Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 13:34 2 258 0

Светът в криза: от Ислямска държава до Украйна

  • ноам чомски-
  • конфликт-
  • война-
  • ислямска държава-
  • украйна-
  • газа-
  • израел-
  • палестина

Разследване на историята на близките сблъсъци с ядрени оръжия разкрива колко много пъти светът е бил близо до виртуално самоунищожение много пъти

Университетът в Плимут за мирни изследвания (УПМС) наскоро направи интервю с Ноам Чомски относно конфликтите и военните кризи, които в момента разтърсват света.

Тази година се чества стогодишнината на така наречената Велика война (Първата световна война). Какви са вашите разсъждения?

Има много дебати относно прехвърлянето на отговорност и вина за избухването на този ужасяващ конфликт, но всички са съгласни с една точка: Имало е множество инциденти и извънредни ситуации; решенията са можели лесно да бъдат различни, за да се избегне катастрофата. Има зловещи паралели и с ядрена катастрофа.

Разследването на историята на близките сблъсъци с ядрени оръжия разкрива колко близо е бил светът до виртуално самоунищожение много пъти - толкова много, че избягването им е било почти чудо, малко вероятно да се задържи за твърде дълго. Документите подчертават предупреждението на Бертран Ръсел и Алберт Айнщайн от 1955 г., че сме изправени пред избор, който е "ярък, страшен и неизбежен: Трябва ли да се сложи край на човешката раса, или човечеството трябва да се откаже от войната?"

Второто не по-малко смразяващо наблюдение е пъргавината, с която се впускат във война всички страни, по-специално моментното отдаване на интелектуалци за каузата на собствените им държави: с малки, но забележими изключения, почти всички са били наказани за проявената мисъл и почтеност - микрокосмос на историята на култивираните и образованите слоеве на обществото, както и средствата за масова истерия, които те често изразяват.

Тържествата започват по едно и също време с операцията „Защитен ръб“. Иронията е, че Газа е дом на мемориални гробове от Първата световна война. Какви са реалностите - за разлика от риторичните причини - за последната атака на Израел срещу Газа?

Изключително важно е да се признае, че този модел е създаден преди почти десетилетие и оттогава е следван редовно: Споразумението за прекратяване на огъня е постигнато, Израел дава ясно да се разбере, че няма да го спазва и продължава своето нападение над Газа, докато Хамас спазва прекратяването на огъня, както Израел призна, докато някоя израелска ескалация предизвиква отговор от страна на Хамас, давайки на Израел претекст за още един епизод на "косене на ливадата". Прегледал съм документи и от други места: Това е необичайно ясно историческо събитие. Същият модел се отнася и за операция „Защитен ръб“. Друга поредица на прекратяване на огъня бе постигната през ноември 2012 г. Израел не му обърна внимание, както обикновено, Хамас го спази все пак. През април 2014 г. базираната в Газа групировка Хамас и палестинските власти на Западния бряг създадоха правителство на единството, което веднага прие всички искания на Квартета (САЩ, ЕС, ООН, Русия) и не включи членове на Хамас. Израел бе разгневен и започна брутална операция на Западния бряг за разширяване на Газа, насочена основно към Хамас. Както винаги имаше претекст, но той бързо се разтвори по време на проверка. Накрая убийствата в Газа предизвикаха реакция от страна на Хамас и последва „Защитен ръб“.

Причините за гнева на Израел са добре известни. В продължение на 20 години Израел иска Газа да бъде разделена от Западния бряг, с пълната подкрепа на САЩ и в строго нарушение на споразумението от Осло, което и двете страни са подписали и което заявява, че тези територии са една неделима териториална единица. Един поглед към картата обяснява причините за това. Газа предлага единствения достъп за Палестина към външния свят; без свободен достъп до Газа всяка автономия, която може да бъде предоставена за разпокъсани палестински територии в Западния бряг, ще бъде ефективно затворена за присъединяване.

Правителствата на Израел, Великобритания и САЩ със сигурност са развтревожени от появата на "Ислямска държава"; нова заплаха, която им предоставя нови оправдания за войната и вътрешни репресии. Какво мислите за "Ислямска държава" и последните бомбардировки над Ирак?

Информацията е ограничена, така че това, което можем да заключим, е събрано и построено от хаотични доказателства. За мен това изглежда така: "Ислямска държава" е истинско чудовище, една от многото ужасяващи последици от чука на САЩ, която наред с други престъпления, подбуди сектантски конфликти, която вече може да е унищожила Ирак и е разкъсала региона на парчета.

Почти мигновеното поражение на иракската армия е доста удивително събитие. Това е армия от 350 000 души, тежко въоръжени, обучени от САЩ за повече от десетилетие. Иракската армия е водила дълга и горчива война срещу Иран през 1980 г. Веднага след като се сблъска с няколко хиляди леко въоръжени бунтовници, командният състав избяга и така деморализира войските или избяга с тях, или дезертира, или бяха избити.

До момента "Ислямска държава" контролира почти всички части на провинция Анбар и не е далеч от Багдад. С почти изчезналата иракска армия, сраженията в Ирак са в ръцете на шиитските милиции, организирани от сектантско правителство, които са извършвали престъпления срещу сунити, които отразяват престъпленията на "Ислямска държава". С решаващата помощ от военното крило на турските кюрди, ПКК (Кюрдската работническа партия), иракските кюрди пешмерга очевидно се справиха с "Ислямска държава". Изглежда, че ПКК са най-значимата сила, която спаси язидите от унищожение и държи на разстояние "Ислямска държава" в Сирия, включително решаващата защитата на Кобане.

Междувременно Турция засили своите атаки срещу ПКК с благоволението на САЩ, ако не и с тяхна подкрепа. Оказва се, че Турция е доволна да гледа своите врагове – "Ислямска държава" и кюрдите, да се избиват едни други по границата. Това вероятно би имало ужасни последици, ако кюрдите не успеят да издържат на атаката на своите противници в Кобане и извън него.

Друг основен противник на "Ислямска държава", Иран, се изключва от "коалицията" на САЩ заради политически и идеологически причини, каквато, разбира се, е сътрудничеството им с Асад. Водената от САЩ коалиция включва някои от арабските петролни диктатури, които подкрепят конкурентни джихадистки групи.

Основната – Саудитска Арабия, дълго време беше основният източник на финансиране за "Ислямска държава", както и бе основа за техните идеологически корени, което не е малък проблем. "Ислямска държава" е екстремистка издънка на саудитските уахаби (салафитските учения, които на свой ред са екстремистка версия на исляма); и мисионерската им версия, използвайки огромните саудитските петролни ресурси, разпространи учението в голяма част от мюсюлманския свят. САЩ, подобно на Великобритания преди тях, са склонни да подкрепят радикални фундаменталистки ислямски групи в опозиция на светския национализъм и Саудитска Арабия е основен съюзник на САЩ, тъй като семейната диктатура е консолидирана и разкри огромни петролни ресурси.

Най-добре информираният журналист и аналитик в региона в момента, Патрик Кокбърн, описва американската стратегия такава, каквато е – като структура в „Алиса в страната на чудесата“, която противопоставя "Ислямска държава" и основните му врагове, и свободно включващите се съмнителни арабски съюзници с ограничена европейска подкрепа. Алтернативата е да се придържат към националното и международното право: обжалване пред Съвета за сигурност на ООН и след това да последват примера му и да потърсят политически и дипломатически пътища за евакуация от блатото или поне смекчаване на ужасите. Но това е почти немислимо в американската политическа култура.

Докато военните операции в Ирак растат, НАТО допълнително дестабилизира Украйна. Какво мислите за прокси конфликта между САЩ и Русия и неговия потенциал за ядрена война?

Това е изключително опасно развитие, което кипи, откакто Вашингтон наруши своите устни обещания към Горбачов и започва разширяване на НАТО на изток, точно до границите на Русия, и заплаши да присъедини и Украйна, която е от голямо стратегическо значение за Русия и, разбира се, има тесни исторически и културни връзки с нея. Има един разумен анализ на ситуацията във водещото списание „Форин афеърс“ от международния специалист Джон Миърсхаймър, озаглавен "Защо кризата в Украйна е по вина на Запада". Руското самодържавие е далеч от непорочно, но сега ние се връщаме към по-ранни коментари: ние сме стигали опасно близо до катастрофа и преди, а сега си играят с катастрофа отново. Това не е, защото липсват евентуални мирни решения.

Една последна мисъл, за тъмния и заплашителен облак, който се издига над всичко, което обсъждаме: като пословично стадо, вървим решително към една екологична криза, която може да измести други въпроси в не много далечно бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА