Last news in Fakti

5 Юни, 2014 13:56 1 646 0

Мондиал 2014: Португалия

  • португалия-
  • мондиал-
  • футбол

Португалците разчитат на Кристиано Роналдо и технически надарените си футболисти

Мондиал 2014: Португалия - 1
Снимка: БТА/AP

Португалия се утвърди като един от най-силните национални отбори в света през последното десетилетие. Те разполагат със силен състав, в който естествено блести звездата на последния носител на „Златната топка“ Кристиано Роналдо. Португалският състав е силен и макар, че не блести с класата във всяка една от линиите на терена, каквато имат големите фаворити на Световното първенство в Бразилия, определено има нужното да направи нещо голямо. В историята си португалците имат два полуфинала на мондиали, като може би точно сега е моментът да постигнат ново върхово постижение.

Нападението

В тази зона всичко се свежда до името на Кристиано Роналдо. Считаният от много хора за най-добрия футболист на света може да прави всичко на терена. Има брилянтна техника, придружена с чудесна бързина и физика, която му позволява да печели единоборства. Той може да върти играта на своя отбор в офанзивен план, както по крилото, така и на върха на нападението. Роналдо съвсем сам може да реши изхода на даден мач, било чрез самостоятелен пробив или удар от далеч. Големите страхове на португалците са свързани с контузиите, които нападателят лекува. Той страдаше от мускулно разтежение, което пренебрегна, за да играе на финала на Шампионската лига, който бе спечелен от неговия Реал Мадрид. Това обаче усложни състоянието му, като в момента не е в състояние да тренира нормално, като има опасения за това, дали въобще ще може да започне мондиала, а ако го направи, дали ще е в своята оптимална форма. И все пак Кристиано е крайъгълният камък около, който се върти националният отбор на Португалия и вече е доказвал, че дори и да не е във върхова форма, може да влачи тима на гърба си. През този сезон той бе най-резултатния футболист в Европа, отбелязвайки 51 гола във всички турнири.

И ако самото наличие на Роналдо прави атаката на Португалия да изглежда взривна, не така стои положението с останалите офанзивни футболисти. Дълго време португалците възлагаха големи надежди на крилото Луиш Нани, който беше основен футболист на Манчестър Юнайтед преди няколко години, но през последните два сезона се намира в немилост. През този сезон в Англия той има изиграни едва 11 мача, в които няма отбелязан гол. След Световното първенство той най-вероятно ще си търси нов отбор, но на този етап някак си ще трябва да възвърне добрата си форма. Нани има прекрасна техника, съпроводена с голов нюх и комбинативност, които могат да са наистина полезни. Проблем обаче е това, че в дадени ситуации той проявява твърде голям егоизъм и не е особено ефективен в дефанзивен план, често оголвайки позициите на бега. Ако е във форма Нани определено ще е полезен, но си остава рисков играч.

Големият проблем на Португалия е липсата на наистина класен централен нападател, какъвто тази страна така и не успя да създаде през последните години. Ветеранът Елдер Пущига отново е тук, след като премина през много слаб последен сезон. За своя Лацио той изигра само 5 мача, в които не отбеляза гол. Ясно е, че той никога не е бил сред най-класните голмайстори, но опитът му може да помогне на португалците. Едер също не можа да се отчете със силно представяне за своя Спортинг Брага, за който през този сезон е отбелязал едвам 3 гола. Оказва се, че единственият по изявен нападател на португалците е Уго Алмейда, който през този сезон игра редовно за своя Бешикташ и има отбелязани 13 гола. Сериозният му ръст от 1.91 м. ще е полезен при статичните положения, а физиката му ще може да осигурява пространства за офанзивните футболисти зад гърба му и най-вече за Кристиано Роналдо. На дясното крило ще застане футболиста на за Порто Силвестре Варела, който е типичният бърз техничар, който може да се възползва от празните пространства пред себе си и да изостря атаките на отбора си.

