Last news in Fakti

31 Май, 2021 08:45 4 879 40

Най-икономичният и екологичен самолет в света (ВИДЕО)

  • eflyer 800-
  • самолет-
  • технология

eFlyer 800 е изцяло електрически самолет

През последните години нараства интересът към електрическите самолети. Това е предизвикано от желанието за намаляване на разходите и в същото време опазване на околната среда. На тези две изисквания отговаря новия бизнес джет eFlyer 800. Машината е турбовитлова с капацитет 7 пътници и един или двама пилоти. Снабден е с електрически мотори ENGINeUS, монтирани на двете крила.

Моделът eFlyer 800 ще включва нови литиево-сярни батерии, разработени от базираната във Великобритания Oxis Energy. Производителят Bye Aerospace цели презареждането на батерии да бъде сведено до 20-30 минути. Първите батерии от това поколение разполагат със специфичната енергия от 450 Wh/kg и енергийна плътност от 550 Wh/L. eFlyer 800 ще може да лети без презареждане 926 километра и ще развива скорост от 1036 метра в минута. Максималната височина, която ще може да развива, ще е 10 668 метра. Каросерийната скорост е 592 км/ч. Максималният полезен товар на новата машина ще е 700 кг.

Изчисленията на производителя сочат, че разходите на машината ще са с 80% по-малко спрямо традиционните двойни турбовитлови двигатели. Също така eFlyer 800 няма да произвежда директни емисии на въглероден диоксид. Ще е и значително по-тих от традиционните неелектрически самолети.

Цената на новият самолет ще бъде малко над 6 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие четете ли

    33 0 Отговор
    какво преписвате ?".....щe рaзвивa cкoрocт oт 1036 мeтрa в минутa. Мaкcимaлнaтa виcoчинa, кoятo щe мoжe дa рaзвивa, щe e 10 668 мeтрa. Кaрoceрийнaтa cкoрocт e 592 км/ч. Мaкcимaлният пoлeзeн тoвaр нa нoвaтa мaшинa щe e 700 кг....."

    Коментиран от #22

  • 2 русенец

    31 3 Отговор
    Последно? Турбовитлова ли е или с електрически двигатели?:)))) Ще подскажа, електрическият двигател също може да задвижва перка или пропелер както му се вика още.:)))

    Коментиран от #20

  • 3 русенец

    21 16 Отговор
    Не прочетох цялата статия, ама 1000 метра в секунда си е почти три пъти скоростта на звука. Бе то това си е електрическа ракета, бе мисирки.:)))
  • 4 А бе, Миленче

    25 2 Отговор
    Най-икономичният и екологичен самолет в света е на баба ти 'фърчилото.
  • 5 BigBulgarianBoss

    41 2 Отговор
    ще развива скорост от 1036 метра в минута - демек 1 километър в минута, сиреч 60 км в час??? Тва ще пълзи ли във въздуха??

    Коментиран от #25

  • 6 joro

    12 2 Отговор
    Как така хем електрически хем турбовитлов? А тази батерия само на ток може само да рулира по пистата.

    Коментиран от #12

  • 7 Милена Богданова, грешно превежда?

    16 0 Отговор
    Самолет не развива макс височина, това Развива се използва за скорост!!! ТУКА СЕ ПОЛЗВА КМ/ЧАС МЯРКА ЗА СКОРОСТ, ПРЕВЕЖДАЛА СИ ЕДНО КЪМ ЕДНО, МАТЕРИАЛА Е ПИСАН ЗА ДРУГИ ДЪРЖАВИ!!! ИМА ТЕРМИН "ТАВАН НА ПОЛЕТ".!!!!!

    Коментиран от #33

  • 8 Jrj

    6 6 Отговор
    За тия пари нашенци ще си го купуват ,като топъл хляб.Полети София-Варна,София-Бургас толкова ще бъдат натоварени ,че ще трябват въздушни магистрали?Ех,Бойко можеше да станеш пионер в тая област?!
  • 9 Тъп Ватник

    10 7 Отговор
    Абе критиците!!! вие кога сте видели нормална и коректна статия във ФАТКИ БГ ?? само русоробски и антибългарски списвачи и преписвачи има тук.
  • 10 цербер

    7 0 Отговор
    Максималната височина, на която ще може да СЕ ИЗДИГНЕ, ще е 10 668 метра. А НЕ ДА РАЗВИВА. РАЗВИВА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ.
  • 11 Табаков

    0 2 Отговор
    "Цената на новият самолет ще бъде малко над 6 млн. USD." За тия 6 милиона можеш да си купиш цял влак. За да си го дърпаш ей така,по релсите и да си се фукаш пред другите,които си имат автобус и каравана.
  • 12 Чичо

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "joro":

    Ще рулира, щото ма 10 хил четра ще му измръзне батерията индано да има керосин наоколо
  • 13 Българин

    1 2 Отговор
    Предлагам бартер за самолета стещу фуражомелка, резачка за дърва + 3 литра бвнзин, 100 мл масло за бензин и 1 литър масло за верига и заплащане до 500 лв. :D
  • 14 Хахаха

    6 0 Отговор
    1036 метра в минута. Много бърз, цели 62.16 километра в час !!!
  • 15 До коментар 3

    4 0 Отговор
    1000 метра в минута бе не в секунда...
  • 16 Искали са да напишат

    4 0 Отговор
    Развива скорост От 0 до 60 км за 1 минута!
  • 17 Сметкаджия

    1 0 Отговор
    Демек за да излети ще трябва писта по дълга от 3000 метра!
  • 18 Да се молят

    0 2 Отговор
    пътниците да не ги пренасочат към друго летище ако има някакви проблеми.Че току виж свършил тока.

    Коментиран от #30

  • 19 Ivan S

    5 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Каросерийната скорост е 592 км/ч"??? По-умните знаят че се казва крайсерска. Ама как да го вържеш с " Публикувано във факти.бг: скорост от 1036 метра в минута" Кажи честно г-жо Богданова, като си редактор в отдел Бизнес и Имоти, защо се мъчиш с Технологийте? И себе си, и читателите? Само заради ентусиазма ти давам 3 звезди.

    Коментиран от #38

  • 20 куку руку ку

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Турбовитлов двигател се нарича двигател с две перки, разположени една зад друга, които се въртят в противоположна посока. Така се увеличава драстично тягата, в сравнение спрямо двигател с един пропелер.
    А не че двигателят е с турбо.

    Коментиран от #37

  • 21 Бг_язовец

    6 0 Отговор
    Ве бях чувал за каросерийрна скорост. Това какво е, само скорост на каросерията ли? 😄
  • 22 куку руку ку

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вие четете ли":

    От дека да вдене, че 1036 метра в минута е 62 км/час и че най-икономичната скорост се казва крейсерска...
    Ама явно този самолет лети с 62 км/час, а карусерията му с 592 км/час...
  • 23 Гошо

    7 0 Отговор
    Егати неграмотно написаната статия!
  • 24 незнайко

    1 2 Отговор
    Интересно как електрически самолет може да бъде ТУРБОВИТЛОВ !!! Той си е обикновен ВИТЛОВ (с пропелери - перки ) самолет .
  • 25 Hellish

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Това му е скоростта на изкачване. 1036 метра в минута, демек след 5 минути е на 5200 метра горе долу, просто този който е превеждал не се интересува от самолети и не са му ясни дадените характеристики. Иначе е написано, ще лети с около 600км/ч демек горе долу колкото един витлов изтребител от втората световна..
    Абе чудно звучи, жалко, че съм беден и не мога да си го позволя.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Пълни

    1 1 Отговор
    глупости !
  • 27 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Hellish":

    Плюс това 930 км обхват значи София - Будапеща и даже Виена !! За Белград , Букурещ ,Загреб , Братислава , Истанбул и Атина е даже отиване и връщане за някои ! За Бургас и Варна ще е идеален , само проблема е , че заплатата на пилота ще е повече от парите за "гориво" , хах !! Ще трябва да го направят автономен , тъкмо местата за пътници ще се увеличат с 2 !
  • 28 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Hellish":

    Оттам нататък с един час престой във Виена можеш да стигнеш до Берлин , Париж , Рим , Брюксел , Амстердам и Барселона ! Изобщо цяла Европа ти е на 3-4 часа път с едно спиране за презареждане на цената на кафе със штрудел в по-луксозно виенско кафене !

    Коментиран от #32

  • 29 танкист

    0 1 Отговор
    Е ,и дори да има керосин,като няма двигатели с вътрешно горене,за къф дедоф му е тоя керосин. Както си рулира може и да се приземи по корем и да си счупи витлата.
  • 30 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да се молят":

    Случайно ако не си чувал сегашните самолети им е забранено да кацат със повече от 10% от горивото в резервоара !! Така че ако имат повече трябва да го изхвърлят във въздуха , което и правят , но обикновено им е заредено колкото да стигнат до дестинацията и въпросните 10% резерв !! Не виждам голяма разлика със батерията , освен очевидния ГОЛЯМ ПЛЮС , че няма да ръси ИСТИНСКА ОТРОВА километри наред във въздуха !!
  • 31 Гост

    1 1 Отговор
    Да не влиза в буря, че електромагнитните импулси ще му спрат моторите.
  • 32 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Стига си хвалил колко далече се стигало със самолет с перка. Такива не се ползват от авиокомпаниите от 100 години. В ерата на реактивните мотори скоростите са 10 пъти по-бързи а полетите 10 пъти по-далечни.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 яко ни лъжат

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Милена Богданова, грешно превежда?":

    ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТДАВНА Е ДОКАЗАНО ЧЕ Е ПО БЪРЗО ДА ПРИСТИГНЕШ В ПАРИЖ С ВИСОКОСКОРОСТЕН ВЛАК ОТКОЛКОТО СЪС САМОЛЕТ. И МНОГО ПРОСПЕРИРАЩИ ДЪРЖАВА ЗАЛАГАТ НА ВИСОКО СКОРОСТНИТЕ ВЛАКОВЕ.

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "яко ни лъжат":

    Именно , бъдещето е на влакове в тръба , като Хиперлууп !! За масов транспорт говорим !! Това са самолети за тежкари и за "чартъри" !! И сега има такива под наем , може дори сам да летиш , ако имаш нужната тапия ! Разликата е , че наема за този ще е 3-4 ПЪТИ по-нисък , щото и разходите му за "гориво и поддръжка" ще са толкова по-ниски , сегашните самолети от тоя клас са дори по-скъпи с петролни двигатели !
  • 35 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Който иска да пътува бързо и безопасно ще пътува с влаковете в тръба , както писах в другия коментар , там скоростите скоро ще са двойни и тройни на реактивните при несравнимо по-ниски разходи и по-голяма сигурност !! Тук говорим за частни полети на малки групи хора , които не са тръгнали на работа най-вероятно , а и да са могат да идат почти навсякъде , щото това може да кацне и излети от всяко що годе право шосе за по-малко от 300 метра !! И това на цената на сегашен умрял дизел на 100 км !!
  • 36 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Мъск още преди 4 години беше казал , че са изчислили , че при батерии с капацитет 400 вт на кг обсег от 900-1000 км ще е напълно редовен ! Тези както виждаш са повече , а тепърва ще се подобряват !! Като вземеш предвид , че такъв реактивен джет за 1000 км само горивото му тежи към 1,5 - 2 , няма да се промени много общото тегло !! Само дето ще забравят кога са ремонтирали двигателите последно , а разхода на 100 км ще стане като на икономична малолитражка !!

    Коментиран от #40

  • 37 Четете

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "куку руку ку":

    Това разби ра се не е вярно. Турбовитлов е: Газотурбинен двигател, който задвижва перка, независимо дали е единична или вдойна (кооксилнна).
  • 38 ФАКТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ivan S":

    Иване ,технологиите......
  • 39 иванчо

    1 0 Отговор
    "cкoрocт oт 1036 мeтрa в минутa" = скорост от 60 км в час - ?!?
  • 40 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Хората още преди 70 години доказаха, че реактивните самолети са 5 пъти по-бързи от самолетите с перка.