12 Октомври, 2020 20:36 17 337 47

Мартин Димитров: Парите ще се движат след джипа (ВИДЕО)

  • мартин димитров-
  • аец белене-
  • турски поток-
  • заем

СДС за първи път са от грешната страна от историческото развитие на България, смята бившият председател на партията

Мартин Димитров: Парите ще се движат след джипа (ВИДЕО) - 1

Даден е ход на делото (за АЕЦ "Белене" - бел. ред.). Виждам, че отсрещната страна се е разбързала, досега протакаха. Това дело е достатъчно основание за спиране на проекта. В световната икономическа картина място за проекти като АЕЦ "Белене" няма, никой няма да даде 10 млрд. евро за проект, чиято печалба не е доказана. Мисля, че през цялото време тези хора са знаели, че няма да го построят, но са знаели, че ще харчат през цялото време, ето вече 20 години харчат. В момента ние не знаем колко харчат, не знаем има ли финансов консултант, самото консервиране на площадката също струва пари. Подозрението ми е, че вече всички знаят, че "Белене" е невъзможен за построяване. Това заяви в студиото на ФАКТИ икономистът и бивш депутат Мартин Димитров, който минути преди участието бе в съда по случая.

"Нямаме нужда от "Турски поток". Това е една стратегическа фундаментална грешка, да не кажа глупост. Газът, който идва през "Турски поток" е руски. Т.е. това е частният проблем на Русия, която иска да заобиколи Украйна. Защо България плаща Русия да си решава проблемите? Ние имаме изградени тръби, те минават през Украйна, пътят оттам е по-евтин, а ти да дадеш 3,3 млрд. лева за същия газ, за същите тръби от същия доставчик, това е една голяма глупост. Проблемът е, че ние тези пари ги нямаме, взимаме ги като кредит, не знаем кои са кредитодателите, но има следната опасност, за която аз предупреждавам: ако тези кредити не се обслужват коректно, има опасност кредиторите да поискат собственост върху българската тръбопреносна мрежа, тъй като тази отсечка се представя, като част от нея. Сегашното правителство ни вкарва в огромна опасност някой да поиска да притежава, да прехвърли, да получи собствеността върху вътрешната ни тръбопреносна мрежа.

Междувременно Турция драстично намали вноса на руски газ по една много проста причина: алтернативният газ е по-изгоден и за разлика от България – Турция не плаща нищо по цялата работа. А ние платихме част от сметката на Русия, за да си решава тя личните проблеми", каза той.

"Има основания за европейски и американски санкции по много въпроси. Първо има европейски правила, които от тарикатлък българските власти се опитват да избегнат. Европа казва, че щом е международна тръба, трябва 50% от нея да е свободна за конкуренция, за да може цената за потребителите да е благоприятна. Българските власти казват, че не е международна тръба, ще я кръстим "Балкански поток" и я представят като част от вътрешната тръбопреносна мрежа. Възможно е ЕК да каже, че тръбата все пак е международна и да се приложи правилото за 50% свободен капацитет, което е форма на европейски санкции. Според американците, с проекта "Турски поток" не се постига идеята за диверсификация и за конкуренция и също са склонни да наложат санкции. Трети въпрос е кой строи "Турски поток". Вижда се, че хилядите български работници, които трябваше да бъдат наети, не са там", каза бившият депутат.

"Идващата зима е много рискова за България, защото досега видяхме само първата част от кризата, наближава следващата част. За да се справи с нея, правителството трябва да е стабилно. Сегашната власт е много разколебана и объркана и се занимава само с популистки мерки. Брани се да оцелее и е зарязала важните неща. Опасявам се, че в тази ситуация ще се влоши икономическата криза. Те не дадоха отчет за нищо. Популистки ще раздават пари от джипа. Парите ще се движат след джипа. Трябваше да се наблегне на даването на много на брой малки заеми на фирмите, за да оцелеят. Вместо да се съсредоточат към десетки, стотици хиляди малки заеми, те взеха да дават големи кредити на компании, които не могат да бъдат обосновани", каза той.

"В момента, засега, икономиката и бюджетът не са в критично състояние, хората трябва да са спокойни, че на този етап няма опасност за пенсиите. Когато обаче имаш едно популистко настроено правителство, те много бързо могат да развалят картината. В името на това да останат на власт, са готови на всичко. Социалното недоволство ще нарасне изведнъж. Това може изведнъж да постави финансовата система пред изпитание, защото парите изчезват", коментира Димитров.

"Ние сме страната с най-много бензиностанции на глава от населението. Първите 50 млн. лева са вече планирани. Това е много опасно, защото има области, в които могат да бъдат похарчени неограничено количество средства, има и опасност и от неконтролируемо харчене на пари. Много е важно да намерим граждански механизми да ги контролираме тези хора", смята той.

"За мен дългият престой в чакалнята на Еврозоната е добър вариант за България. В рамките на този период ще има един външен натиск за реформи, който е необходим. Самата Еврозона има проблеми с натрупани дългове. По-дългият престой на изчакване хем ще ни позволи да участваме в процесите на взимане на решения, хем Еврозоната да си реши проблемите. Това ще ни предпази от взимането на крайно популистки и опасни решения като отмяна на Валутния борд.

"За съжаление, СДС за първи път са от грешната страна от историческото развитие на България. СДС винаги е била с протеста, с хората, които искат промяна, с тези, които се борят за демокрация – това е било мястото на СДС. Сега за първи път са от грешната страна – заедно със статуквото, което подкрепя "Белене", Руско-Турски поток, статукво, което ни отклонява от европейския път, но това аз го видях още като развалиха "Синята коалиция". Те са същите хора. Като видях мотивите им ми стана ясно, че те искат да бъдат с властта и друго не ги интересува", завърши Димитров.

Целия разговор с Мартин Димитров гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    84 5 Отговор
    СДС умре,Але,Але!

    Коментиран от #20

  • 2 Мартинчо

    53 6 Отговор
    остави лигавника, битка е човече,другото е пера слък
  • 3 Последния Софиянец

    19 8 Отговор
    Не е, алееее алииие
  • 4 РЪМПЕЗИ

    87 9 Отговор
    ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЖУРНАЛИСТИТЕ..НАМЕРИХТЕ ЛИ БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА...ЕМИ КАКВО ЧАКАТЕ...ВЪОБЩЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС...

    Коментиран от #5, #24

  • 5 Мартинчо

    37 6 Отговор

    До коментар #4 от "РЪМПЕЗИ":

    Разкажи повече
  • 6 Кажи Мартине

    55 12 Отговор
    Защо в България, вече в ЕС,
    изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски???
    В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!!

    По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 7 Палпатин

    46 9 Отговор
    Парите,баце ,се движат като торнадо(засмукани от където има) и се изсипват в жипката.Нека му е зле на Баце Борисов.
  • 8 Бончо- лудия

    62 8 Отговор
    Такива Шарлатани , като тебе 30 години унищожиха България , на последно място по всичко
  • 9 Сдс

    51 9 Отговор
    Самият факт че липсват каквито и да било коментари ясно говори че народа е затъпял необратимо.... Имаше десетки коментари относно маджо и погребението на Гоцев... Занимаваме се с глупост а сме заминаваме на кино... Наздраве.. Тъпоъгълници.. И пак гласувайте за тиквенсбургите

    Коментиран от #10

  • 10 Все тая

    21 10 Отговор

    До коментар #9 от "Сдс":

    За който и да гласуваш-все тая!
    Защо в България, вече в ЕС,
    изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски???
    В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!!

    По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...

    Коментиран от #13, #40

  • 11 jorj

    13 4 Отговор
    много скъсъни презервативи
  • 12 Въпрос

    19 26 Отговор
    За първи път Факти не пише за протеста, явно вече е мъртъв...
  • 13 Факт

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Все тая":

    лъжеш!

    Коментиран от #31

  • 14 Анализаторр

    24 1 Отговор
    Когато трябва да се строи нещо незвисимо дали е лошо наследство, не трябва да се спира започнатото. След това нещата се плащат двойно и тройно. Когато обслужваш чужди интереси трябва да избираш правилният господар. Започнеш ли да слугуваш на двама или трима става както поговорката с двете дини под една мишница. Но да независимо от обстоятелствата парите винаги са след джипката, само народа страда понякога.

    Коментиран от #18

  • 15 Алабала

    47 4 Отговор
    Последната издънка на СДС, затрила икономиката ни. Когато имаш подписан договор - изпълняваш. Тръбите трябва да са готови до Коледа. След това следват санкции от Русия. Толкова ли са тъпи германците че не спират СП2 ? Диверс. - да, но на каква цена и кой ще си я позволи? Полша и прибалтика се отказаха от амер. газ. В Европа вече разбраха, че АЕЦ няма алтернатива и отново започват да строят атомни мощности. С една дума СДС започна ликвидацията на икономиката и сега чрез този "икономист" дава ннасоки за пълната и ликвидация.
  • 16 Дядо Гъдю

    36 4 Отговор
    На кое НПО е хрантутник този?
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 7 Отговор
    хайде стига вече времето ви изтече мутри сте такива мутри сбогом оставка

    Коментиран от #27

  • 18 Не понякога

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Анализаторр":

    А винаги страда народа!

    Коментиран от #26

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 9 Отговор
    БОЙКО почти ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ те мрази безплатно и в червята
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    господине та сдс ИВАН КОСТОВ герб съсипаха БЪЛГАРИЯ И ЛЪЖИТЕ С 800НТЕ ДНИ НА цар симеон мафия мутпри
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 7 Отговор
    ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА обиди и продължава да обижда Х БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 22 Алеее алее але

    25 4 Отговор
    Още едно миризливо гум.о изплува на повърхноста але але але много мирише тая евродупетатска предизборна помия
  • 23 бре бре

    28 3 Отговор
    забравени муцуни изплуват от небитието и дават дълбокомислени изявления едва ли не от първа инстанция - много разбират и критикуват, а като бяха на върха, нищо не направиха и бързо ги забравиха
  • 24 ХА ХА

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "РЪМПЕЗИ":

    едно си баба знае, едно си и бае - като не можете да измислите нещо ново и смислено, вадите старите "новини" да ги предъвквате отново и отново
  • 25 Малтинчо

    14 20 Отговор
    ...май никога няма да порасне! Все ще си остане недораслек! Това Правителство било "разколебано", но виждаш ли следващото ,щяло да цъфне и да върже ...заедно с Чалгаря, Неподправената крушовишка селяния, и дългия носа на Ристю! И Фатмакът-Фигурант ще размахва юмрук и ще ги напътства със дрона! Евала Малтинчо, съвсем заби у лево!
  • 26 о да

    12 9 Отговор

    До коментар #18 от "Не понякога":

    много страда - само му вижте колите , жилищата, пътувания на къде ли не - и ще разберете колко сграда горкия народ
  • 27 хе хе

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    стана вече досаден до немай къде - измисли нещо ново и интересно или се скрий, омръзна на всички с папагалската си ъщност

    Коментиран от #35

  • 28 Мартинчо,

    9 5 Отговор
    Коя религия изповядваш? Понеже ги разбираш нещата.
  • 29 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Ако парите ще се движат след джипа, готов съм и аз да вървя след него.
  • 30 Атомната енергия

    18 5 Отговор
    Е най-екологично чистата енергия.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЛЪЖЕШ

    12 6 Отговор

    До коментар #30 от "Атомната енергия":

    А радиоактивните отпадъци???
    НАЙ-ЕКОЛОГИЧНА е СОЛАРНАТА !!!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Не четеш много

    15 3 Отговор

    До коментар #32 от "ЛЪЖЕШ":

    Соларните панели имат живот 25 г. След това не могат да се рециклират. Това е една екологична бомба. Сега се чудят какво ще ги правят. Поинтересувай се.

    Коментиран от #37, #39

  • 34 Криво седи.....

    21 3 Отговор

    До коментар #32 от "ЛЪЖЕШ":

    Със споларна енергия можеш и да си заредиш телефона, да намалиш сметките на тока, но да захранваш пром. предприятия- сори! Къде е реализиран такъв проект? Май на сън е било...

    Коментиран от #36

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "хе хе":

    ХА ХА това е форум а не у вас всеки има право на мнение БЛАГОДАРЯ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хич не четеш

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Не четеш много":

    25г.??? Ядрените отрадъци милиони години са в полуразпад!!!

    Коментиран от #44

  • 38 Marinov

    16 3 Отговор
    Тоя Господин е толкова вещ икономист колкото моята свиня е космонавт! БОЖЕ спаси България от ПИШМАН Експерти, Швестари, Ибрикчии и СИЕ !
  • 39 1234578

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Не четеш много":

    Колко години е живота на един атомен реактор?
    Радиоактивните отпадъци и след 20 000 години ще са радиоактивни и опасни.

    Соларните панели са алуминий, пластмаса, стъкло и силиций. Последните две са фактически пясък няма нищо замърсяващо.
  • 40 Абе Илийка

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Все тая":

    Нали Радев ги организира изборите, защо не ги насочи тези дУши или душИ към БСП? Как реши, че ги има? .. предай нататък Илийка
  • 41 За смешното ясно

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Смешник":

    Все пак кажи къде пром предпр се захранва със соларна ел е-я. Иначе за комплимента тенк ю.
  • 42 КРОКОДИЛА

    3 1 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ МОЖА ЛИ ДА КАЖЕШ .................
  • 43 КНСБ Димитров Казионни структура!!!

    12 0 Отговор
    Къде бяха заложени в Бюджета 30%овеличение на запратите на 28 Чиновнически организации от 09. 2020?? ОВЕЛИЧИХА заплатите Веднага,!! Ана тези, който произвеждат, Догодина, на 31 12. 2021!!!!догодина с3%?? Сега хората имат Проблеми, парите нестигат!!! Всички цени нагоре вървят, не спират. Плащаш вода 2,5лв куб и още 2,5 такси канализация, пречистване и водата е станала реално 5лв куб м в София??? Мълчи се, да има Ви К да Връща обратно пари!!!
  • 44 Ядрените отпадъци вече

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хич не четеш":

    се преработват за вторично ядрено гориво. Не четеш много.
  • 45 Мартинчооо

    4 1 Отговор
    Колко години една и съща глупост
    се мъчиш да пробуташ. Знаем на кои
    слугува. Без ядрени централи няма
    как да се развива светът. Не говори
    неща за които трябват доста знания
    Белене е нужно. Досега можеше да
    е построено.единствено руснаците
    взимат обратно и рециклиран отпадъците и правят отново гориво.
    Какво стана?! Веднага долетя клин
    таница и хоп, няма да строим.Мартинчо,не се намесвай
    където не ти е работата. Достатъч
    но разруха донесохте. 4253
  • 46 Ами

    1 5 Отговор
    Индустриална Германия затвори всичките си 19 ядрени централи, овчарска България тепърва ще строи още руски атомни централи. Самите руснаци не строят вече такива и добиват само 18 процента от енергията си от АЕЦ, за сравнение България над 30 процента от тока е от АЕЦ и иска още. Срамно слагачество , безхаберие и корупция.
  • 47 За твое сведение, АМИ!

    3 0 Отговор
    Германия е затворил, защото са бо
    гати и засега купуват от всякъде. Но
    ядрената програма не е затворена и
    никога няма да е спрът. Тепърва ще
    работят в тази посока. Разбраха, че
    волтарици и веита са нерентаболни
    и скъпи за поддръжка. За сега зелена енергия без ядрена, водо
    родна развива науката в развитите
    държави. Строят се и ще се строят
    поради нарастването на необходи
    моста от нея. Ако се появи нов
    Тесла това е друго нещо. 7856