на Карло Анчелоти

Един от героите за Реал срещу Атлетико - бразилецът Марсело, който вкара за 3:1 заяви, че треньорът Карло Анчелоти е с най-голяма заслуга за спечелването на десетия европейски трофей в турнира на шампионите.

"Той е много добър треньор и заслужаваше да спечели тази победа. Никога не сме спирали да мечтаем да спечелим Десетата, винаги сме се борили докрай и сега сме много щастливи. Изстрадахме я, но чувството е неописуемо", каза Марсело.

Флорентино Перес: Много съм горд

Президентът на Реал Флорентино Перес призна, че е горд от поведението на играчите и феновете след триумфа в Шампионската лига с 4:1 над Атлетико.
"Иска ми се вече да съм на "Сибелес". Без съмнение дължим всичко на феновете. Те ни доведоха дотук. Те направиха Реал легенда. Това е култура, която се предава от родители на деца. Това е, което прави Реал толкова специален клуб. Би ми се искало Рамос да беше вкарал по-рано. Защо трябваше да се опитат да ми докарат инфаркт?", пошегува се на финал Перес, който похвали много работата на треньора Анчелоти.

"Дойде и ни донесе Десетата. Какво повече? Направи много добър сезон, като трябва да отбележим, че в отбора имаше седем нови играчи. Всички сме щастливи. Не мога да виня Касийяс за гола. Всички трябва да сме удовлетворени, дори и Атлетико, които направиха страхотен сезон, а краят му беше прекрасен. След Десетата идва ред на и Единадесетата, Дванадесетата ...", добави Перес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА