15 Ноември, 2014 16:29 4 322 3

Ердоган: Ислямът, а не Колумб откри Америка. Строим джамия в Куба

  • ислям-
  • америка-
  • ердоган-
  • християнство-
  • джамия-
  • куба-
  • обрязване

Открит стои въпросът защо католическите мисионери не съобщавали за практиката сред индианските племена за обрязване при провежданите от Ватикана мисии на покръстване

Мюсюлманин, а не Христофор Колумб, е открил Америка. Турция иска да строи джамия в Куба, ако местните власти разрешат.Това заяви президентът на Турция Тайип Реджеп Ердоган в речта си пред първата среща на мюсюлманските лидери от Латинска Америка, която се закри на 15 ноември в Истанбул. 

Откриването на брега на Америка е станало от арабски моряци през 1178 г., а не както е възприето сега през 1492 г. от мореплавателя Христофор Колумб. 

Защо да няма закат и за петрола

Трябва ли богатите мюсюлмани в ислямския свят да плащат закат за приходите си от петрол? Това попита риторично Ердоган преди да отговори, че „ никой не може да отговори на този въпрос с „да“.

„Мюсюлманите първо трябва да са критични към себе си и да се самоусъвършенстват. След това те не трябва да са подчиняват на никого освен на Алах“, заяви Ердоган.

Закат е разпоредена от Корана милостиня от богатите за бедните.   

Държавният глава осъди колониализма преди да обяви спорната си теза за откриването на новия свят. 
„Моряци – мюсюлмани са открили бреговете на Америка през 1178 г. В своите дневници Христофор Колумб отбелязва присъствието на джамия на връх в планина в Куба“, отбеляза Ердоган.

Той не пропусна да подчертае, че ислямът се е бил превърнал в световна религия преди християнството да открие Новия свят през 1492 г. 

Тезата не е нова. През далечната 1996 г. д-р Юсеф Мруе от американската фондация „Ас Суна“ публикува интересна теза, според която на 21 октомври 1492 г., докато Колумб плавал край Гибара, североизточния бряг на Куба, той забелязал джамия на върха на красива планина. 

Други учени обаче отбелязват, че той е сравнил върха с минаре на джамия, което му е било познато от Стария свят и се очаквало да бъде видяно в Индия, за която известният мореплавател смятал, че плава. 

Изследователи посочват, че в момента няма открити материални доказателства, за присъствието на исляма. Те отбелязват, че първите мисионери в Новия свят, които са били подбрани от Инквизицията, биха оставили писмени доказателства на практиката за обрязването. Последното е било добре познато в Испания, която се опитвала в края на XV в. да заличи културата на исляма и на евреите. Всеизвестен факт е, че двете държат на обрязването, а един мисионер не би премълчал това в своя дневник, а още по-малко в докладите си до Ватикана.  

През април Генералната дирекция по религиозните въпроси (Diyanet) в Турция е изпратила делегация в Куба за проект, включващ изграждането на джамия, адаптирана за историческия център на Хавана. Кубинските власти все още не са коментирали предложението, пише в. ''Хюриет''. 

Изявлението на Ердоган не е случайно. То е насочено срещу основния му противник -  живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен. По тази причина призова мюсюлманите от Латинска Америка да се обръщат директно към Diyanet, опитвайки се да ги откъсне от орбита на своя основен противник Гюлен, който може да се похвали с добре изградена структура от училища в Южна Америка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исмаил

    0 1 Отговор
    Пири Реис, (на турски Piri Reis, изговаря се Пиири Реис), (ок 1480-1555) е османски мореплавател и картограф. Той е разполагал с подробна карта на американския бряг преди Кулумб да открие Америка.На същата карта е и Антрактида открита след 300г. Руснаците мислят че извънземни помагат на пашата-мореплавател но мен ме съмнява че използва източници на стара цивилизация оставила следи в библиотеката в Александрия която е била в Османската империя. Ние нищо не знаем за старите цивилизации а което се знае задава още хиляди въпроси. Но с джамията в Куба малко пресилва нещата Ердоган.
  • 2 АНТИ РЕЛИГИИ

    4 0 Отговор
    ХАХАХХААХХАХАХХХАХАХА

    Всички вий ислямски сте останали в развитието си във времето, когато се е объркало жестоко нещо и сте се пръкнали на Земята и я тровите оттогава.
  • 3 hasan

    2 0 Отговор
    taka e kogato izberes bolen mozik za prezident,,,,,
Новини по държави: