Last news in Fakti

6 Март, 2020 11:29 28 782 18

15 непознати бутона в колата

  • бутон-
  • копче-
  • клавиш

Масовото навлизане на таблетите в съвременните автомобили обезсмисля многобройните копчета по арматурното табло. Производителите обаче все още не са готови да се откажат напълно от физическите бутони не само заради по-ергономичното и интуитивно управление, а и заради специфични функции, които някои марки предлагат. Руското сп. "За Рульом" събира селекция от 15 копчета, чието предназначение рядко знаят дори собствениците.

15 непознати бутона в колата

1. До скоростния лост на автоматичната трансмисия в третото поколение на Toyota RAV4 се намира бутон без никакви обозначения. Това копче блокира селектора (Shift Lock) и позволява преместването му неутрална позиция при изключен двигател. Активирането на функцията изисква две ръце - с едната се натиска бутонът, а с другата се мести лостът. В други автомобили Shift Lock може да бъде скрит под тапа.

15 непознати бутона в колата

2. Ако се съди по пиктограмата, това копче в някои по-стари модели на Toyota отговаря за промени в настройките на озвучителната система. Това действително е така - режимът "Купон" преразпределя звука към задните говорители и усилва ниските честоти, за да може при отваряне на багажника музиката да се чува по-силно на открито.

15 непознати бутона в колата

3. Пиктограмата подсказва за подобно предназначение и на този бутон в Nissan Note e12. В действителност обаче той включва и изключва системата за кръгов обзор с откриване на движещи се обекти Around View Monitor.

15 непознати бутона в колата

4. Този символ се среща не само в Toyota Tacoma от 2016, а и в други автомобили. Бутонът включва и изключва панела за индукционно зареждане на мобилен телефон в нишата пред скоростния лост.

15 непознати бутона в колата

5. Собствениците на Subaru познават добре копчето Party Cat. С него към всяка радиостанция може да се добави жанрова категория, като по този начин се програмира възпроизвеждането на музика от определени стилове. При натискането на бутона радиоприемникът търси станция от предпочитания жанр.

15 непознати бутона в колата

6. Това копче също е от Toyota Tacoma, но модел 2020 г. Както подсказва пиктограмата, то управлява работата на системата за задвижване на четирите колела. MTS означава Multi-Terrain Select, а активирането на функцията позволява избор на режим на движение в зависимост от настилката - чакъл, по-едри камъни, кал, пясък, сняг и т.н. Бутонът Crawl вдясно от кръглия селектор пък активира "пълзящ" режим - равномерно движение по пресечен терен без натискане на газта.

15 непознати бутона в колата

7. Копчето BC е от арсенала на BMW. С негова помощ могат да се превключват режимите на бордовия компютър - последователно или в програмиран от собственика ред.

15 непознати бутона в колата

8. Това мистериозно копче е хрумнало на инженерите на блаженопочившия Saab за случаите, в които собственикът иска да добави превключвател за някоя допълнителна екстра - например популярните в Скандинавия фарове против мъгла, сняг и т.н.

15 непознати бутона в колата

9. В Тролхетан винаги са си падали по екстравагантни решения като контактния ключ на централния тунел. Функцията Night Panel се появи първо в Saab 900, а след това шведите продължиха да я предлагат в 9-3 и 9-5. При натискането на копчето всички прибори на арматурното табло с изключение на скоростомера изгасват, а яркостта на осветлението на климатика и озвучителната система намалява. Така зрението се уморява много по-малко на дълъг път нощем.

15 непознати бутона в колата

10. В "поршетата" не липсват бутони. В Cayman, например, има отделни копчета за регулиране на твърдостта на амортисьорите, управление на антикрилото и т.н. Бутонът с ауспухните накрайници служи за активиране на "състезателния" режим на изпускателната система, при който се отварят клапите за шофиране в "цивилни" условия. Изгорелите газове излизат много по-бързо, а звукът от двигателя става доста по-шумен и басов.

15 непознати бутона в колата

11. Копче с този символ може да се види в съвременните модели на Nissan и Infiniti. То активира системата за автономно управление ProPILOT, която работи при движение със скорост от 30 до 100 км/ч.

