3 Януари, 2019 14:01 2 342 8

Законови промени засягат Google и Facebook

  • закон-
  • промени-
  • facebook-
  • google

Предложени промени в Закона за информационните технологии, които може да засегнат Google, Facebook и WhatsApp

Законови промени засягат Google и Facebook - 1

С увеличаването на използването на интернет и сайтовете за социални мрежи през мобилните телефони, идва и проблемът с потока от фалшиви новини, който трудно се регулира. За да се гарантира, че има определен контрол върху това, което се споделя в сайтовете за социални мрежи, се планира да се въведат някои промени в Закона за информационните технологии.

На 5 Януари Министерството на електрониката и информационните технологии (MeitY) се среща с членове на няколко групи за застъпничество, свързани с интернет свободата. Промените, които се предлагат, ще направят социалните медийни компании по-отговорни за фалшивия поток от новини. Вече е започнал процес за преразглеждане на раздел 79 от Закона за информационните технологии (ИТ) от 2000 г.

Изменението включва крайни разпоредби за премахване на сайтове и приложения на смартфони, които нарушават правилата. По този начин социалните медийни платформи като Google, WhatsApp, Twitter, Telegram и Facebook могат да бъдат сериозно засегнати от този ход.

Понастоящем, ако се разпространи фалшива новина, няма начин да се проследи източника. В името на поверителността и шифроването на потребителите сайтовете на социалните медии не предоставят необходимата информация. Въпреки това, след като промените бъдат приети, компаниите ще трябва да се съобразят с правителството и да предоставят информация и помощ в рамките на 72 часа след отправяне на искане за разкриване на източника. Те не само ще трябва да предложат подробности за произхода на незаконното съдържание, но и да го премахнат, за да не го разпространят повече.

Някои социални медийни компании не са съгласни с тези промени за проследяване на произхода на фалшиво съдържание, което пречи на изборите и политиката. "Нуждаем се от отчетност и власт, за да наложим сериозно наказание на компаниите в случай на нарушения или отказ за сътрудничество", заяви високопоставен правителствен служител на TOI.

Миналата година се направи опит, за да се определи дали блокирането на уебсайтове или снемането на приложения е възможно решение, което все още се обсъжда. „Дори наказанията, които понастоящем имаме по Закона за информационните технологии, не са достатъчни и трябва да бъдат преразгледани. Много световни компании имат голям оборот и относително малките санкции не могат да бъдат достатъчно възпиращи. Приемаме предложения за санкции в законопроекта за защита на данните, съобщи друг държавен служител.

Финализираният законопроект за защита на данните предлага максимално наказание от 4 процента от световния оборот на компанията за социални медии. С предложените промени в Закона за информационните технологии в раздел 69А, се обмисля дали може да се ограничи операциите на уебсайта и приложенията в случай на сериозни нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    7 0 Отговор
    Това е просто още един способ за хибридна война. Просто ще се отсяват "хубавите" новини.
  • 2 Сатаната

    2 1 Отговор
    За наш БОКО, като за мъртъв, или хубаво или? Ми, горкия ще изчезне от ефир.
  • 3 Гост

    0 4 Отговор
    Време беше! Подкрепям изцяло! Какво е това, всеки си пише каквито си иска врели-некипели, без да носи каквато и да е отговорност за действията си! Всеки трябва да носи кръста си!
  • 4 Зорлем

    6 0 Отговор
    Както е написана статията остава да гадаем за коя част на света става въпрос. Винаги обаче остава въпросът кой и как точно определя дали една новина е фалшива или не. Едно време се смеехме на Работническо дело, ама те започват да ми изглеждат като група невинни пионерчета в сравнение с днешните методи за налагане на "правоговор".
  • 5 Бат Влад

    2 0 Отговор
    Световният интернационал много добре прилага букварите по контрол на масите написани от КГБ и Министерството на пропагандата на НСП. Само интернет все още им се изплъзва но всяка година по малко успяват да вмъкнат някоя рестрикция ,,за по-голямото добро,, на хората. Самият изказ,, трябва да разполагаме с власт и контрол,, е показателен. Живи трябва да ги дерат на площада чиновниците които си оозволяват такива думи.
  • 6 Бат Влад

    0 0 Отговор
    Световният интернационал много добре прилага букварите по контрол на масите написани от КГБ и Министерството на пропагандата на НСП. Само интернет все още им се изплъзва но всяка година по малко успяват да вмъкнат някоя рестрикция ,,за по-голямото добро,, на хората. Самият изказ,, трябва да разполагаме с власт и контрол,, е показателен. Живи трябва да ги дерат на площада чиновниците които си оозволяват такива думи.
  • 7 ehgshydcsh3v6452

    0 0 Отговор
    дреме ми на.не ми пука
  • 8 Bubbles

    0 0 Отговор
    Да се забранят и филтрират в цяла Европа гугъл, фейсбук и ютуб, това е няма такава порнография - Само реклами, простотии, гнусотии и вечните изисквания за оторизации и още и още лични данни, айде нема нужда!