Last news in Fakti

22 Септември, 2012 11:22 1 354 0

Фейсбук няма да разпознава лица в Европа

  • фейсбук-
  • разпознаване-
  • разпознаване-
  • facebook

Фейсбук обяви, че блокира функцията за разпознаване на лица в страните от ЕС, съобщиха световните агенции. Решение е взето след критики от държавни регулаторни органи и защитници на личните данни.

Най-голямата социална мрежа в света вече е блокирала тази функция за нови потребители. До 15 октомври ще бъде изтрита и базата данни, която софтуерът на мрежата използва за идентифициране на потребители.

Функцията, която досега бе част от пакета, който получава всеки потребител на социалната мрежа, позволяваше на всеки да маркира на снимки свои познати, като софтуерът автоматично изписва името въз основа на натрупаната в базата данни информация.

Директорът на Фейсбук за Европа Ричард Алън заяви, че след известни промени функцията може да бъде възстановена в бъдеще: "Все още сме убедени, че можем да предлагаме законно в Европа функцията за разпознаване на лица".

Според германската Служба за защита на личните данни и свобода на информацията обаче софтуерът за разпознаване на лица се използва от Фейсбук незаконно, тъй като позволява на компанията да натрупа огромна биометрична база данни, с която би могло да се злоупотребява.

Решението на Фейсбук да блокира функцията обаче не засяга потребители извън Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА