Last news in Fakti

11 Декември, 2014 12:23, обновена 11 Декември, 2014 12:50 1 975 0

Над 5000 убити от джихадисти през ноември

  • убити-
  • джихад-
  • джихадистки групировки-
  • ал кайда-
  • ислямска държава-
  • боко харам

Най-засегнатите страни са Ирак, Нигерия, Афганистан и Сирия

Над 5000 убити от джихадисти през ноември - 1
Снимки АП

Повече от 5000 души по целия свят са загинали през ноември в резултат на джихадистко насилие, показва проучване на Би Би Си.

Четирите най-засегнатите страни са Ирак, Нигерия, Афганистан и Сирия, където са 80% от всички смъртни случаи.

Разследването, съгласувано с Международния център за изследване на радикализацията (МЦИР), има данни за общо 664 нападения в 14 страни. То има за цел да определи количествено човешките жертви на джихада за един месец и да предложи една моментна статистика на сложното движение.

Изследването показва, че през ноември на всеки час са загивали около 7 души в резултат от насилие от страна на "Ал Кайда", нейните разклонения и групи, които имат подобна идеология.

Проучването регистрира средно 22 джихадистки атаки и 168 смъртни случая на ден. Бунтовниците от "Ислямска държава" (ИД), действащи в Ирак и Сирия, са отговорни за повече от 2000 смъртни случая.

От 5042 смъртни случая, повечето са цивилни - 2079. Военните жертви са 1723. Близо 1000 джихадисти са били убити по време на атаките.

Убийствата в Ирак са най-много и представляват една трета от всички смъртни случаи. Освен това в страната са отчетени най-много атаки и терористични актове. Нигерия е втората страна с огромен брой жертви, където групировката "Боко Харам" е отговорна за убийствата. Талибанското насилие в Афганистан подрежда страната на трето място по смъртни случаи.

"От данните става ясно, че джихадистите и "Ал Кайда" вече не са едно и също нещо", каза Питър Нойман, директор на ИУСИ и продължи: "60 процента от смъртните случаи са причинени от групи, които нямат официална връзка с "Ал Кайда", и те са тези, които се борят да оспорят лидерство на движението."

"Цялостната картина показва много сложно, заплетено, все по-амбициозно и широкообхватно движение", каза той.

Самостоятелно смъртоносно нападение през ноември бе бомбеният атентат срещу Голямата джамия в нигерийския град Кано, при който загинаха 120 души.

Според данните в проучването най-много жертви е имало по време на бомбени атентати. Значителен брой хора са загинали и в резултат на прострелвания, обстрел и обезглавявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА