11 Юни, 2014 08:00 1 194 1

Мондиал 2014: Италия

  • италия-
  • мондиал-
  • футбол

Италианците разчитат на много опит и тактическа зрялост

Мондиал 2014: Италия - 1
Снимка: БТА/AP

Италия отива на Световното първенство в Бразилия без да е слагана сред големите фаворити. През последните години нивото на Серия А доста спадна, а италианските футболисти трудно намират място в по-изявените чуждестранни отбори. Всички обаче знаят старата максима, че италианците винаги хвърлят бомбата, когато са подценявани. Те разполагат с един доста опитен състав, който игра финал на последното Европейско първенство и определено би могъл да поднесе сензация в Бразилия.

Нападението

Звездата в атакуващ план за италианците се казва Марио Балотели. Нападателят на Милан несъмнено има прекрасни футболни качества, но прословутият му труден характер често му играе лоши шеги. Той има физическата мощ, нужна за да доминира в противниковото наказателно поле и скоростта, позволяваща му да пробива от дълбочина. Той обаче е изявен скандалджия,  можещ лесно да си изкарва глупави картони, а формата му е на приливи и отливи. Това му спечели и неодобрението от феновете на Милан. Въпреки, че е водещ реализатор на отбора с отбелязани 14 гола през миналия сезон, Балотели често показваше несериозност спрямо тренировъчния процес и изпадаше в дълги периоди на голова суша. Все пак той е елементът, който е в състояние да измъква цели мачове за Италия, стига да е в правилните кондиция и настроение.

Големите си надежди италианците обаче възлагат на Чиро Имобилие. Нападателят направи фамозен сезон за своя Торино, ставайки голмайстор на Серия А със своите отбелязани 22 гола.  Той е страхотен реализатор и истински хищник в наказателното поле на противника. Това го превърна в любимец на италианските фенове, които настояват да го виждат все по-често в редиците на своя национален отбор. Неговият съотборник в Торино Алесио Черчи пък може да направи нападението доста по-раздвижено. Той е лек нападател и обича да действа зад централния или по крилата. Изключително раздвижен и комбинативен е, като освен да вкарва, може да организира и цялостните офанзивни действия на своя отбор. През този сезон той има реализирани 13 гола и 8 асистенции. Тези му качества го правят изключително опасен от задни линии, а с  него италианското нападение може да бъде изключително нестандартно. Естествено под знамената е извикан и доказаният боец Антонио Касано.  31-годишният футболист преоткри формата си в Парма, като през сезона вкара 12 гола и даде 8 асистенции. Титулярната му позиция е на лек нападател, но всъщност има заложени в себе си и много сериозни комбинативни качества, позволяващи му да действа и като плеймейкър. Опитът му пък може да се окаже безценен и да го превърне в абсолютния лидер на италианското нападение.

Халфовата линия

В центъра на терена действа абсолютният лидер и звездата на италианците Андреа Пирло. Пирло е олицетворение на думата плеймейкър, като е способен да върти цялостната игра на своя отбор и да направлява разиграванията в центъра на терена. Той е истинският мотор, задвижващ италианския отбор. Пирло обаче е вече на 35 години и му е доста по-трудно да поддържа постоянна форма. Въпреки това той продължава да е сърцето на италианския шампион Ювентус, като ще се опита последният му танц на толкова високо ниво да остане запомнен.

В центъра на терена италианците разполагат и с друга голяма звезда в лицето а Тиаго Мота. Той е един от лидерите на Пари Сен Жармен, като в центъра на терена може както подпомага на защитата, така и да е основна част в разиграванията на топката. Мота се намира в изключителна форма и със своите размери е способен да печели голяма част  от въздушните единоборства в халфовата линия, а неговите 31 години му дават опит, правещ го ключова фигура в италианския състав. Сериозен фактор в ПСЖ е и Марко Верати, който може да върши мръсната работа в хлафовата линия с отнемането на топката, но и да подпомага нападението с пасове от дълбочина. Тази работа ще може да върши и Клаудио Маркизио, който продължава да е един от лидерите на италианския шампион Ювентус, а вече е и неизменна част от отбора на Италия, вдъхваща увереност в по-младите момчета. Той има и известна склонност към атаката, като е доста успешен при нападенията от задна линия. Добър е при организацията на атаките от втора линия и е един от най-комплексните играчи в италианския отбор.

Викната под знамената е и живата легенда на Рома Даниеле Де Роси. Неговият отбор направи фамозен последен сезон, а Роси продължава да е неговото сърце. Той е универсален войник, който подпомага защитата и покрива офанзивните футболисти при атакуващите действия. Той може и да е позагубил част от енергичността си, заради своите 30 години, но характерът и себераздаването му са все още способни да поведат италианските му съотборници. В помощ на нападателите от задни позиции ще може да действа Алберто Акуилани. Във Фиорентина той се изгради като халф с изключителен вкус към атаката, като през последния сезон отбеляза 6 гола в Серия А. Той има сериозна роля в националния отбор на Италия през последните години и определено ще знае как да защитава неговата чест по бразилските терени. По крилото опасен може да е Антонио Кандрева, който направи прекрасен сезон за своя Лацио, отбелязвайки 12 гола и 8 асистенции. Изключително остър и много комбинативен играч, който е способен сам да изостри атаката на своя отбор, стига да получи топката в краката си и малко празно пространство. Негова ще е задачата да пробива противниковия защитен вал и да форсира атаките на съотборниците си.

Защитата

Италианците винаги са били пословични с прословутите си умения в защитната игра, като в отбрана са събрали основно опитни футболисти, знаещи как да изнесат голям шампионат. Лидер на защитния вал си остава Джорджо Киелини. Железен защитник, изключително полезен при отнемането на топката от противниковите нападатели и умел в свързването на отбраната с халфовете. Вече спокойно можем да кажем, че има статут на жива легенда в Ювентус, където играе през последните 9 години. Всъщност италианската защита е съставена основно от играчи на „бианконерите“, плюс няколко попълнения. Така и на Киелини ще партнира 32-годишният  Андреа Бардзали, с когото си спретнаха невероятно стабилен дует в Юве. Триото се допълва от Леонардо Бонучи, който вече си е неизменна част от италианският отбор.
На десният бек ще се подвизава Игнасио Абате, който е стабилен бранител, но разклатилата се форма на Милан през този сезон, сякаш се отрази и на него, като не се появява чак толкова редовно за „росонерите“. Все пак той е опитен боец и ще трябва да си възвръща формата в Бразилия. Повикан е и младият му съотборник от Милан Матиа Ди Шильо, който даде сериозни надежди с игрите си през сезона и вече много хора го виждат като следващия голям италиански бранител. Като алтернатива в отбрана италианците ще могат да разчитат на Габриел Пелета, който е стабилен за своята Парма, но има навика да си изкарва леки картони. Въпреки това има опитът, позволяващ му да поеме отговорност по всяко време.
На вратата ще застане вечния Джанлуиджи Буфон, който е един от най-добрите вратари в историята на футбола и легенда на своя Ювентус. Той има и опита и уменията да заключва вратата на своя отбор и да дава невероятно спокойствие на бранителите пред себе си.

Треньорът

Чезаре Прандели има сериозен опит в италианското първенство, където обаче не може да се похвали с големи триумфи. Въпреки това той бе човекът, който наложи Фиорентина като един от солидните фактор в Серия А. На чело на Италия абсолютно надхвърля очакванията, като вече достигна до финал на последното Европейско първенство. Изключително добър тактик, който е способен да изненада своя противник по всяко време и да намери начин да победи всеки от големите фаворити.

Италия спази традицията и за Световното първенство събра най-вече много опитни футболисти, които знаят как да се борят на толкова голям форум. Към тях има и няколко новопоявили се звезди, на които ще се разчита да предадат нов ентусиазъм на тима. Италия ще разчита на своя опит и изключителна тактическа подготовка, опитвайки се да надхвърли очакванията за себе си и отново да триумфира, когато това не се очаква от нея. Тимът вече има четири световни титли, като едва ли би имал нещо против да изравни рекорда на Бразилия, точно на нейната територия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Петров

    0 0 Отговор