9 Ноември, 2020 11:13 2 359 2

Американците гласуваха за повече права на малките сервизи

  • телематика-
  • избори-
  • закон

Жителите на американския щат Масачузетс одобриха поправки в Закона за правото на ремонт, с които производителите на автомобили се задължават да предоставят на собствениците и независимите сервизи достъп до същата диагностична информация, използвана в момента само от официалните представителства, съобщава MassLive. Вотът се смята за ключова стъпка към премахване на монопола на официалните дилъри върху поправката на коли.

Законът за правото на ремонт действа от 2012 г., когато е приет от жителите на Масачузетс с огромно мнозинство. От тогава насам обаче автомобилите са станали много по-сложни и вече представляват истински компютри на колела.

След приемането на новите поправки производителите вече ще трябва да споделят всички данни от телематиката на колата - данни, които се събират по време на движение и обхващат буквално цялата информация за превозното средство от пробега, количеството гориво в резервоара и оборотите на двигателя до GPS- координатите, съобщенията за грешки и т.н.

Телематичните данни се събират от производителите и повечето от тях ги смятат за тяхна собственост. 75% от жителите на Масачузетс обаче са сметнали това за ограничаване на правата на независимите сервизи и са гласували за приемането на поправките, които влизат в сила от 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    5 4 Отговор
    Ама от коя държава са тоя американци?От Панама ли са,от Канада или от Белиз?
  • 2 Петър

    6 2 Отговор
    Колеги,моля ви като пишете нещо за САЩ да си го пишете САЩ,а не америка.