Last news in Fakti

26 Март, 2020 15:25 2 788 3

Компания разработва бърз тест за коронавирус

  • коронавирус-
  • bosch-
  • тест

Диференциалната диагноза ще е готова за по-малко от 2.5 часа

Компания разработва бърз тест за коронавирус - 1

Коронавирусът SARS-CoV-2 изправя здравните системи и медицинските заведения по целия свят пред огромни предизвикателства. Възможността за бързо диагностициране на вируса е безценна помощ за ограничаване на експоненциалното му разпространение в много страни. Новият, напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19 ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози. Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната компания „Решения за здравеопазването“ на Bosch (Bosch Healthcare Solutions). „Искаме бързият тест за COVID-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Разработен само за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина - от вземането на пробата от пациента до пристигането на резултата. Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време. Това означава и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно. При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата. „Времето е от решаващо значение в борбата с коронавируса. Надеждна, бърза диагностика директно на място, без губене на време - това е голямото предимство на новия ни тест – поредният пример, в основата на който е нашия девиз „Техника за живота“, твърди Денер.

Бързият тест е един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. Нещо повече, с него пробата може да се тества едновременно не само за COVID-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В. „Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение“, споделя Марк Майер, президент на „Решения за здравеопазването“ на Bosch. Новоразработеният тест ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch даде резултати с точност над 95%. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО). С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic. По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти. Vivalytic анализаторът е много удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен на него, може да извърши теста надеждно. Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните възможности за тестване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    2 2 Отговор
    Я каква стана сега. От ,,Щаба " на Муфтата вече пелтечат кога да дават за пример Израел и Германия. Как нашето величие и техните се били срешнали на неква тайна среща и какво са си говорили не знае никой .Но било взето решение повече да не се разчита на бързи тестове. Са ....кой лъже не знам. Но Муфтата започна да нарушава бавния си на изпитан на патолог тон
  • 2 Bingo

    1 0 Отговор
    Шшшт не разбра ли, че тези от BOSCH са търгаши.
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Това добре, следващата стъпка лекарство срещу този грип . ЧОВЕЦИТЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ !!! Ако след тази пандемия забранят и оръжията ще бъде ВЕЛИКО !!! Непослушните със светкавично наказание без въпроси !!!