Last news in Fakti

20 Октомври, 2017 10:27 6 258 11

Използвана тоалетна хартия вместо асфалт

  • пътна настилка-
  • тоалетна хартия-
  • холандия

В Холандия бе изпробван успешно нов материал за пътни настилки, добиван от градските канализации, съобщава National Geographic. Технологията носи сложното име WwTP Geestmerambacht и представлява извличане на целулозата - основен компонент на тоалетната хартия - от отпадните води.

Методът на холандските компании CirTec и KNN Cellulose позволява добива на 400 кг пречистена целулоза дневно от една установка. Полученият продукт има изключително ниска цена, което позволява износ на част от добива за Великобритания, където го използват за биокомпозит.

От рециклираната тоалетна хартия обаче се изработват и гранули, които се оказват подходящи и за заместител на асфалта. Настилка на основата на гранулите вече е положена на експериментална велосипедна алея с дължина 1 км между столицата на провинция Фризия Леуварден и гр. Стинс.

Издръжливостта на новото покритие на по-тежки натоварвания ще се установява тепърва с изпитания, но е сигурно, че дефицит на суровина скоро няма да възникне. Холандците употребяват по 180 тона тоалетна хартия годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BG citizen

    17 0 Отговор
    За издръжливостта е ясно, но за миризма кога ще се тества?

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    11 0 Отговор
    Да не са 180 000 тона , щото 180 няма да стигнат и за тоя 1 км дето бил пробен
  • 3 тест, тест, тест

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "BG citizen":

    За миризма - лятото след слаб дъжд... Че ще текат едни лай..

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "тест, тест, тест":

    И ще се пързаля!
  • 5 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "тест, тест, тест":

    Ами ако не си наясно , био зеленчуците дето толкова се натискат за тях са "захранени" именно от това , та в тоя смисъл ядеш кравешки ла..на , а пък да не ти казвам с какво хранят животните по фермите , дето също ги "консумираш" . Та пътищата са ти последния проблем
  • 6 гост

    8 0 Отговор
    Ще си о*ерат пътищата...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ШмъркАн

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ще им пратим наш'та тиква да им ги опраи
  • 9 Рав4 за нови дюзи

    12 0 Отговор
    И ако се отвори дупка в новата настилка, идват работниците от пътното, изтропват се по веднъж и накрая го затупкват с лопатата.

    Коментиран от #10

  • 10 Иванчо

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рав4 за нови дюзи":

    Те и наще тук правят горе долу същото !!!
    ...ако съдим по резултатите
  • 11 гост

    2 0 Отговор
    Има една английска фирма която прави пътища от рециклирана пластмаса , които са от готови модули и при повреда просто се сменят за минути , а на всичкото отгоре позволяват лесно вграждане на тръби , кабели и безжично захранване на електроколи и камиони . Та като се комбинират с тези и асфалта ще замине в небитието .
    https://www.youtube.com/watch?v=TAjMiazbTVA&vl=bg