Last news in Fakti

13 Септември, 2021 10:11 4 710

Какъв размер хладилник е подходящ за Вашия дом

Изберете големината на фризера според Вашия личен начин на пазаруване

Какъв размер хладилник е подходящ за Вашия дом - 1
Снимка: Shutterstock

Макар че има стандарти при размера на хладилниците, различните видове все пак са доста и може да се окаже трудно да подберете подходящия за Вас. Все пак би било проблем, ако се окаже, че страхотният уред, който току-що сте си купили, не може да влезе през входната врата, камо ли да стигне до кухнята. Как да изберете хладилник, който не е прекалено малък за Вашето семейството и в същото време се побира перфектно в кухнята Ви, прочетете тук.

Колко голям хладилник Ви е нужен

Размерът на хладилника зависи на първо място от броя на хората, които живеят в дома. Най-общото правило е, че за един човек са нужни около 100 л място за съхранение на храна. Така че проверете предварително колко литра е обемът на хладилника, който сте харесали, за да сте сигурни, че няма да купите по-малък или по-голям уред, отколкото Ви е нужен.

Това правило важи само за хладилната част на уреда. А как стоят нещата при камерата?

Колко голяма да е фризерната част

Изберете големината на фризера според Вашия личен начин на пазаруване и според това как съхранявате храната. Помислете дали във фризера си ще държите само кутия сладолед и форма за лед, или предпочитате да заредите месо, зеленчуци и други хранителни продукти за дълго време.

Ако имате зеленчукова градина или отглеждате животни, големият фризер е задължителен. Той ще Ви помогне да съхранявате по-дълго време продуктите, които сами произвеждате. Ако се наложи, вземете дори отделен фризер, който да Ви осигури повече пространство.

Измерете кухнята

Втората стъпка, която трябва да предприемете, е да измерите мястото в кухнята, на което смятате да разположите хладилника. Първо определете ширината, като мерите от плота, а не от шкафовете. Ако хладилникът Ви ще бъде до стена, между нея и уреда трябва да има минимум 5-6 см свободно разстояние, за да можете спокойно да отваряте вратата докрай.

Второто измерване е на дълбочината. Макар че кухненските шкафове и хладилниците обикновено са със стандартни размери, все пак проверете дали всичко ще пасне точно.

Измерването на височината е необходимо, само ако над хладилника има шкафове. Имайте предвид, че при нивелирането може да се наложи да повдигнете хладилника с още 1-2 см, така че добавете и тях в сметките.

И накрая, но не на последно място по значение, хладилниците имат нужда от място за вентилация, за да работят по-добре и по-икономично. Задължително оставете по най-малко 1-2 см свободно пространство от всичките му страни.

Измерете вратите на помещението

За да сте сигурни, че новият хладилник ще влезе без проблем в дома Ви, не пропускайте да измерите ширината и височината на вратите и разстоянието между мебелите по пътя му към кухнята.