13 Октомври, 2011 13:52 10 709 7

Първата в света вертикална гора

  • bosco verticale-
  • biomilano

 

Италианският архитект Стефано Боери представи интересна програма за озеленяване на големите градове. Проектът носи името BioMilano, а най-интересната част от него е т.нар. "вертикална гора" (Bosco Verticale).
 
Боери планира първоначално да бъде направен експеримент с два жилищни блока Torre E и Torre D в центъра на Милано. На техните етажи ще бъдат засадени и отглеждани 900 дървета от различни видове с височина от 3, 6 и 9 метра.
 
Архитектът твърди, че ако растителността бъде засадена по обичайния начин - на земята, порасналата гора би заела площ от 10 000 квадратни метра. Вместо това дърветата ще бъдат разположени вертикално на височини от 105 и 78 метра, на колкото се издигат кулите Torre E и Torre D.
 
Строежът на самите сгради с имена е започнат през 2007 година и се очаква да приключи през 2012-а. Проектът е на стойност 65 млн. евро и освен вертикалното озеленяване включва вятърни електростанции, соларно осветление и още куп други екологични нововъведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NO ONE

    0 0 Отговор
    много готино
  • 2 Jesika

    1 0 Отговор
    Хората мислят за бъдещето на тази планета. И тук трябва да се направи подобно нещо, само че с плодни дървета. Примерно ябълка, круша, джанка и т.н. Така хората ще дишат по-чист въздух, ще се хранят с домашно отгледани плодове и може да си правят и домашна ракия))))))))))
  • 3 Александър Иванов

    0 0 Отговор
    Направо ми звучи нереално. Дано да е така.
  • 4 Client

    0 0 Отговор
    Ще го изчакаме до 2012!
  • 5 тоз и оня

    1 0 Отговор
    Милано е един от най-замърсените градове в света! Има нужда от такива идеи...
  • 6 не ви трябва

    0 0 Отговор
    тия дървета като ги подпука вятъра няма нищо да остане,не виждам никакво място за корените а трябва да е колкото короната,вятър на тая височина колкото щеш.Японците може и да направят нещо такова но не и никой друг!
  • 7 bgj

    0 0 Отговор
    i kvo