Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:35 6 061 34

Ето къде новият волан на Tesla ще е легален

  • tesla-
  • европа-
  • холандия-
  • великобритания

Вижте кои държави нямат нищо против дизайна на волана

Ето къде новият волан на Tesla ще е легален - 1

След като от Tesla представиха обновените Model S и Model X, наред с промененият външен дизайн и подобрените технически характеристики, една промяна в интериора предизвика редица коментари в интернет пространството. От американската компания представиха нетрадиционен волан с отрязана горна част. Малко след представянето на тази новост, в интернет пространството се появиха редица коментари, някои от които положителни, други отрицателни, но един въпрос обединяваше и двете групи от хора. Може ли такъв волан да се използва легално при шофиране по пътищата?

И докато от американските власти не могат да отговорят точно на този въпрос, то ето че в някой европейски страни, новият волан на Tesla не пречи за движение по пътищата. Според властите отговорни за движението по пътищата в Нидерландия, никъде в документите, които определят условията за движение по пътищата в страната, а и в тези приети от Европейския съюз не е определено каква точно трябва да е формата на волана, което на теория означава, че воланът е напълно легален за използване в новите модели продавани на тези територии. От Великобритания също излязоха със становище, че различният волан не нарушава никакви закони или правила на Острова


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    27 4 Отговор
    Няма да може да се кара "гангстерската", лявата ръка на 12 ч върху волана, дясната върху пищова бадясната седалка ха ха ! Ама па то и феновете на тесла са добри "момченца" ;)))

    Коментиран от #2, #17

  • 2 233

    2 26 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    Дааа,ама всеки който има "Тесла" може да се чувства като Радев!

    Коментиран от #4

  • 3 Анонимен

    18 12 Отговор
    Много грозно.
  • 4 Хм...

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "233":

    Няма как да стане. Бойните самолети, на които е летял, не са с класически щурвали.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    16 4 Отговор
    Мерцедес преди години тестваха джойстик вместо волан! За новите курсисти бе лесно, но старите водачи не го възприемаха!
  • 6 гост

    13 25 Отговор
    Няма никакъв проблем с волана , просто движението ще е само 180 градуса в двете посоки или общо един оборот , както във формула 1 , а не както досега 2-3 !! Така че няма нужда от прехвърляне на ръцете и въртене на чекрък !! То и без това работата се върши от електоусилвателя , не е нужно да се правят по един куп обороти , само защото петролопитеците така били свикнали !! То и без това това недоразумение "волан" трябва да отпадне изцяло , барабар с педалите !!

    Коментиран от #8, #12, #15

  • 7 Ники

    2 2 Отговор
    По правилно е .... но ако има омотани е проблем а то има ...
  • 8 Какъв оборот?

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    За какво ти е цял оборот на волана, който между другото не е 180, а 360 градуса? Достатъчни са истинските 180 градуса. Тоест 90 градуса наляво и 90 градуса надясно, при паркиране, иначе много по-малко. Да не забравяме че волана няма физическа връзка с колелата, така че предавателното отношение може да се променя заедно със скоростта, както и твърдостта на волана и обратната връзка, за да се "усеща" пътя при шофиране в екстремни условия.

    Коментиран от #11, #19

  • 9 Ха ха ха

    11 10 Отговор
    Абе един приятел има тесла ,Абе нещо не ме кефи,
  • 10 Интересно

    15 3 Отговор
    Наричат този супер удобен волан U образен. Само бг азбуката има вярна та форма. Воланът е Ш образен. : )
  • 11 домакин

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "Какъв оборот?":

    Малоумника изобщо не разбира какво му обясняваш. Просто се е провалил на изпита,защото колата има три педала,а той само два крака. За това бленува за розови сънища в които да притежава автономна кола,която да мисли вместо него,ама нанайси...
  • 12 Гост

    30 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Това прави волана много по-чувствителен към най-малките движения. А един с меки китки като твоите лесно може да трепне и да оиде у ряката.

    Коментиран от #13

  • 13 домакин

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Аплодисменти за точния коментар! Право в десятката!👏👏👏👏👏👏👍👍👍👍👍
  • 14 Гост

    4 2 Отговор
    DMS Галин. Събираме за уроци по български език
  • 15 Доообре

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    като отпадне "барабар с педалите" КОЙ аджеба ще ги купува???

    Коментиран от #16

  • 16 Педалите ли ще ти липсват

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Доообре":

    Ти ли беше оня дето обичал да гали педала и карал 50 коня кола, щото повечето конски сили били ненужни?

    Коментиран от #25, #26

  • 17 Георги

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    Не вярвам да стане актуален точно така изглеждащ волан. Визията му изглежда недовършена и неудобна за ежедневно шофиране. Ако го испипат от към дизайн и ергономичност ще се търси в новите автомобили.
  • 18 кольо

    6 3 Отговор
    Че му турим геврек от Москвича! :)
  • 19 Булгарбан

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Какъв оборот?":

    И като тръсне по сериозно и бутнеш леко волана при движение по булгарбана (Булгар аутобана) колко ще се отклони автомобилът? Ще има излетял след полетял по пътищата в България. Като нямате представа от една конструкция нейното предназначение и начинът по който се използва не си изказвайте мнението. Несъобразеното с действителността мнение звучи глупаво.

    Коментиран от #20

  • 20 Ти въобще схвана ли идеята

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Булгарбан":

    Ще бутнеш волана при висока скорост, ама друг път!

    Ти не разбра ли че с увеличаване на скоростта, волана се втвърдява и изисква много по-голямо усилие за да го завъртиш? С колкото по-голям ъгъл се опиташ да го завъртиш, толкова съпротивлението става по-голямо, освен ако не си го пуснал в дрифт режим и автомобила не презавива.

    Не разбра ли, че при един и същ ъгъл на завъртане на волана, при висока скорост гумите ще се завъртят по-малко, отколкото при ниска скорост и паркиране?

    Това се прави именно от съображения за безопасност. Дори сегашните автомобили втвърдяват волана при висока скорост, защото неволното завъртане на волана на аутобана не зависи чак толкова от формата на волана. Пробвай.

    Коментиран от #23

  • 21 Размисли и страсти

    10 1 Отговор
    Дано този "волан" не се наложи масово в близко бъдеще...Лично на мен би ми развалил удовоствието от шофирането...От практична гледна точка ограничава начините на захват с две ръце и изключва захват само с една ръка...

    Коментиран от #22

  • 22 Само така си мислиш

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Размисли и страсти":

    Всичко е въпрос на навик. Ако никога не си държал кръгъл волан, той ще ти се струва по-неудобен от този, точно както на нас този ни се струва неудобен.

    Хубавото е че като опция може да си поръчаш и двата варианта, спрямо това кое на тебе ти е по-удобно.


    Вероятно повечето млади ще предпочетат новия волан, но аз бих заложил на класическия, защото заради навиците си мога да направя някоя катастрофа с този.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Само така си мислиш":

    Мозък, не си изпадал в ситуация, в която трябва много бързо да завъртиш волана и да подаваш с двете ръце. Тоя безформен боклук ще го изтървеш и си забит в някоя друга кола. Че като ви знам как сте с две леви. Педалите ви пречат, лоста ви пречел, ама със смачкан волан щели да се оправят без грижи. Чувай ти.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 педа лчо

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Педалите ли ще ти липсват":

    не се нервирай бивши ватмане!
  • 27 Направо нищо не каза

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Точно така, този вид волан става само за разходка в планината, където въобще не трябва да се върти бързо. Точно затова го слагат на бавни автомобили като Формула 1. Това е волан за флегми като тамошните шофьори, които нямат никакви реакции, нали.

    Имам чувство, че живеете в паралелна реалност и говорите точно обратното на логичното.

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Направо нищо не каза":

    Аз ще ти зачислят ли и пилот от формула 1 да ти борави с волана, или ти ще станеш печен колкото него? Как ще стане това, като дори книжка не можете да изкарате за обикновена пазарска кола и искате да ви измислят автономни, че да ви возят, защото вие бъркате педалите и скоростите?

    Коментиран от #30, #31, #34

  • 29 Ам Чи

    1 1 Отговор
    A НА ТИСЛАТА ДРЪЖКАТА ЩЕ ИМА ЛИ ИЗМЕНЕНИЕ
  • 30 Я се разбери със себе си

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    В пост 24 нали твърдеше, че този волан не може да се върти бързо? Това веднага предизвика въпроса ми, защо тогава ползват точно такъв волан във Формула 1? Последно може или не може да се върти бързо?

    Коментиран от #32

  • 31 Офффф

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Ама кой точно визираш с това ве, момче? Пилоти като Розенберг вече са на ел. коли, Шварценегер има сума ти ел. коли, много други пилоти също минаха на ел. коли, Кьонигсег (човека) се движи с Тесла Модел С! Кой по-точно е мека китка? Иди кажи на Арни, че е мека китка! Или ти си мислиш, че като караш кола с ДВГ, си мъж? 😂😂 Ама какво се опитвате да убеждавате хората? Ти ще кажеш, че кола с ускорение за 2 секунди е за меки китки ли ве, момче? Ти жълто ще пуснеш на гащите, ако настъпиш на Тесла газта, а тръгнал да обяснява кой бил мека китка!
  • 32 Язе

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Я се разбери със себе си":

    Я кажи колко го въртят в Ф1?С 300км/ч знаеш ли колко време има да върти за да завие и какво общо има пилот от Ф1 с обикновен водач?Хамилтън сигурно до магазина ходи с болид.

    Коментиран от #33

  • 33 Задаваш неправилен въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Язе":

    Правилният въпрос беше какво общо има Тесла с Формула 1 и си дал правилния отговор, без да се усетиш. И двете могат да се карат с над 300 км в час и този волан точно затова е такъв.

    винаги има опция ако няма да караш с такава скорост да си поръчаш обикновен волан. Воланът е по избор.
  • 34 Който го е страх от мечки

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Да не ходи в планината! Като нямаш топки да караш такъв автомобил, карай си мечтания мъжки автомобил с два цилиндъра и 49 коня с максимална скорост на километража 140 километра в час и не ни занимавай с глупости.