15 непознати бутона в колата

12. Такава пиктограма се среща в моделите на Lexus - в случая LX570. Макар да не става ясно веднага, тя изобразява функцията за "приклякане" на автомобилите с пневматично окачване при изключване на двигателя, за да се улесни слизането и качването.

15 непознати бутона в колата

13. Бутон със звезда може да се види в съвременните модели на Kia. Той може да бъде програмиран за бързо включване и изключване на някоя функция на мултимедията.

15 непознати бутона в колата

14. Копчето с черно-бяло човече управлява функцията "изпращане до вкъщи", която гаси фаровете по-късно, за да може собственикът да се прибере у дома под светлината им. Тези бутони се срещат най-вече в японските автомобили като този Nissan Leaf.

15 непознати бутона в колата

15. Предназначението на това копче е въпрос с повишена трудност, тъй като снимката е от доста рядък модел. Служи за изпразване на водния резервоар на водородната Toyota Mirai. В него се събира остатъчният продукт от работата на горивните клетки. Водата е толкова чиста, че може да се пие, но все пак японските инженери са преценили, че трябва да има някакъв контрол върху изхвърлянето ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 x o

    60 19 Отговор
    А нещо за копчетата на москвича и Лада 2107?
    Много от тях не правеха нищо и още се чудя за какво са.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 швейк

    28 25 Отговор

    До коментар #1 от "x o":

    те просто не са правели това, за което са били сложени. неправенето на нищо е обичайно следствие от руската инженерна дейност и монтаж
  • 3 Волгин

    24 3 Отговор
    Отивам, да купувам новата Волга, дето е на 1500км и 32 години. Там какви копчета ме чакат.
  • 4 А помниш ли:

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "x o":

    Малкото педалче на москвичите дето пуска дългите светлини и после тръгва една огромна синя лампа на таблото,дето вади очите на шофьора и на возещите се.Баща ми я беше закрил с някво плътно тиксо.
  • 5 Бачо Киро

    37 0 Отговор
    Какъв парти кат бе, PTY/CAT = Program Type / Category... Стига сте дрънкали глупости на хората, за да стават смешни като ги повтарят като вас.
  • 6 ЛЕНИН

    5 9 Отговор
    на предното стъкло в двата ъгъла горе има едно като микрофонче за какво е не знам

    Коментиран от #9, #11, #18

  • 7 Напишете кода от картинката

    11 14 Отговор
    Предимно японски кошници..

    Коментиран от #15

  • 8 Незнайко

    28 2 Отговор
    Как изглежда копчето за превключване на друг сайт?
  • 9 Мисля си че знам

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЕНИН":

    Обемни датчици, задействат аларма при движение вътре, ако автомобилът е заключен.
  • 10 Чичак

    16 1 Отговор
    Искам да чукам Венелина Маринова

    Коментиран от #17

  • 11 спец

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЕНИН":

    Микрофон за вградено хенд фри.
  • 12 Платени от потребителите

    10 1 Отговор
    идиотизми, под формата на "екстри" с които ще чешете Егото си , ще доказвате на съседите и роднините колко сте преуспели в живота, но няма да плзвате .... и занесете на където всички отиват
  • 13 Вуте

    4 1 Отговор
    Кино , Опера , Театър - Всичкото е вятър , цялата култура се върти около ........ Копчетата !
  • 14 Qwerty999

    8 0 Отговор
    Това с нощното табло от Сааб го имах и на моя Ситроен Ц5 2009. Даже съм го ползвал при нощно каране. Само на волана имаше 16 бутона, но понеже централната му част не се въртеше ги намирах лесно
  • 15 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Напишете кода от картинката":

    Кошница е главата ти.
  • 16 До Ленин

    3 0 Отговор
    Датчици на алармата за движение в обема на купето. Може и при отворен прозорец на заключената кола да се включи, ако някой протегне ръка за да рови вътре.
  • 17 Любопитен

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чичак":

    Коя е Венелина?
  • 18 Онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЕНИН":

    Обемни датчици за алармата.