Last news in Fakti

18 Декември, 2014 11:15 1 357 0

Освободиха задържаните седем българи

  • белград-
  • фалун гонг-
  • българи-
  • освободени

Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа, е китайска практика за личностно усъвършенстване

Седемте българи, последователи на будисткото движение "Фалун Гонг", които бяха задържани в Белград, са освободени и се очаква да се върнат в България.

Сънародниците ни имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която се проведе в сръбската столица.

Българите бяха арестувани в нощта срещу понеделник на основание член от сръбския наказателен кодекс, който се отнася за евентуална заплаха за сигурността на страната. От Министерството на външните работи в София задействаха всички дипломатически канали с настояване за освобождаването на българите, а нашият консул в Сърбия дори се е срещнал с тях в следствения арест в “Падинска скела”.

Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с изпълняването на пет медитативни упражнения.

Сега практиката е популярна в 114 страни по света и е получила международно признание от стотици световни лидери, държавни ръководители и общественици, които признават и провъзгласяват ползата, която Фалун Дафа носи на техните страни и общества.

През 2000 г. Ли Хонгджъ, основателят на Фалун Дафа, печели една от наградите на Фрийдъм Хаус, най-старата организация за защита на правата на човека в САЩ. Г-н Хонгджъ е номиниран за Нобелова награда за мир през 2000 г. и 2001 г., както и за Наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта през 2001 г.

Китайската комунистическа партия започва преследването на Фалун Гонг през 1999 г., духовният метод има между 70 и 100 милиона последователи. Това ги превръща в най-голямата преследвана група в историята.

От 1999 г., милиони мирни и аполитични хора са арестувани в Китай, само защото практикуват този традиционен вид цигун и вярват в принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Те бяха арестувани заради планирано участие в неразрешен антикитайски митинг.

Причината за задържането им е, че са правели публични демонстрации без разрешение от властите. От българското външно министерството и консулство се заеха със случая и настояха българите да бъдат освободени.

Българите са членове и симпатизанти на политическото и религиозно движение "Фалун гонг", което е забранено в Китай. Митингът беше предвидено да е в Белград заради провеждането на международната икономическа среща на върха, на която присъстваше и китайският премиер Ли Къцян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: