Last news in Fakti

15 Април, 2021 17:38 8 171 22

Google Earth предлага пътуване в миналото

  • google-
  • earth-
  • пътуване в миналото-
  • google maps

Нова опция в платформата може да ни върне до 37 години назад

Google Earth предлага пътуване в миналото - 1

Google представи нова функция в своята платформа Earth, която позволява да се върнем назад във времето и да видим как са изглеждали определени райони преди няколко десетилетия. Най-старите кадри са от преди 37 години и са достъпни при отваряне на платформата от всеки браузър, независимо от устройството което използвате.

Новата функция позволява виртуална разходка в 2D или 3D вариант през различните години, като това дава ясна представа за това как са се променили дадени региони, как е повлияло застрояването, човешката намеса или определени климатични фактори.

За сравнение може да разгледате как са изглеждали Обединените арабски емирства преди години и да проследите тяхното застрояване или пък да проследите изсичането на горите по в определени райони. Снимките са събрани благодарение на различни сателити, а от Google искат да обърнат повече внимание на това как се отразяват различните фактори върху Земята. Може да изпробвате функцията ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чудно

    23 16 Отговор
    Може ли да се върнем в 1941-ва, когато беше най-хубавото време в Европа.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    26 17 Отговор

    До коментар #2 от "Чудно":

    През 1941 България прави фатална грешка, да заеме страната на Германия във ВСВ. Следва загуба на войната, изплащане на репарации към победителите, загуби на ключови територии и излаз на Бяло море, загуби на ресурси, добиви, продукция, трета национална катастрофа и единствен изход от затриване на държавата - комунистически режим, скрити зад СССР. Кой луд би искал това да се върне, освен да промени фаталната ни грешка, та никога повече да не заставаме срещу братска Русия?

    Коментиран от #5, #14, #15

  • 4 Случаен

    2 0 Отговор
    Това го има от ехеее. Толкова ли сте назад или?
  • 5 ихтанмет

    19 23 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Никоя държава не ние отнемала повече от това което са ни отнемали руските мизерници ! Такива предатели като тебе България ги третира като руски шпиони и ги връщаме обратно в руския обор.Добре ,че бяха САЩ и Великобритания ,че иначе в момента в Москва щеше да се говори на немски.Я виж и загубилата Германия къде е сега ,и победителят русия къде е...Последна дупка на кавала са руснаците.

    Коментиран от #17, #18

  • 6 жигула комби

    8 0 Отговор
    Върнете се с Гугъл Ърта по Бай-Тошово време :D
  • 7 Ракия

    11 3 Отговор
    Елате в България тука сме 25год. назад :)

    Коментиран от #9

  • 8 ники

    5 1 Отговор
    Чичко гугъл знае всичко
  • 9 3435

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ракия":

    То това не е нищо.В Русия са с 100 години назад ,че и с 50 в страни от света..
  • 10 Оле майко мила

    12 0 Отговор
    Нова опция? Хаххахаха. Чудите се вече какви глупости да бълвате само и само да пълните страниците, в подкрепа на рекламните банери! Опцията я има още от 2014 година и никога не е била премахвана!
  • 11 Анонимен потребител

    2 0 Отговор
    Много интересно!
  • 12 ТехноМен

    2 1 Отговор
    Google е бъдещето деца мои
  • 13 Ми браво

    2 1 Отговор
    На мен ми беше особено полезно за да проследя как "мъдрите" руснаци еваха майката на Аралско море. Препоръчвам - не руснаците, а Гугъл Ърт
  • 14 Aмии

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    България излиза по-голяма след Втората световна, и то само защото сме на германска страна. Руските криви опорки ги знаем, а те дали знаят истината от ВСЕ ОЩЕ секретните си архиви за войната? Защо крият, как мислите?

    Коментиран от #19

  • 15 yusuf

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Излазът на Бяло море е изгубен след ПСВ, а не след 1941 г. Добре е да се четат малко повече книги!!!

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 16 Сериозно ли

    1 0 Отговор
    Това си го имаше и преди. Вижте например колко се е обезлесила страната ни на определени места за последните години.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ихтанмет":

    В Германия вече няма бели, а в Русия на 10000 руснака има един кафяв. Ето докъде стигнаха двете държави. Ако не беше Русия, ти днес нямаше да говориш на български. Ако имаше малко м0зък щеше да знаеш, на кого да благодариш за правото, отново да пишеш на родният си език.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Aмии":

    Нищо не ти е скрито. Чети история, вместо брошурите на НПО. След Я обясни, как след ВСВ излизаме по-големи, като оставаме без Беломорска Тракия, северна Добруджа и западните покрайнини?
  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "yusuf":

    Да, щеше да е добре, да беше попрочел малко повечко, преди да се и3л0жиш:

    Към края на юни 1941 г. създадената в Царство България нова Беломорска област с административен център Ксанти се разпределя на 11 околии: Тасоска, Дедеагачка, Гюмюрджинска, Ксантийска, Саръшабанска, Кавалска, Драмска, Сярска, Демирхисарска, Зиляховска и Правишка.

    За въздигането на новоосвободените земи България увеличава бюджета си от 8,46 милиарда лева през 1940 г. на 14,39 милиарда през 1942 г. (1,7 пъти) и на колосалните 27,58 милиарда през 1943 г. (3,3 пъти) при относително еднакъв курс към долара през 1941 – 44 г. С тези десетки милиарди на българския народ се преобразяват изостаналите под чуждо управление области – построяват се нови училища, болници, гари, пристанища, жп линии, граждански и промишлени обекти, отводняват се блата, прокарват се пътища, изграждат канали за напояване на Сярското поле, корабостроителници в Кавала и на о-в Тасос, благоустрояват се селищата, залесяват се голите баири оставени от чуждото управление. Единствената „военна операция“ в Беломорието след установяването на войските е възстановяването на реда и сигурността след т. нар. Драмски бунт (29 – 30 септември 1941 г.).
  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "yusuf":

    Ето и кой ни причинява загубата на Беломорска Тракия, да си го знаеш и ти, да го четат и тези, след теб:

    След преврата на 9 септември 1944 г. новата комунистическата власт не дава заповед за изтеглянето на българските войски от Беломорието цял месец, и Съветският съюз смята да включи региона в следвоенните граници на България, още повече, че районът незабавно е посетен от съветски разузнавателни части. Но Великобритания особено настоятелно, а донякъде и САЩ, които вече броят Гърция в своята сфера на влияние, заявяват на преговорите за подписване на примирие с България, че предварително условие за подписване на примирие е опразването от българските войски на Беломорска Тракия в 15-дневен срок. Несъгласни с решението комунистите са принудени да го приемат с цел да не усложняват международния климат, но и България не разполага с козове да запази територията, тъй като по силата на международното право тя трябва да притежава международен договор с какъвто германците през 1941 г. не я сдобиват, а дават територията за временно управление, от който факт се възползват западните съюзници през 1944 г. Независимо от това до 1947 г. се правят упорити опити да защитят българските интереси в областта, но те, след като на България не се признава правото на съвоюваща страна, за разлика от запазването на Южна Добруджа в българските предели, остават безуспешни заради настояванията на Великобритания, на които САЩ не се противопоставят, за присъединяване към Гърция, влязла
  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "yusuf":

    влязла вече в западния лагер. Единствената символична отстъпка на България е свободен икономически коридор до Бяло море с две корабни места на Солунското пристанище, от които тя така и не успява пълноценно да се възползва.