Last news in Fakti

30 Май, 2014 15:00 1 365 0

Мондиал 2014: Аржентина

  • мондиал-
  • аржентина

Аржентинците ще разполагат с най-доброто нападение в Бразилия

Мондиал 2014: Аржентина - 1
Снимка: БТА/AP

През последните две световни първенства отборът на Аржентина неизменно бе определян за абсолютен фаворит. И в двата случая Германия се оказваше непреодолимо препятствие за аржентинците. Този път обаче шампионатът се провежда в Латинска Америка и гаучосите са задължени да се възползват от звездната си селекция и да вземат световната титла на територията на вечния си враг Бразилия.

Нападението

Несъмнено Аржентина е отборът с най-добро нападение, който ще играе в Бразилия.  Ясно е коя е звездата на този тим- Лионел Меси. Най-добрият футболист не направи най-силния сезон в кариерата си, заради множеството контузии, които го тормозеха в неговата Барселона. Все пак Меси отбеляза 28 гола в Ла Лига, което показа, че макар и да не е в най-добрата си форма, той продължава да е гений. За него всичко е ясно- феноменална техника, скорост, страхотен контрол на топката и безпощадна ефективност в нападение. В Аржентина обаче Меси ще има до себе си и тежкия таран, който да му осигурява празни пространства. 

Серхио Агуеро направи страхотен сезон със своя Манчестър Сити, отбелязвайки 18 гола в английския шампионат и давайки 6 асистенции. Страхотната му комбинативност и безпощадност в противниковото наказателно поле, правят от Агуеро перфектният партньор в атаката за Меси. Негова алтернатива като централен нападател е Гонсало Игуаин, който възвърна върховата си форма в Наполи, където през този сезон отбеляза 17 гола. Аржентинците разполагат и с прекрасен лек нападател като Езикиел Лавеци, който е безпощаден от задни позиции и страхотен, когато му бъде осигурено празно пространство.
Ева ли е възможно да съществува по-атомно нападение в света. Родриго Паласио обаче го прави буквално неудържимо. Нападателят стана голмайстор на Интер през този сезон, с отбелязаните от него 17 гола в Серия А. Със своите 32 години той внася нужния опит на отбора, който може да му помага в евентуални трудни моменти. Големият липсващ тук е Карлос Тевес, който направи много силен сезон с Ювентус. Неговата липса обаче едва ли ще се усети, като виждаме с какви нападатели разполага Аржентина. С такъв огромен потенциал в атака от гаучосите можем да очакваме нещо съвсем просто- много голове.

Халфовата линия

Голямата звезда в тази зона е Анхел Ди Мария.  Крилото имаше тежко начало на своя сезон в Реал Мадрид, като с идването на Гарет Бейл и Иско много специалисти му предричаха топло местенце на резервната скамейка. Точно тогава Ди Мария достигна формата на живота си, като през този сезон в Ла Лига има 6 гола и цели 16 асистенции. Освен това бе обявен и за най-добър футболист на финалната среща в Шампионската лига. Ди Мария може да е както атакуващо крило, така и плеймейкър. Той е способен да изостря атаките на своя отбор още от центъра на терена, като от задни позиции е истинско страшилище за противниковите отбрани. С него нападението на аржентинците изглежда дори още по-опасно.

Целият този потенциал в офанзивен план ще се покрива от Хавиер Масчерано. Футболистът на Барселона ще играе в близост до защитния вал, като ще трябва да покрива атакуващите действия на офанзивните играчи. Партньор в тази зона ще му е Фернандо Гаго. Опорният хал прекара дълги години в Реал Мардид, но с времето формата му спадна и този сезон той прекара в аржентинския Бока Хуниорс. Макар и появите му да не са толкова чести, той все още е смятан за един от лидерите на аржентинския отбор. Халфовете ще бъдат подпомагани и от ветерана Макси Родригес, който ще трябва да бъде водачът на отбора в трудни моменти.


Защитата

Звездата в тази зона е защитникът на Манчестър Сити Пабло Сабалета. Той изигра 31 мача в английския шампионат и е един от лидерите на шампионския отбор на Сити. Партньор в защитния вал ще му е Езикиел Гарай, който от три години е лидер  на своята Бенфика и игра два поредни финала на Лига Европа. През миналото лято бе на крачка от трансфер в Манчестър Юнайтед, а през това е много вероятно да премине в Байерн Мюнхен.


Сериозна роля ще има и Николас Отаменди. Защитникът изживява спад във формата си, като този сезон прекара в бразилския Атлетико Минейро. Опитът от годините  в Порто и Валенсия обаче може да се окаже много полезен за неговия отбор. Ключова ще е и ролята на Мартин Демикелис. Той е изключително поливалентен, като може да играе както в центъра на защитата, така и като дефанзивен халф. Така Демикелис ще може да свързва защитната с халфовата линия и да покрива атакуващите футболисти. Неговият сезон в Манчестър Сити беше доста противоречив, като редуваше силни и слаби игри.  Макар и в някои мачове да не е особено стабилен, неговата поливалентност може да се окаже ключова за Аржентина.  Защитата ще се допълни от бранителя на Наполи Федерико Фернандес. Бранителят имаше трудни години на адаптация в Наполи, но през този сезон започна постепенно да се налага, като има изиграни 26 мача.  На вратата най-вероятно ще застане стражът на Сампдория- Серхи Ромеро, който прекара последния сезон под наем в Монако.

Треньорът

Алехандро Сабея направи име в латиноамериканския футбол, след като спечели Копа Либертадорес с Естудиантес. Общо взето той се опитва да намери формулата, по която да изстиска максимума от Меси. Сабея залага на офанзивен стил на игра, което е разбираемо, като се има в предвид с какъв потенциал в атака разполага неговият отбор. Селекционерът се опитва да създаде един сплотен колектив, като вероятно и заради това един изявен индивидуалист като Карлос Тевес не попадна в групата за Бразилия.


Като цяло Аржентина разполага с прекрасен отбор, имащ неизмерим потенциал в нападение. Проблемите  в защитната линия мъчат отбора през последните години, но феновете се надяват наличието на по-опитни играчи да ги компенсират. Тактиката на Меси и компания ще е просто да вкара повече голове от противника, а това е гаранция за истинско зрелище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА