Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 10:48 4 907 6

Най-популярните цветове на колите постепенно отстъпват позиции

  • автомобили-
  • бои-
  • цветове

Тенденцията е за бавна промяна от неутралните цветове към синьо и зелено

Най-популярните цветове на колите постепенно отстъпват позиции - 1

Според най-големия доставчик на бои и автомобилни покрития в света PPG Industries, световната цветова гама на новите автомобили изглежда доста скучна. През 2018 година 39 процента от всички автомобили в света са били боядисани в бяло, а през 2019-а броят им е намалял леко - с един процент. Другите основни цветове, които предпочитат купувачите са черно и сиво.

Въпреки бавната промяна в тенденциите, експертите прогнозират, че през следващите години по пътищата ще се появят повече цветни автомобили. "Потребителите сега са по-склонни да избират консервативни цветове като бяло, черно и сиво, но зеленото преди беше изключително популярно.

От 1999 година насам шофьорите предпочитат неутрални опции, но зеленото бавно се завръща", казва Джейн Харингтън, топ мениджър в PPG. В допълнение към зеленото, разпространението на синьото също нараства. В Европа сини коли са предпочели 11% от хората, купили нови коли през 2019-а, като увеличението е с 3% спрямо година по-рано.

Според експертите модата на неутралните цветове (сиво, черно и бяло) е свързана с тяхната практичност и гъвкавост. Такива автомобили се продават по-лесно, по-малко видими са замърсяванията и драскотините по тях, а ако панелите на каросерията са повредени, е по-лесно да се намерят други за подмяна, които са предварително боядисани. Тенденцията обаче е за бавна промяна в избора на цвят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    9 8 Отговор
    Цветовете като: физика - белите лете се нагряват по-слабо от черните, политика - червени преди 89-та само соц. марки ( ферари е изключение) , а представителните винаги и на всички са черни ( другото е изключение или символ) ! Още навремето Форд има култува реплика : " Може да си поръчате форд(Т) в какъвто цвят искате, стига да е черен." !

    Коментиран от #2

  • 2 куку руку ку

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Бялата боя е най-евтината, затова и всички служебни, работни автомобили са бели.
  • 3 Любим цвят

    1 2 Отговор
    Светло бозавко на шантави петна.
  • 4 пенсионер

    8 3 Отговор
    зеленото е изключително подходящо за кърските любовчии. шмугваш се у храсталака и работиш безпроблемно !
  • 5 сектант

    3 3 Отговор
    следващият ми електромобил ще бъде в бимбяно розов цвят

    Коментиран от #6

  • 6 селски БЕК

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "сектант":

    Е па тоа - ти кога взе книжка бе шестокласник