Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 13:15 1 647 0

Канадският стрелец записал видеообръщение преди атаката

  • отава-
  • парламента-
  • майкъл зехаф-бибо-
  • видео

То още не е публикувано, но, според запознати, в него Майкъл Зехав-Бибо критикува канадската външна политика и възхвалява Аллах

Канадският стрелец записал видеообръщение преди атаката - 1
Полицейски комисар Боб Полсън (вляво) обяви, че нападателят е записал видеообръщение. Снимка: АП/БТА

Майкъл Зехаф-Бибо, който откри стрелба близо до сградата на канадския парламент и уби войник в Отава, е записал видеообръщение преди атаката, съобщиха АП и Си Би Си, позовавайки се на информация от местната полиция.

Според полицейски комисар Боб Полсън, видеото доказва, че мотивите на нападателя са били политически и идеологически. Експерти обследват записа, който още не е публикуван, но полицията ще го обнародва в най-скоро време.

Според запознати, 32-годишният канадски гражданин от либийски произход във видеото критикува външната политика на Канада и възхвалява Аллах.

Полсън съобщи и нови подробности за самата атака. Зехаф-Бибо взел нож от леля си, а в момента се разследва как се е снабдил с винтовката, с която разстреля войник от почетния караул. Установено било, че в последно време той работел на нефтени находища в провинция Аблерта, от което успял да спести средства за замисленото престъпление. Бащата на нападателя бил либийски бизнесмен, притежаващ ресторант в Триполи.

На 22 октомври Майкъл Зехаф-Бибо откри стрелба до Националния военен мемориал в столицата Отава, в резултат на което загина войник от почетния караул. След това изстрели проехтяха на още две места – в една от сградите на парламента и в търговки център недалеч от него, а полицията ликвидира нападателя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА