Last news in Fakti

2 Май, 2018 12:32 6 651 7

Графен прави бетона 4 пъти по-здрав

  • графен-
  • бетон-
  • цимент

Британски физици създадоха нов материал, който значително превъзхожда по здравина съществуващите бетонни смеси. Новият композит съдържа графен - алотопна форма на въглерода или двуизмерен графит, съобщава Advanced Functional Materials.

За създаването на свръхздравия бетон учените от Ексетърски държавен университет са използвали нанотехнологии. Влагането на графенова мрежа в бетона е увеличило здравината му 4 пъти, а полученият материал се е оказал два пъти по-устойчив на разрушения, причинени от влага.

Новата технология е и много по-екологична. Количеството парникови газове, отделяни при производството на подобрения цимент, е значително по-ниско заради двойно по-малкото изходни материали. Въглеродните емисии, отделяни при производството на 1 тон графенов бетон, е намаляло до 446 кг.

Британските учени смятат, че разработката им има потенциала да се превърне в основа за създаването на много нови наноматериали, които да се включват в състава на бетона, а получените композити могат да повишат ефективността и надеждността на строителството по цял свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боб

    14 0 Отговор
    яко, супер, браво и скоро да бъде в употреба и в България също.
  • 2 Анонимен

    13 1 Отговор
    Новите технологии са чудесно нещо, в случая да не се заблуждаваме, че повишената якост на бетона автоматично ще доведе до пропорционално намаляване на бетонните сечения на елементите, или пък до драстично намаляване на количеството вложена армировка.
    Има други фактори, които са определящи в конвенционалното строителство.
    А използването на графен в строителството е все още на теоретичен етап.
  • 3 Okoto na Jupiter

    14 1 Отговор
    Графена има уникални свойства, приложението му в бетона е една много малка част от това, което ще видим в близките години )))
  • 4 СССР

    25 14 Отговор
    другари и другарки това са глупости идващи от гнилия запад ! Я по-добре кажете наши вожд Путин каква нова бомба е създал и как ще унищожи всички ...

    Коментиран от #5

  • 5 Грантаджийче

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "СССР":

    То па нагличаните само бетон правят, а наскоро пуснаха самолетоносач, вероятно - за строителство?
  • 6 Ало Ало

    4 0 Отговор
    Търсената от вас дума е: алоТропна форма
  • 7 Цимента

    1 0 Отговор
    Ако дойде в България ще излезем поне 20 м2.