Last news in Fakti

6 Юни, 2014 14:37 1 210 0

Мондиал 2014: Англия

  • футбол-
  • мондиал

Англичаните са млади и с голям потенциал

Мондиал 2014: Англия - 1
Снимка: БТА/AP

 

За първи път от доста години националният отбор на Англия отива на Световно първенство, без да е считан за един от фаворитите. В последния квалификационен цикъл англичаните значително подмладиха отбора си, като  повечето от звездите изнесли последните няколко международни форума вече липсват. Да, английският отбор е доста неопитен, но в същото време футболистите събрани в него направиха доста силен сезон на клубно ниво и имат един доста сериозен неразгърнат потенциал. На последните мондиали Англия винаги изпъкваше със звезден отбор, но така и не успяваше да сътвори нещо запомнящо се. Сега англичаните отиват в Бразилия без големи очаквания, но в същото време разполагат с отбор, който е способен да сътвори доста сериозни изненади.


Нападението

Голямата звезда в атаката на Англия е Уейн Руни. Макар много слабия сезон на своя Манчестър Юнайтед, Руни успя да запази формата си и отбеляза 17 гола в английския шампионат .  Качествата му са ясни на всички. Подвижност, пъргавина, прекрасна техника и борбеност. Той може да играе на върха на атаката, но основната му сила е зад централния нападател, където може да помага на халфовата линия в организирането на атаките и да се възползва от празните пространства от задни позиции. Проблемът е, че Руни лекуваше контузия в края на сезона, като в момента формата му е доста спорна. Той ще трябва да си я връща в крачка по време на самия Мондиал. Много от английските фенове се оплакват и от това, че той никога не е успявал да блесне на голям международен форум, като вече започнаха да се прокрадват и мнения, че вече не е нужен на националния отбор. Трябва да се отбележи обаче, че от както играе за Англия, Руни никога не е имал шанса да си партнира с друг наистина класен играч в нападение, като общо взето му се налагаше сам да изнася тежестта на атаката, без да може да се възползва от толкова нужните му празни пространства. В Бразилия обаче това ще се промени, тъй като Даниел Стъридж се намира във формата на живота си. 24-годишният нападател е един от лидерите на своя Ливърпул, като през този сезон отбеляза 21 гола във Висшата лига на Англия. Той е взривен нападател, разчитащ на скоростта и добрата си физика, като има страхотно пласиране в наказателното поле на противника. Той определено е човекът, който може да застане до Руни, формирайки с него атомното нападение, от което Англия има толкова голяма нужда.
Англия понесе сериозен удар с контузията на Тио Уолкът. Техничният нападател на Арсенал можеше да направи английското нападение наистина фантастично. Неговото място ще трябва да бъде запълнено от Дани Уелбек, който може да играе както на върха атаката, така и по крилата, като може да е полезен на контраатака. Той отбеляза 8 гола за своя Манчестър Юнайтед през сезона, макар и да не игра много редовно. В атаката може да помогне и опитът на 32-годишния Рики Ламбърт, който направи най-добрия сезон в кариерата си, отбелязвайки 12 гола за Саутхемптън, като вече официално премина в Ливърпул. Ръстът и физиката му позволяват да играе ролята на типичен таран, който може да тормози защитниците и да създава положения за хората от задни позиции.

Халфовата линия

Звездата в центъра на англичаните е Стивън Джерард. Халфът на Ливъпрул може да е вече на 34 години, но продължава да е един от най-класните футболисти в света.  Той направи много силен сезон на „Анфийлд“, вкарвайки 13 гола във Висшата лига. Той е от този тип халфове, които могат въртят цялата игра на отбора. Джерард може да печели единоборства и може да организира офанзивни действия. С годините е позагубил от физическата си издръжливост, но опитът му може да е от решаващо значение.

На терена ще действа и соченият за негов заместник в националния отбор Адама Лалана. Плеймейкърът бе една от звездите на Висшата лига през миналия сезон, вкарвайки 9 гола за Саутхемптън. Той може да се превърне в диригента на английския отбор, който да организира цялостните му действия в нападение. За подкрепа на нападението англичаните ще разчитат изключително  много на младата сензация на Ливърпул Рахим Стърлинг. Едва 19-годишното крило се превърна в един от най-добрите офанзивни футболисти в Англия, отбелязвайки 9 гола през сезона. Това е изключително техничен играч, който може да играе на скорост и да участва в комбинациите в нападение. Може да изостря всяка атака, стига да има досег до топката, а на контраатака е изключително опасен.
Защитата ще бъде подсигурявана от Джеймс Милнър, който беше основна част от шампионския сезон на Манчестър Сити. По всяко време ще може да се включи и Франк Лампард. Легендата на Челси вече е към края на кариерата си, като мачовете в Бразилия може да са и неговите последни в историята. 36-те му години се отразяват на неговата форма, но за всички е ясно, че опитът и борбеността му винаги могат да са от полза. Лампард е един от лидерите на този тим, който по всяко време може да вдигне своите съотборници, било с борба в защита или организация в нападение.
Алекс Окслейд Чембърлейн пък би могъл да предаде фактора на непредвидимост в английския отбор. Той е само на 20 години, като тепърва се утвърждава в Арсенал, но умението му да играе както на крилото, така и в центъра, биха могли да предадат една универсалност в английската халфова линия. Като опорен халф може да действа и Джак Уилшър, който е вече ключов играч за своя Арсенал, доказал че може да свързва защитната с халфовата линия.

Защитата

Точно в защитния си вал, англичаните могат да се похвалят с наличието на едни наистина класни играчи. Сред тях изпъква името на Гари Кейхил, който вече е неизменна част от състава на Челси, с който се утвърди като един от най-класните централни защитници в света. До него най-вероятно ще застане опитният Фил Ягиелка. 32-годишният бранител е един от лидерите на Евертън, който през тази година беше сензацията във Висшата лига. Той може да допълва изключително добре стила на Кейхил, а опитът му може да окаже влияние в по-напечените мачове. Вариант за тази позиция е и Крис Смолинг, който обаче играе за не особено убедителната защитна линия на Манчестър Юнайтед. Неговият съотборник Фил Джоунс обаче има с какво да допринесе. Той може да се справя еднакво добре на позициите на централен защитник и опорен халф, като освен за действията в отбрана, може да е полезен и в разиграваният в центъра.

Десният бег със сигурност ще бъде зает от Глен Джонсън.  Футболистът на Ливърпул разполага с много добри техника и скорост, като е изключително ефективен в работата си по крилото. Той може да покрива халфовете при офанзивните действия, както и да организира атаки от задни позиции. Като се имат на предвид и скоростните английски нападатели, той може да е изключително опасен при евентуални контраатаки.  На левият бек англичаните ще трябва да избират между Лейтън Бейнс и Люк Шоу. Бейнс е един от много опитните английски бранители, като е изключително стабилен за своя Евертън. Умее да играе и в офанзивен план, покривайки крилата. Не случайно през този сезон има и 5 гола на сметката си. 18-годишният Люк Шоу пък е една от младите надежди на световния футбол. Бранителят направи прекрасен сезон за своя Саутхемптън, като името му се спряга за трансфер в едни от водещите европейски клубове. Проблем е дали той все още е готов да играе на толкова високо ниво, но младежкият му ентусиазъм и огромен потенциал, определено могат да блеснат в Бразилия.

На вратата резервирано място има Джо Харт, който е считан за един от най-добрите вратари в света. Той имаше тежка есен в Манчестър Сити, като дори в един момент трябваше да седне на скамейката. В крайна сметка успя да си възвърне формата и през пролетта беше стабилният страж, който сме свикнали да виждаме. Рефлексът му е пословичен, като определено може да вкара сигурност в английската отбрана.

Треньорът

През последните години англичаните разчитаха предимно на чуждестранни специалисти, но сега решиха да заложат на британец. Рой Ходжсън е един от най-изпечените английски треньори, прекарал кариерата си основно във Висшата лига. Върхът в кариерата му е достигането на финала на Лига Европа със скромния Фулъм. През 2011 г. той води за кратко и Ливърпул, но постигнатите резултати не бяха задоволяващи, въпреки че се опитваше да налага по-млади играчи. В националния отбор на Англия той действа смело, рязко подмладявайки тима. В момента той разчита на редица млади таланти, все оше не постигнали зенита на своите кариери, но имащи огромен потенциал и на няколко ветерана, които са утвърдени лидери на отбора. Ходжсън харесва бързия и раздвижен футбол, като скоростните играчи, с които разполага, предполагат силни действия на контраатака. Ходжсън е харесван в Англия, като сега е момента да се види потенциала на налаганото от него ново поколение.

Англия може и да не разполага с най-звездният отбор  на това Световно първенство, но пък разполага с едни от футболистите в най-добра форма. Повечето играчи направиха наистина силен сезон в своите клубове, а годините им предполагат богато поле за развитите. Англия представлява смесица между солиден опит и изключително класна младост, която може и да постигне нещо наистина запомнящо се на този Мондиал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА