Last news in Fakti

7 Юни, 2014 20:15 1 394 0

Мондиал 2014: Франция

  • франция-
  • футбол-
  • мондиал

Французите разчитат на сплав между млади таланти и опитни звезди

Мондиал 2014: Франция - 1
Снимка: БТА/AP

Франция отива на  Мондиал 2014, изправена пред два пътя. Единият я води към пътя на славата, а другият към поредния провал. Французите разполагат с много качествени футболисти, чийто колектив обаче не е в най-добрата възможна форма. През последните години френската съблекалня се тресеше от медийни и междуличностни скандали, но сега изглежда, че всичко е загърбено и французите ще се опитат да се доберат до втората си световна титла. Франция не е сред големите фаворити във Бразилия, но определено има качеството да постигне нещо запомнящо се.

Нападението

Това определено е силната зона на френския състав, в който блестят звездите на Карим Бензема и Оливие Жиру. През последните 5 години  Бензема е неизменна част от Реал Мадрид, като игрите му бяха на приливи и отливи, което  се отрази и на формата му в националния отбор. Последният му сезон за „белия балет“ обаче беше наистина силен, като той успя да отбележи 17 гола в Испания и да триумфира в Шампионската лига. Бензема е техничен и раздвижен нападател, който може да пробива в наказателното поле на противника и да помага на халфовата линия в организирането на атаките. Оливие Жиру пък е типичен таран, който може да консумира усилията на футболистите зад гърба си. Не може да се каже, че той е от най –постоянните футболисти, но все пак направи силен сезон за Арсенал, за който вкара 16 гола в Англия. Макар и да имаше някои спадове в своята форма, Жиру се показа като добър таран, който с физиката си може да печели единоборства в наказателното поле и да освобождава пространства за своите съотборници.

От голяма полза може да е Антоан Гризман, който се намира във формата на живота си. През сезона той отбеляза 16 гола за своя Реал Сосиадад, като вече е в полезрението на големите европейски клубове.  Техниката и скоростта му пък биха били много полезни както в нападение, така и по крилото.  Доброто френско нападение се допълва от Лоуик Реми, който направи един от най-силните сезони в кариерата си, отбелязвайки 16 гола за Нюкасъл.  С него във френската атака има сериозна взаимозаменяемост, която определено може да е ефективна по време на мачовете в Бразилия.

Халфовата линия

Франция имаше потенциала да притежава една от най-силните халфови линии в Бразилия, но обстоятелствата попречиха на това. Треньорът Дидие Дешан има перманентен конфликт със звездата на Манчестър Сити Самир Насри и го остави извън групата за Световното първенство. Голямата звезда на Франция Франк Рибери пък има тежка контузия в гърба, като точно седмица преди началото на шампионата се разбра, че няма как да играе за своя отбор. Така и французите са много далеч от пълния си потенциал. Все пак човекът, който ще трябва да изнесе тежестта в центъра се казва Йоан Кабай. Той направи много силна есен за Нюкасъл, като общо взето беше моторът, който въртеше играта на отбора. В Англия отбеляза 7 гола, като това доведе до трансфер в Пари Сен Жармен през зимата. Там Кабай продължава да показва добри игри, като ще е свързващото звено между халфовете и нападението на Франция. Умението му да бележи голове от задни позиции, пък ще придава елементът на изненадата във френската атака.


В центъра на терена ще блести и звездата на Пол Погба. Кариерата на халфа буквално разцъфтя в Ювентус, като в италианското първенство вкара 7 гола и вече е основна цел на клубове като Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. Физиката му го прави истински доминатор в средата на терена, който освен, че може да подсигурява защитниците, може да е много полезен и в организирането на атаките. Той е само на 21 години, като потенциалът му може да достигне и нови върхове. Много специалисти обаче се съмняват дали той е достатъчно зрял да понесе отговорността на подобен шампионат и дали избухливият му характер няма да попречи на отбора. Все пак Погба е един от най-обещаващите футболисти в Бразилия, като комплексните му качества определено могат да помогнат на  французите. Дешан ще може да разчита и на Муса Сисоко, който се утвърди като един от основните футболисти на Нюкасъл. Футболистът вече натрупа доста опит, като е настина добър в разиграването на топката и е способен да разпределя играта на целия отбор в центъра.
Взаимозаменяемостта в халфовата линия на французите се допълва от Блес Матюиди. Той е твърд титуляр във френския шампион Пари Сен Жармен. Страхотната му физика ще осигури предимство на французите при битките на втория етаж, като и при статичните положения.  Матюиди може да е и много комбинативен, като определено ще е много важна фигура за своя отбор. С опита си ще помага и плеймейкърът на Олимпик Марсилия Матийо Валубиена. Той на вярно ще трябва да запълва липсата на Рибери като основен организатор на действията в атака за своя тим. През този сезон той има записани 8 асистенции във френското първенство. В действие може да видим и живата легенда на френския Лил Рио Мавуба. Той е вече на 30 години, но опитът му на най-високо ниво определено може да влезе в действие.

Защитата

В тази зона французите разполагат с все доказани футболисти. Сериозно впечатление прави Елаким Мангала, който е звездата на португалския Порто. Със своята солидна физика той е истински терминатор в своето наказателно поле, като е способен да неутрализира всякакви опити за атаки чрез центрирания или високи топки. Изключително енергичен е, като може да помага и в действията на халфовете, отнемайки топката от  противника и печелейки високите топки. Другата голяма звезда в отбрана е Рафаел Варан. Той е на едва 21 години, а вече много хора го определят като следващия най-добър защитник в света. През този сезон не му беше лесно да намери постоянно място в Реал Мадирд, но към края на сезона затвърди формата си и бе основен играч на тима. Двамата с Мангала биха могли да заформят страхотен тандем в централната защитна линия, който да е много труден за пробиване от противниковите нападатели. Сред младите надежди  в отбрана е Люка Дин, който вече се налага в тима на Пари Сен Жармен. Вариант е и Мамаду Сако, който направи приличен сезон в Ливърпул и ще е във форма за Световното. Лидер в отбрана може да е и Лоран Кошчелни, който е основен бранител на Арсенал и знае как да подсигурява халфовете и да противодейства на  нападателите,

Талантът на младите надежди ще се допълва от няколко по-опитни футболиста, утвърдили се в класни тимове. Десният бег ще бъде зает от Бакари Саня, който е един от лидерите на Арсенал през последните 7 години. Проблемът на футболистът е, че формата му е на приливи и   отливи. Той може да прави страхотни мачове, но и да се дъни в критични моменти. Въпреки това е доста подвижен и може да е доста полезен и в офанзивен план. В съставът все още е и Патрис Евра. Левият бег на Манчестър Юнайтед бе сред най-добрите на своя пост, но годините вече започнаха да му се отразяват и формата му не е от най-блестящите. Въпреки това той е сред лидерите на френския отбор, като ще е важно да вдъхва сигурност в своите съотборници. Матьо Дебюши пък е един от основните играчи на Нюасъл, като вече е сред утвърдените френски национали.

На вратата ще бъде Уго Лорис, който е неизменен титуляр за Франция през последните години. Изявите му за Тотнъм са постоянни, като вече има опит на международни шампионати.

Треньорът

Дидие Дешан води французите през последните две години, като вече забърка доста конфликти  съблекалнята. Той така и не можа да се разбере със Самир Насри, а освен него от групата за Бразилия извади и утвърденият Гаел Клиши. Все пак успя да сглоби конкурентноспособен отбор, който може да се представи добре на мондиала. Използва консервативна тактика с двама нападатели, приближени до халфовата линия, които трябва да действат по целия периметър на терена. Франция вероятно ще играе по защитно, опитвайки се да дебне на контраатаки, възползвайки се от стабилните си халфове.

Франция можеше да разполага с един от най-качествените отбори на този Мондиал, но поради стечение на обстоятелствата няма да разчита на своя пълен потенциал. Все пак отборът има много млади надежди, които могат да разцъфнат в Бразилия, подпомагани от няколко утвърдени ветерани. Франция може да се провали, а може и да триумфира. Всичко ще зависи от това колко здрава е сплавта между ветерани и млади таланти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА