Last news in Fakti

5 Юли, 2012 18:02 2 752 3

Как нашите учени допринесоха за Хигс бозона

  • хигс бозон-
  • божествена частица-
  • церн
Как нашите учени допринесоха за Хигс бозона - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският принос в търсенето на митичния Хигс бозон или „Божествената частица“ представи днес ръководителят на българския екип в ЦЕРН доц. Владимир Генчев. Физиците от ЦЕРН вчера съобщиха, че са открили частица, която може да хвърли нова светлина върху зараждането на Вселената. 

В момента в Европейския център за ядрени изследвания участват 39 страни, 193 института и 3300 учени, съобщи доц. Владимир Генчев.

В изложението си пред журналисти и учени той  посочи, че „България участва основно в две направления - в изграждането на адронния клариметър и йонните камери. Може да се каже, че дизайнът на клариметъра, семплингът и определянето на херметичността е направено с българско участие и български изчисления.  Половината от детектора - 700 тона абсорбени плочи, са произведени в КЦМ „Гара Искър”. Това е донесло на страната ни над 5 милиона долара”.

Хигс бозонът е последното неоткрито звено в Стандартния айнщайнов модел на физиката, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици. Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята.

Високоволтовите захранвания за адронния клариметър са разработка, направена в Института за ядрени изследвания към БАН, и в момента захранват фотодетекторите на адронния клариметър, обясни доц. Генчев. Той допълни, че „най-голямото ни участие е в дизайна, производството, тестването, интегрирането на камери със съпротивителни плоскости, като за производството им в Ядрения институт на БАН е създадена и оборудвана специална лаборатория. В момента българските учени участват в поддръжката на тези камери, в набора на данни и в тяхната обработка”.

В отговор на журналистически въпрос доц. Владимир Генчев обясни, че същността на откритието е, че всички частици се раждат без маса и при преминаването им през полето на Higgs бозона, те придобиват маса. „Представете си, ако не съществуваше тази частица, която придава маса, какво би станало? Всяка една частица без маса се движи със скоростта на светлината. Частиците никога нямаше да придобият маса, никога нямаше да съществуват, нямаше да имат заряд. Затова е толкова голямо това откритие!”, заяви доц. Генчев.

Изследването в ЦЕРН ще продължи още няколко години, съобщи ръководителят на българския екип от ИЯИЯЕ доц. Владимир Генчев, в отговор на въпрос за практическото приложение на експеримента. Работата по международния проект е започнала преди 20 години и до този момент са вложени 10 млрд. швейцарски франка. Като най-големи ползи от този експеримент доц. Генчев посочи производството на свръхпротони, на кристали, адронната терапия и сноповете, с които могат да се облъчват пациентите с рак.

Според доц. Генчев най-ценното по време на експеримента е обучението на човешкия ресурс. За изминалите 20 години в експеримента в ЦЕРН са участвали повече от 40 български учени, около 40 студенти, които са направили дипломни работи, 10 от тях са с докторски дисертации и в момента работят в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ към БАН.

По време на лекцията бяха представени доц. Михаил Стоилов, д-р Александър Александров, Мирчо Родозов-докторант, които участват в работата по проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 олимпия

    0 0 Отговор
    да живей науката!!!
  • 2 330i

    0 0 Отговор
    японците пак наготово 6те се нау4ат

    Коментиран от #3

  • 3 мухаха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "330i":

    @2 И дано да върнат услугата на европейците като ги научат как се правят надеждни автомобили.