Халфовата линия

В тази зона блести името на Жоао Моутиньо. Плеймейкърът е двигателят, който може да върти цялостните действия в центъра на терена, имайки прекрасен поглед върху цялостните действия в атака. Той е една от звездите на милиардерите от Монако, като през сезон игра редовно, отчитайки се с 1 гол и 7 асистенции. Защитата ще бъде подсигурявана от Рау Мейрелеш, който бе основна част от отбора на Челси, който спечели Шампионсакта лига през 2012 г. Сега той играе за турския Фенербахче, където има редовни изяви и поддържа добра форма. Той е типичният черноработник, който ще покрива позициите в защита, докато доста по-офанзивно ориентираните португалски халфове се спускат в нападение. Мейерелеш е здрав физически, като може да печели единоборствата в центъра на терена и да помага на защитниците при статични положения. В тази задача може да му помага Уйлям Карвальо, който направи силен сезон със своя Спортинг Лисабон и въпреки по-дефанзивните си функции, успя да отбележи и 5 гола.

Мигел Велосо също е един от опитните играчи на този тим, като игра редовно за своя Динамо Киев, който успя да вземе купата на Украйна. Халфовата линия се допълва от Рубен Аморим, който имаше силен сезон със своята Бенфика, която успя да достигне до финал на Лига Европа, а той се справяше добре с подсигуряването на защитата.

Защитата

Всъщност точно в своя защитен вал португалците разполагат с най-сигурните си футболисти. Голямата звезда тук е Пепе, който направи силни представяния в своя Реал Мадрид, с който спечели Шампионската лига. Той е изключително силов защитник, който печели много единоборства, както в дефанзивен план, така и в централната зона. Той е способен да пресече противниковата атака, докато тя е още в зародиш. Проблемът е, че Пепе е твърде рисков играч, обичащ да прави доста груби нарушения и често си изпросва излишни картони. През този сезон обаче изглежда помъдрял, като се спаси от червени картони в Ла Лига. Ако се въздържа от твърде рискови действия, Пепе определено може да е един от най-силните защитници на това Световно първенство. Негов партньор в защита ще е ветеранът Бруно Алвеш. Той е на 32 години, което нормално значи, че не е неизменен титуляр в руския Зенит. Въпреки това все още поддържа ниво, а опитът му ще от огромна полза за португалските му съотборници.

В много добра форма се намира Нето, който бе неизменен титуляр през сезона за Зенит, като спокойно може да заеме позиция в центъра на защитата. По десния бег ще действа Жоао Перейра, който направи силен сезон за своята Валенсия, която достигна до полуфиналите на Лига Европа. Естествено Фабио Коентрао е една от големите звезди на Португалия. Той е изключително техничен играч, който може да играе както на бега, така и на крилото. Може да е изключително полезен при изнасянето на топката, както и в подпомагането на крилата в атака. Той не игра редовно за Реал Мадрид в Ла Лига, но взе участие във финала на Шампионската лига. Дефанзивната линия се допълва от Рикардо Коща, който е сред титулярите на Валенсия и въпреки 33-те си години, може да помогне много на своя отбор.

На вратата ще застане Бето, който беше неизменен титуляр на спечелилия през този сезон Лига Европа Севиля, а с проявите си на финала, буквално отчая нападателите на Бенфика. Резерва ще му е утвърденияр вратар на Спортинг Брага Едуардо.

Треньорът

Пауло Бенто направи име със Спортинг Лисабон, който води между 2005 и 2009 г. , печелейки две купи на Португалия, въпреки че разполагаше с по-малък ресурс от вечните противници Бенфика и Порто. Той успя да изведе Спортинг и до осмина финалите на Шампионсакта лига през 2009 г.

В националния отбор на Португалия Бенто изгражда един доста атакуващ стил, разчитайки на изключителните качества на Кристиано Роналдо. Португалците се опитват да комбинират в по-дълги периоди от време и на базата на техническите си способности да нападат на скорост. Треньорът вече постигна един полуфинал на Европейското първенство през 2012 г., като се надява поне да повтори това постижение по бразилските терени.


Португалия е отбор разполагащ с изключително надарени технически футболисти и най-вече с Кристиано Роналдо. Проблемът за този отбор е, че контузиите могат да повлияят на формата на Роналдо за мачовете от мондиала, докато в същото време атакуващите играчи не се намират в най-добрата си форма. Въпреки това Португалия разполага със солидна защита и сериозен опит в халфовата линия, които могат да гарантират на Роналдо и компания сериозно представяне в Бразилия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА