Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 12:10 2 287 2

Двама спорят кой е убил Осама бин Ладен

  • осама бин ладен-
  • убийство-
  • роб о`нийл-
  • мат бисонет

Говори се обаче, че е имало и трети командос, който е стрелял първи

Кой всъщност уби Осама бин Ладен? След като вчера бе разкрита самоличността на войника, застрелял лидерът на Ал Кайда днес се разрази публичен спор относно кой американски командос е стрелял и който е убил враг номер едно, повече от три години след смъртта му, пише Би Би Си.

Бившият морски пехотинец Робърт О'Нийл, е заявил в интервю пред в. "Вашингтон поуст", че той е изстрелял фаталния изстрел.

Това обаче противоречи на историята на Мат Бисонет, друг бивш тюлен, участвал в акцията, публикувана в книга през 2012 г.

Лидерът на Ал Кайда бе убит през 2011 по време на нападение на военноморските тюлени в Пакистан.

Тюлените обикновено спазват кодекса за мълчание, който им забранява публично да разказват за своите действия.

О'Нийл, който се пенсионира през 2012 г, по-рано бе разказал своята история анонимно на списание "Енкуайърър".

Той бе планирал да разкрие самоличността си в телевизионно интервю по-късно този месец, но новината за интервюто разгневи други бивши тюлени.

Интернет сайт, управлявана от бивши спецслужители публикува името му превантивно, очевидно в знак на протест срещу решението му да си припише заслугите за стрелбата.

О'Нийл заявява, че и друг член на екипа - чиято самоличност остава в тайна - се изкачи по стълбите до третия етаж на сградата в Пакистан, и видял Бин Ладен да подава главата си през вратата на една от стаите. Неназованият командос, който водел колоната, стрелял по него, но пропуснла, според О'Нийл. Миг по-късно О'Нийл влязал в стаята и убил лидера на Ал Кайда с изстрели в главата.

Въпреки това, в книгата си Бисонет твърди, че той е бил точният човек, който е убил Бин Ладен.

В четвъртък, Бисонет не пряко оспори твърдение на О'Нийл, в интервю за телевизия Ен Би Си.

"Двама различни души казват две различни истории по две различни причини", каза Бисонет. "Каквото и да казва той, аз не искам да се докосвам до него."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор
    ДВАМА СПОРЯТ ТРЕТИЯ ПЕЧЕЛИ
    НИКОЙ НЕ ГО Е УБИЛ
    АМЕРИКА САМА СИ СЪБОРИ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ ПО ТОЧНО ЕВРЕИТЕ
    ТЪРСИХА ПРИЧИНА ЗА ДА ЗАПОЧНАТ ВОЙНА НАЙ ПЕЧЕЛИВШИЯ ИМ БИЗНЕС
    ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА ГОЛЯМАТА ИЗМАМА 11 СЕПТЕМВРИ

    Коментиран от #2

  • 2 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Щом не го е убил никой, сам ли е умрял? То сигурно Осама е горял от желание да умре точно лидерът на такава групировка да иска да умре ме съмнява доста.