Last news in Fakti

3 Декември, 2014 10:02 2 314 5

Ирански самолети удариха цели на ИД в Ирак без знанието на САЩ

  • ислямска държава-
  • ирак-
  • иран-
  • въздушни удари-
  • среща

Първата министерска среща за борба с Ислямска държава започва в Брюксел

Ирански самолети удариха цели на ИД в Ирак без знанието на САЩ - 1
Снимка Архив АП

Иран е провел въздушни удари срещу цели на Ислямската държава (ИД) в източен Ирак през последните дни, казва говорителят на Пентагона, цитиран от Би Би Си.

Адмирал Джон Кърби заяви, че САЩ, които е провел свои въздушни удари в Ирак, не е знаел за действията на Иран. Той обясни, че е задължение на иракското правителство да координира въздушните удари, извършвани от различните страни в международната коалиция срещу "Ислямска държава". Високопоставен ирански военен представител също заяви, че не е имало разговори за сътрудничество в тази операция.

"Разполагаме със сведения, че иранците са нанесли удари със самолети Ф-4 "Фантом", заяви Кърби.

Той добави, че няма никаква промяна в политиката на САЩ, що се отнася до отказа им да съгласуват действията си с Техеран.

САЩ заяви, че би било неуместно Иран, за да се присъедини към коалицията, въпреки че двете страни, които са противници от дълго време, са изправени пред общ враг в лицето на ИД.

Изявлението му бе направено, след като арабският тв канал Ал Джазира показа самолети Ф-4, каквито се използват в иранската армия, да атакуват позиции в източната иракска провинция Дияла.

Представители на водената от САЩ международна коалиция срещу ИД се събират в централата на НАТО в Брюксел за среща на високо равнище. В заседанието ще вземат участие над 60 коалиционни партньори, които ще обсъдят резултатите от операциите срещу групировката и тяхната координация за в бъдеще.

На преговорите, председателствани от държавния секретар на  САЩ Джон Кери ще се обсъдят военната стратегия, както и начини за спиране на потока от чуждестранни бойци, които се присъединяват към ИД и начини за противопоставяне на пропагандата, заявиха длъжностни лица пред АФП.

На срещата министрите ще обсъдят начини за изпращане на "контра-съобщения" които да де-легитимират ислямската групировка, която е веща в използването на социалните медии, за популяризиране на своята кауза, каза неназован източник от Държавния департамент на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kakvo

    0 0 Отговор
    "САЩ заяви, че би било неуместно Иран, за да се присъедини към коалицията, въпреки че двете страни, които са противници от дълго време, са изправени пред общ враг в лицето на ИД."

    Автора да преведе.
  • 2 европеец

    0 0 Отговор
    че сащ да не са собствениците на света?! а пък разузнаването им работи отлично - разбраха за удари след като ги видяха по телевизия :D както когато се опитваха да докажат, че Русия е навлязла в Украйна - ама опълченците много приличат на руснаци! :D
  • 3 какво

    0 0 Отговор
    ....резултатите от опрерациите срещу групировката...

    И това да преведе! Странно е, че като пишеш коментар има проверка на правопис, а като си пишете статиите няма!
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    Десито ще ви обясни...
  • 5 7х62

    1 0 Отговор
    УСА играе болшой театр, взависимост кога какво им е изгодно, няма никакви принципи и морал, УСА е блудницата от библията. Много ясно че няма да питат УСА, да не би да са на тяхна територия и да им плащат наем. .аси наглостите, но злото което вършат ще им се върне, положението е критично и до 3 месеца ги чака разпад.